7. tammikuuta 2020

Puutarhan oleskelupaikat


Montako oleskelupaikkaa voi puutarhaan laittaa? Aika monta, jos minulta kysytään. Meillä on kotona aika pieni tontti, silti tykkään rakentaa sinne erilaisia tiloja. Polut johtavat tilasta toiseen, kasvillisuus peittää, eikä puutarha näy heti kerralla. Tavallaan se luo suuremman vaikutelman pihasta tai vähintäänkin mielenkiintoisemman.


Etupihalla on meidän suurin oleskelualue, puusta tehty terassi. Terassin reunalla on suuria kiviä ja kivien takana suuri yhtenäinen istutusalue. Tontin reunan pensasaita ei ole vieläkään tarpeeksi peittävä, joten täällä jokainen ohikulkija meidät näkee :)


Kivituhkapolku johtaa terassilta parkkipaikalle. Täällä on panostettu tulppaaneilla. 


Istutusalueen halki kulkee myös liuskekivipolku nurmialueelta pääkäytävälle.


Kaikki puutarhakalusteet on vähän "eri kirkolta". Ne on ostettu milloin mistäkin. Isännän tekemät pelakuutasot ja vanhan matalan pöydän maalasimme kesällä mustaksi. Ruokapöydän ja penkit ostin tori-fistä. Ne on jonkun itse tekemät, hinta vain 20€.

Etupihan istutusalueesta on yritetty tehdä rento ja monilajinen

Takapihalla talon seinustalla on pieni liuskekiveys. 

Siellä istuskellessa voi vaikka katsella kasvihuoneelle päin ;)

Takapihalla, tontin alakulmalla on pieni pyöreä kiveys. Kesällä tänne paistaa aurinko jo aamusta. Tänne olen istuttanut pensasruusuja. Kuvassa kukkii 'Tove Jansson'-ruusu. Penkin takana on tornionlaaksonruusu ja sen vieressä suviruusu, joka ei näy kylläkään kuvassa. Oikeasssa reunassa on neilikkaruusu, joka ei tässä vielä kuki.

..mutta tässä se kukkii. Muut seuralaiset ovat 'Sointu' ja 'Ritausma'

Talon varjoisalla puolella meillä on paviljonki. Tai siis sen runko. Katoskangas on siitä kaksi kertaa tuulessa repeytynyt, enkä kolmatta kertaa osta siihen katosta

Alppikärhö ainakin on alkanut hyvällä vauhdilla kasvaa kohti harjaa. Köydet on laitettu katokseen, jotta kärhö saa lisää tartuntapintaa. Aika ajoin olen ohjannut versoja oikeaan suuntaan kasvamaan. 

Paviljonkin alla on myös liuskekiveys, joka itse asiassa yhdistyy takapihan liuskekiveykseen metrin leveänä polkuna.

Puutarhuri-kollegani kysyi mitä ihmettä teet noin monella oleskelualueella ;)
No, istun ja juon kahvia.
Vaihdan paikkaa valon ja varjon mukaan.
Joskus hipsin sinne missä kukinta ja puutarha sillä hetkellä antaa parastaan.
Toisinaan vetäydyn syrjäisempään soppeen, jossa saa olla rauhassa ohikulkijoilta ;)


Vielä olisi ainakin yksi oleskelupaikka tulossa. Nimittäin pihasaunalle pitää saada pieni terassi :)


24 kommenttia:

 1. Sinulla on aivan ihana, rehevä puutarha ja olen samaa mieltä oleskelupaikkojen tärkeydestä. Vaikka istuisi vain puoli minuuttia ennen kuin taas keksii jotakin tekemistä, on se nautinnollinen puoliminuuttinen. Sitä paitsi nuo oleskelupaikat näyttävät houkuttelevilta ja kauniilta ja tekevät viereiset istutukset entistä kauniimmiksi. Ne ovat kuin asetelmia tms.
  Oijoi, nuo ruusut!!! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Aina on hyvä istahtaa, vaikka vain toviksi :)

   Poista
 2. Kyllähän puutarhaan useampi istumapaikka mahtuu, sinun puutarhaasi pienempääkin. :) Kaikkien paikoillaan olevien lisäksi yleensä otan jakkaran mukaan, kun teen jotain isompaa kuten kun tyhjensin komposteja. Siinä on hetkeksi levähtää ja katsella mitä on saanut aikaiseksi. Kyllähän noita sinun puutarhasi näkymiä kelpaa ihaillakin useasta suunnasta.

