10. kesäkuuta 2019

Varjon kaunotar


Joistakin puutarhakasveista tykkään jotenkin erityisen paljon. Tarhakalliokielo on mielestäni yksi niistä todella hurmaavista puutarhakasveista. Tämä kaunis perenna kukkii alkukesällä valkovihrein kukin.


Kestävä tarhakalliokielo viihtyy parhaiten varjossa ja puolivarjossa. Mökillä metsäpuutarhassa paikka on aika varjoinen, kotipihalla sille paistaa ilta-aurinko. Tarhakalliokielon kasvusto on myös näyttävä ja suunnilleen 80 senttiä korkeaa.On se kaunis!edit.
Aina jotain uutta oppii. Tällä kertaa tämän kasvin oikean nimen. Lehtokielo.

Kopioin tähän lainauksen Betweenin kommentista:

"Lapinlahden puistoretkellä ihastelimme laajaa kalliokielojen kasvustoa. Puutarhuri-kirjailja Pentti Alanko oli vieressä ja hän kertoi puutarhoissa kasvavaa isompaa kieloa virheellisesti kutsuttavan kalliokieloksi. Oikea nimi on lehtokielo. Lehtokielo ja kalliokielo voivat risteytyä. Kalliokielo on samannäköinen, mutta kymmensenttinen ja ehkä vähän pystympi."

Nyt pitää opetella kutsumaan kasvia sen oikealla nimellä ;)

20 kommenttia:

 1. Se on kaunis. Minulla kasvaa omalla tontilla luonnonvaraista kalliokieloa. Olen miettinyt sen siirtämistä puutarhaan mutta pohdin vielä onko kuinka hirmuinen leviäjä kuten tavallinen kielo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä on aika hillitty kasvutapa, ainakin tässä paikassa. Kerran olen tästä jakanut taimia kotipihalle. On kasvanut tässä yli viisi vuotta.
   En osaa sanoa siitä luonnonvaraisista, mutta luulen ettei ole niin hurja leviämään kuin tavallinen kielo.

   Poista
 2. Kaunis, suorastaan hurmaava! Meilläkin kasvaa jotain istuttamatonta lähes samannäköistä puolivarjossa.

  VastaaPoista
 3. Eniten noiden muotokielessä puhuttelee myös kasvuston yksituumaisuus kumarruksen suunnasta. Sieltä joukosta ei löydy vastarannankiiskiä. Jokainen kumartaa just samaan suuntaan. Konsensuskukkia :D

  VastaaPoista
 4. Tämä kaunotar puuttuu pihaltani, sopisi hyvin tuonne talon itäpäätyyn muiden varjon kasvien kanssa.

  VastaaPoista
 5. Minustakin ihana, minulla ollut pari vuotta, hyvä varjon kasvi.

  VastaaPoista
 6. Kyllä on kaunis! Sitten kun saan joskus tuon varjopuutarhan meillä aloitettua, niin haluan ehdottomasti noita kaunottaria sinne.

  VastaaPoista
 7. Lapinlahden puistoretkellä ihastelime laajaa kalliokielojen kasvustoa. Puutarhuri-kirjailja Pentti Alanko oli vieressä ja hän kertoi puutarhoissa kasvavaa isompaa kieloa virheellisesti kutsuttavan kalliokieloksi. Oikea nimi on lehtokielo. Lehtokielo ja kalliokielo voivat risteytyä. Kalliokielo on samannäköinen, mutta kymmensenttinen ja ehkä vähän pystympi. On pakko kertoa tämä, sillä omia lehtokielojani olen tuohon retkeen saakka kutsunut kalliokieloiksi tai tarhakalliokieloiksi. En kutsu enää. Ero on selkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vaan. Aina oppii jotain uutta. Kiitokset tästä :)

   Poista
  2. Joskus on hyvä ihmetellä ääneen. Pohdin nimittäin Lapinlahden puistossa, onko siellä näkemieni kalliokielojen mataluuteen syynä ohut multakerros. Sain siis Alangolta vastauksen heti.

   Poista
  3. Joo, minä tosiaan luulin että luonnossa on kalliokielo ja tämä korkeampi puutarhakasvi olisi tarhakalliokielo ;)

   Poista
 8. Olen tänä keväänä ihastellut tätä kalliokieloa valtavasti. Meillä sitä kasvaa luonnonvaraisena kallionkolossa.
  Olen aina tykännyt siitä, mutta nyt sitä on tullut vastaan joka puolella enemmänkin...lehdissä ja somessa. Uusimmassa Garden Illustrated -lehdessä on upeita kuvia siitä. Tai ainakin on samaa sukua, vaikkei nyt olisi tätä ihan samaa kuin meillä täällä on.
  GI-lehdessä sitä oli istutettu astiaan, muiden perennojen kanssa. Myös Ikebana-tyyppisen kukka-asetelman pääkukkana oli kaunis kalliokielo.
  Tuo Betweenin kommentti on hyvä, minäkään en ole oikein ymmärtänyt oikeita nimiä. Täytyykin tutkailla asiaa lisää.
  On mahtava, kun koko ajan oppii uutta ja puutarhaystävät auttavat tässä oppimisessa paljon.
  Ja nämä sun kuvat on niin kauniit ja herkät, että melkein itkettää... siis positiivisessa mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Joo, on tosi hyvä että between tuossa ylhäällä kommentoi. Tarhakalliokielo on niin vakiintunut nimitys perennammymälöissäkin. Lehtokielo, se pitääkin nyt yrittää muistaa :)

   Poista
 9. Olisiko tarhakielo käyttökelpoisin nimi tälle puutarharisteymälle:

  https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tarhakielo

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)