26. kesäkuuta 2019

Keijut ja haltiat


Keijunkukan eri variaatioita myydään etenkin loppukesällä ruukkuistutuksia varten. Muutama erikoisemman värinen on talvehtinut mökillä jo muutaman vuoden. Päätin sitten kokeilla niitä kotipihallekkin. Yksi näistä kuoli viime talvena, mutta muut voivat oikein hyvin.

Korallikeijunkukka
Korallikeijunkukka on taas kestävä vanhempi perennalaji. Sillä on ihanan särpäkät, mutta herkät kukinnot. Korallikeijunkukka viihtyy auringossa ja puolivarjossa, läpäisevässä maassa.

Purppurakeijunkukka
Purppurakeijunkukka lienee kestävin erikoisemmista väreistä. Sen koristearvo perustuu tummiin lehtiin. Purppurakeijunkukka kukkii hennoilla valkoisilla kukilla kesä-heinäkuussa.

Haltiankukka
Haltiankukka on keijunkukan ja tiarellan risteytys. Sitäkin myydään paljon ruukkuistutuksiin. Haltiankukka tarvistee hyvin vettä läpäisevän maan talvehtiakseen. Minulla ne kasvavat puolivarjossa, istutusalueen reunassa. Täällä istutusalue ei ole tasainen, vaan maanpinta viettää alaspäin.


Onneksi omalla pihalla voi kokeilla mitä vaan. Vaikka tehdä erilaisista keijunkukista melkoisen sillisalaattimaisen istutuksen. Tuo yksi vaalea keijunkukka menee siitä salaatista ;)
Ihan satavarmaa ei talvehtiminen ole, mutta toistaiseksi ovat pärjänneet aika hyvin.
Mukavaa keskiviikkoa!


15 kommenttia:

 1. Minulla on useampia erilaisia keijunkukkia. Tähän mennessä ovat talvehtineet ihan hyvin. Yksi uusi on viime vuodelta, muut olleet pari vuotta tai kauemmin. En edes kaipaisi niihin kukkia. Lehdet ja värit ovat ne tärkeimmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, koristearvo on tosiaan noissa lehdissä, paitsi tietysti korallikeijunkukka.

   Poista
 2. Keijunkukat ovat niin ihania ja juuri lehtien väritys on tosi viehättävä. Ajatuksena on lisätä omalle rivarin pihalle muutamia eri värisiä keijunkukkia.

  VastaaPoista
 3. Ovatpa ne kauniita. keijunkukat ovat olleet puute minun puutarhassa, nyt on kasvamassa siemenestä joitain yksilöitä. Hyvä tietää millaisessa paikassa viihtyvät.

  VastaaPoista
 4. Minulla meni useampi vuosi, ennenkuin edes halusin pihaani keijunkukkia, juuri tuon erikoisen värin vuoksi. Sitten sopivan paikan löydettyäni olenkin jakanut niitä useampiin ja hankkinut muutaman lisää. Myös värinokkoset olen sijoittanut samaan joukkoon, joten salaattia löytyy täältäkin yhden penkin laidasta:) Kuvistasi päätellen viihtyvät erinomaisesti. Lehdistö on aivan ihana!

  VastaaPoista
 5. Istutin pari päivää sitten viisi uutta keijunkukkaa, kun vanhemmista osa meni toissatalvena. Kummasti keijunkukat ovat alkaneet viehättää. Tuo sinun salaattiyhdistelmäsi näyttää kauniilta. Sopivat hyvin reunuskasviksi.

  VastaaPoista
 6. Korallikeijunkukkaa löytyy samoin purppura. Haltiankukkaa myös, en vain tiennyt nimeä. Ostanut olen kyllä muitakin mutta en ole saanut menestymään. Sinulla ne viihtyvät hyvin ja ovat oikein viehättävä näky.

  VastaaPoista
 7. Keijunkukat ovat yksi aika uudehko intohimoni kohde. Ne ovat niin upeita lehdistöltään ja kasvutavaltaan, eivätkä kotilot syö niitä.
  Haltiankukkia tekisi mieli myös hankkia. Niissäkin löytyy niin herkkuja lajikkeita.
  Sulla on mahtavat valikoimat kaikkea ihanaa!

  VastaaPoista
 8. Keijunkukat ovat minusta ihania! Niiden lehtien väritys on käsittämättömän kaunis ja kukat ihanan herkkiä. Hurmaava sillisalaatti sinulla :)

  VastaaPoista
 9. Keijunkukat ovat todella kauniita koko kasvukauden ajan upean lehdistönsä ansiosta. Komeat kuvat! Hauskaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 10. Kauniita kuvia! Minulla tarhakeijunkukka 'Hans' ja korallikeijunkukka porskuttavat komeasti, mutta purppurakeijunkukka on aina siinä ja siinä, selviääkö talven yli. Ajattelin syksyllä jakaa sen kahtia ja istuttaa palat eri paikkoihin kasvamaan, jos vaikka vika onkin kasvupaikassa. Mieli tekisi kokeilla muitakin ja noita haltiankukkia myös. Mukavaa kesäkuun loppua!

  VastaaPoista
 11. Nämä ovat kyllä ihania väriläiskiä!
  Mulla osa on talvehtinut, osa kadonnut.

  VastaaPoista
 12. Kiitoksia kaikille kommenteista!
  On kiva kuulla että muutkin ovat näistä innostuneet. Minusta aivan liian kaunis kasvi kertakäyttökasviksi ruukkuistutukseen ;)

  VastaaPoista
 13. Ihanan näköistä! Olen ihan keltanokka näissä hommissa ja keijunkukka oli se, johon rakastuttuani kuvissa aloin suunnittelemaan istutuksia rivaripihaani. Tila loppuu, ennemmin kuin innostus xD. Kiitos, kun kerroit mikä ero on keijunkukalla tätä kovasti muistuttavalla haltijankukalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvena ei ollut lumisuojaa ja oli aika märkää. Osa näistä kuoli, mutta suurin osa onneksi selvisi.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)