24. kesäkuuta 2019

Paviljongin repeilevä katto


Laitoimme muutama vuosi sitten tontille paviljongin. Ihan tavallisen ja tylsähkön. Alussa se näytti hirvittävälle, varsinkin kun puutarhakasvit sen ympärillä olivat pieniä. Nyt paviljonki sulautuu jo paremmin tontille, mutta siihen on jo ostettu kaksi kertaa uusi katos tuulessa revenneen tilalle. Viimeksi katoskangas repesi alkukesän myrskyssä. Nyt päätimme ettei uutta kattokangasta osteta vaan ohjataan köynnökset kasvamaan ylös.


Alppikärhö on jo hyvästi matkalla sinne :)

Koska paviljongin pylväät ovat suorat laitomme aikanaan raudoitusrautaa pylväiden ympärille, jotta köynnöksillä olisi tartuntapintaa. Kiinnityskin on nippusiteillä, mutta ei ne paljoa näy.


Siirsin nyt yhden kärhön lisää paviljongin viereen. Muistaakseni se on tarha-alppikärhö ‘Albina Plena’, mutta en ole ihan varma... Isäntä hitsasi raudasta sille tuen.


Yhdessä kulmassa kasvaa köynnöshortensia. Taustalla näkyvä tarha-alppikärhö 'Purple Dream' kasvaa obeliskissä. Amppeleihin laiton kirjavalehtisen maahumalan, lumihiutaleen ja hopeaputouksen. Siitä paha että nämä pitää muistaa erikseen käydä kastelemasssa, kun ovat eri kulmalla kuin muut ruukkukasvit ;)Eiköhän tämä jo ala pikku hiljaa puutarhaan maastoutua. Onhan tämä nyt vähän roisi, mutta ehkä siitä voi vaikka tulla kivakin kun köynnökset pääsevät kasvamaan tuonne ylemmäs :) Tai sitten edessä on oikean pergolan teko🙄 Sitä ei kyllä voi jahkata kovin kauaa...
Mitä sinä tekisit, kiikuttaisitko metallipaviljongin kaatopaikalle ja tekisit uuden vai antaisitko olla näin että köynnöksistä kasvaisi aikanaan katto?

14 kommenttia:

 1. Tuohan näyttää tosi hyvältä. Mielestäni se on hienompi ilman kattoa ja kun sinulla on noin hienoja köynnöksiä ympärillä kasvamassa niin saatte piankin elävän katon paviljonkiin. Ehdottomasti säästäisin tämän hienon paviljongin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, katosta siihen ei ainakaan enää osteta😁

   Poista
 2. Eihän nyt kaatopaikalle kuitenkaan, luonto tekee tehtävänsä. Jos ei irtokatot kestä niin upea katos tulee köynnöksistä. Ihanat köynnökset!

  VastaaPoista
 3. Antaisin olla, voin sieluni silmin nähdä miten upea tuo on köynnöshortensia valtaamana!

  VastaaPoista
 4. Tuo paviljonki on yksinkertainen ja tyylikäs, tykkään.:)) Ja köynnöskasvien kanssa siitä tulee todella hieno. Ilman muuta ns. jatkoon.

  VastaaPoista
 5. Ei, älä vaan vie kaatsille, vaan anna köynnösten vallata! Sitä paitsi, ei tuo minusta näytä nytkään lainkaan ikävältä!

  VastaaPoista
 6. Ihana katos josta kannattaa nauttia👍 Ihanaa oli myös huomata että olette jälleen kahdestaan puuhaamassa💚💚

  VastaaPoista
 7. Säilyttäisin tämän paviljongin. Köynnökset ovat päässeet jo hyvään kasvuvauhtiin, hieno siitä tulee!

  VastaaPoista
 8. Ehdottomasti säilyttäisin noin! Sen verran isoja ovat jo nuo köynnöksetkin, että kasvavat vauhdilla ja peittävät varmaan parissa kesässä aika hyvin koko katon. Sitä en tiedä, kääntyvätkö kaikki kukat ylöspäin vai saako kukintaa ihastella paviljongin allakin :D Näkyvätpähän ne ainakin kauempaa katsottuna.

  VastaaPoista
 9. Minäkin äänestän nykyisen paviljongin säästämisen puolesta :) Mielestäni se sulautuu jo nyt hyvin maisemaan ja kunhan köynökset kasvavat, siitä tulee todella upea!

  VastaaPoista
 10. Helepolla pääset, anna olla :) Teillon siinä kohta oikia köynnösviirakko. Ja nykki se jo sulautuu hyvin puutarhahan.

  VastaaPoista
 11. Hyvältä todellakin näyttää! Hienosti kasvit ovat kasvaneet ja kesää on vielä pitkästi edessä päin. Tuo on hyvä idea kaikille, joiden kattokankaat tuuli on riepotellut irti! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 12. Minusta tuo paviljonki näyttää todella kauniilta ja köynnöksetkin ovat kasvaneet nopeasti.
  Meillä oli myös tuollainen samantyylinen paviljonki, tuossa nykyisen kasvarin paikalla. Siinäkin alkoi katto olemaan jo aika huonossa kunnossa ja suunnittelin siitä juuri tuollaista köynnöspergolaa. Paviljonki joutui kuitenkin väistymään kasvihuoneen tieltä. Säilytin paviljonki-kehikkoa jonkin aikaa autotallin takana ja yritin keksiä sille sopivaa paikkaa puutarhasta. Mutta en oikein keksinyt, kun ei tarvittu enää yhtään pöytäryhmää meille.
  Sitten päätin, että luovun siitä ja annoin sen siskolleni. Vähän harmitti, sillä juuri tuollainen köynnöspergola olisi kiehtonut. Mutta aina ei voi vaan kaikkea säilyttää ja pystyttää uusia "pytinkejä".
  Teillä on paviljongille paikka, joten älä missään nimessä luovu siitä. Jollette sitten tarvitse oikeaa kattoa pään päälle. Köynnösten kasvaessa ei sade kuitenkaan pääse niin kasteleamaan, kun päällä on vihreä katto.
  Mukavaa keskiviikkoa! <3

  VastaaPoista
 13. Kiitoksia kaikille kommenteista. Paviljonki saapi siis jäädä. Toivottavasti köynnökset kiipeävät pian katto-osiin. Alppikärhö kasvattaa miltei metrin versot yhdessä kesässä, joten se saattaa ensi kesänä jo olla hyvällä mallilla ;)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)