  VastaaPoista
 3. Voi miten kaunis puutarha sinulla on. Nuo kaikki oleskelupaikat ovat niin viehättäviä. Kaikki on kaunista ja siistiä. Ja kaiken päälle vielä kaikki kauniit kukat. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Oih, ihania kuvia kauniista puutarhasta. Pienet oleskelupaikat ovat suloisia ja näyttävät viehättävältä, vaikka ei aina ehtisi kauan istua. Itse huomaan usein istuvani puutarhan kivillä, samalla kun tuumailen.

  VastaaPoista
 5. Puutarhasi on kaunis, joten ilman muuta siellä pitää olla monta levähdyspaikkaa ihailemista varten. Olen monta kertaa siirtänyt kokeeksi pari tuolia eri paikkoihin istumista varten. Aina käy kuitenkin niin, että hetken istuttuani pyyhällän jonnekin nyppimään ja pohtimaan tekemisiä. Ehkä minun pitäisi laittaa taittotuoli selkään ja laskea se tarvittaessa sopivaan paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, puutarhassa istumista täytyy harjoitella :)

   Poista
 6. Monta kivaa soppea jossa rentoutua puutarhan keskellä. Kukkapenkkisi ovat ihailtavia!

  VastaaPoista
 7. Tuo Betweenin kommentti on juuri sitä samaa mitä itsekin ajattelin; Noin kauniissa pihassa pitää olla istumapaikkoja, joihin istahtaa ja antaa katseen levätä kaiken kauneuden keskellä! Omassa pihassani on penkkejä, mutta eihän sitä malta istua, kun jo katse löytää rikkaruohon:) Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohot on juuri pahoja häiritsemään lepotaukoja :)

   Poista
 8. Ihana ja kaunis on puutarhasi. Ja kaikki kasvit näyttävät viihtyvän niin hyvin. Noita kuunliljoja katselen kateellisena. Minä en saa niitä koskaan noin hienoiksi. Istumapaikkoja ei tosiaankaan ole koskaan liikaa.

  VastaaPoista
 9. Mukava olla ussiimpi istumapaikka. Suapi ihailla kättensätöitä ja vaihtoo aurinkoon tai varjoon miten millonkin miellyttää. Kaunista on puutarhassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, välillä tekee mieli hakeutua aurinkoon, jos taas varjoon :)

   Poista
 10. Oleskelupaikat ovatkin tärkeitä pihalla! Minäkin olen laittanut vähintäänkin penkkejä sinne tänne. Istuskelen niissä usein ja katselen, mitä edessä näkyy. Joskus näkyy kukkapenkki, joskus jotain muuta. Ei tuo yksi rakennelma katosta tarvitsekaan, on ihan kiva tuollaisenaan.

  VastaaPoista
 11. Todellakin, oleskelupaikkoja pitää olla paljon, tontin joka nurkalla. Vuorokaudessa valo kiertää ja pitäähän sitä saada fiilistellä puutarhaa eri vinkkeleistä.
  Teidän oleskelualueet ovat todella kotoisan ja kutsuvan näköisiä. Ja sen näköisiä, kuin ne olisivat olleet niilä sijoillaan aina. Ei ikinä uskoisi, että muutostanne tuohon taloon ja puutarhan rakentamiseen on vasta niin vähän aikaa.
  Odotan innolla postausta pihasaunanne ympäristöstä ja koko saunasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Pihasaunan ympäristö on tulevan kevään ensimmäinen projekti :)

   Poista
 12. Kyllä tuallaases ympäristös kelepaa oleella lepopaikoolla, vaikka vaan sen pualiminuuttia. Teillä rupiaa olemahan jo suuret linijat tehtynä, nii kerkiää paremmi juara kaffiki istualtansa.....ainaki sitte, ku saunan ympäristö o tehty.

  VastaaPoista
 13. Oleskelupaikat houkuttelevat pysähtymään ja ihastelemaan puutarhaa. Sinulla sitä ihasteltavaa riittää joka puolella ja varsinkin nuo liuskekiveykset ovat upeita. Paviljongista tulee hieno, kunhan köynnökset kiipeävät katolle. Meillä on aivan liian vähän istumapaikkoja puutarhassa, vaikka niiden määrä onkin jo moninkertaistunut alkuajoista. Hyvä idea olisi tarpeen, sillä lisää istumapaikkoja tarvittaisiin.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)