30. tammikuuta 2020

Jee, multaa!

Ah, sitä tunnetta kun saa avata ensimmäisen kylvömultapussin. Se on varma merkki lähestyvästä keväästä. Vaikka talvi on pitkä, alkaa puutarhan kausi tammikuussa ensimmäisten kylvöjen kera.

Ajattelin nyt kylvää vain paria eri sorttia, mutta kummasti siemenlaatikosta löytyi muitakin siemeniä, ja ihan miltei huomaamatta upotin niitäkin kylvömultaan.

 Kirkas muovikansi vielä näiden päälle ja kylvölaatikot pieneen kylppäriin lattialämmityksen päälle.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kylvin chilit

..ja kelloköynnöksen.


Jättiverbenapussin jämät kylvin hajakylvönä pieneen rasiaan, jonka laitan jääkaappiin.

Täältä voit lukea viime tammikuussa kirjoittanani postauksen:Jättiverbenan juurakon voi talvehdittaa samaa tapaan kuin daaliat. Meillä ei kuitenkaan ole oikeastaan sellaista kunnollista tilaa siihen. Keittiössä on tosin luukku lattiassa, josta pääsee kellarintapaiseen, mutta siellä on maalämpöpumppu, joten se tila on aika lämmin. Ajatuksissa oli kokeilla, josko siellä onnistuisi talvetus, mutta se jäi nyt kokeilematta.


Löysin laatikosta myös vanhoja pelargonin siemeniä. Pelargoni on kuvan mukainen 'Lustre Deep Pink'. Tämä aiemmin kasvattamani ei talvehtinutkaan, joten josko noista vanhoista siemenistä saisi kasvatettua uuden ;)


Kasvatin pari vuotta sitten kokeilu mielessä latva-artisokan. Sainkin pari komeaa kukintoa siitä. Nyt kylvin niitä uudelleen. Kaipa tälle komealle kasville tilaa puutarhassa löytyy, jos taimikasvatus onnistuu. 

Mukavaa tammikuun loppua kaikille!
Kohta on helmikuu. Niin se aika etenee :)
22 kommenttia:

 1. Eikö olekin huumaavan ihana se mullan tuoksu, kun avaa multapussin!
  Tänä vuonna en päässyt upottamaan sormia multaan, kun kylvin ekat siemenet sammanappeihin, mutta pääsi siinäkin kevätfiiliksiin.
  Jättiverbenaa en kylvä tänä vuonna, maakellarissa ovat viime vuotiset juurakot, jospa heräisivät keväämmällä henkiin.
  Upeaa alkavaa helmikuuta sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Jee todellakin, ihanat kylvöpuuhat! Ja jee sillekin, että tammikuu on ihan justiin lusittu. Nyt alkaa olla vuoden pahin aika ohi ja helmikuussa, vaikka talvista olisikin, tuo lisääntyvä valo paljon toivoa. Helmikuun hyviä puolia on sekin, että maaliskuu, oikea kevätkuukausi, on enää muutaman viikon, sitten parin, sitten yhtäkkiä enää viikon päässä. Helmikuu menee yleensä äkkiä :-)

  VastaaPoista
 3. Miten mullan tuoksu ja kynnnenaluset mullassa voivatkaan antaa ihmiselle niin paljon onnentunteita! Nyt voi jo sanoa, että on kevät, kun multapussit ovat kaivettu esiin.
  Ihania kylvöpuuhia!

  VastaaPoista
 4. Mullaki o jo multapussi ostettuna. Liki samoja oon aatellu kylyvää; jättiverbeenaa, kelloköynnöstä ja tuata samaa pinkiä pelargooniaa. Valakoosia ja vaalianpunaasiaki vois laittaa varooksi lisää, jos niiren talavetus epäonnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargoneja oli tosiaan vaan muutama siemen. Ehkä ostan keväällä pistokastaimia lisäksi ;)

   Poista
 5. On se vaan niin, että tammikuu on puutarhaihmiselle uudestisyntymisen paikka. Vaikka kuinka syksyllä väsyttäisi ja kyllästyttäisi kasvihommat, alkuvuodesta kaikki sellainen on pois pyyhitty.

  Kiitos tuosta jättiverbena-ohjeistuksesta. Ajattelin kokeilla itsekin. Jos menee tänä vuonna pieleen, yritän uudelleen. Niin olen tehnyt kelloköynnöstenkin kanssa ja sinnikkyys on palkittu.

  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei eka kerta jättiverbenan kanssa mennyt oikein putkeen. Sain kyllä taimia, mutta tyhmyyksissäni istutin ne etupiha istutusalueeseen (kun siinä oli vielä silloin tilaa) ja paikka oli puolivarjoinen. Lisäksi oli se viileämpi kesä, joten muutama kukka tuli ihan loppukesästä ;)

   Poista
 6. Multapussi odottaa vielä, samoin kelloköynnöksen siemenet. Sitten kun aloittaa se puuhan, on pakko jatkaa ja saada lisää multakosketusta!

  VastaaPoista
 7. Sitähän on melkein ekstaasissa kun pääsee multaan käsiksi. Mulla on keijunmekot tulossa ja pitäskö pelargonitkin jo laittaa. Nyt vanhat kylvölistat esille...

  VastaaPoista
 8. Oijoi, ensimmäiset kylvöt! Minäkin jo ostin pussillisen kasvusammalta kylvöjä varten. Se tosin jäi vielä auton takakonttiin :D Äkkiäkös sen sieltä hakee, kun iskee pakonomainen inspiraatio päästä kylvämään. Vielä ei ole minun kylvöksilläni kiire. Vauhdikasta itämistä kylvöksillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupassa mietin tuota kasvusammalta, mutta päädyin ostamaan tuttua kylvömultaa ;)

   Poista
 9. Eilen ostin ensimmäisen siemenpussin laventelia, mutta multa jäi ostamatta, joten kauppareissu edessä tällekin päivälle. Aika maltilla olen viime vuodet mennyt kasvatusten kanssa, mutta nyt jo vähän kutkuttelisi laittaa enemmän. Ja se tunne kun isket kädet multaan, aaahhh!

  VastaaPoista
 10. Samoilla kasvatuksilla ollaan! kelloköynnökset, ahkeraliisat ja jättiverbenat kylvetty ja joistakin on jo pientä eloakin nähtävissä, jee!

  VastaaPoista
 11. Tässä ihan miettii, että mitäs sitten voisi vielä kylvää... Perus-tammikuun siemenet on jo laitettu, mutta ehkä seuraavaksi vaikkapa muutama yrtti valon alle kasvamaan!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)