12. tammikuuta 2020

Kotipihan tarina. Kolmas kesä 2017

Toukokuu oli kylmä.
Tarhuri odottaa kevättä.
Tarhuri sai myös odottaa kesää, joka ei kuitenkaan lämmöllä juuri hellinyt.

Tarhuri ihailee hedelmäpuiden kukintaa.
Niitä puita ei tarhurilla ole aiemmin missään ollutkaan, 
sillä metsäisellä mökkitontilla niille ei ole järkeviä paikkoja.

Puutarha rehevöityy.
Tästä tarhuri tykkää.

Joitakin uusia kasveja tarhuri istuttaa.
Joitakin kasveja tarhuri siirtää.
Tarhuri katsoo nyt kuvia ja hämmästyy itsekin.
Kuvat ovat vuodelta 2017. Se on puutarhan kolmas kesä.
Tarhuri on tyytyväinen ettei ole mullan laadusta ja multasyvyydestä tinkinyt.


Satoakin saa talon seinustalta. Tarhuri on siihen vähään tyytyväinen.

 Isäntä alkaa nikkaroimaan tarhurin haaveiden mukaista kasvihuonetta.
Tarhuri on jo aikaa sitten ostanut käytetyt ikkunat ;)
Loppukesällä kasvari valmistuu.
Tarhuri kiikuttaa sinne ruukkuja.
Seuraavana keväänä tarhuri pääsee täällä tositoimiin.  Kaunis pieni kasvari kaipaa jotain kivaa ympärilleen....

...kuten kivimuurin

 ja noppakiveyksen.


Kivihomma taisi jäädä tänä vuonna tarhurin viimeiseksi pihaprojektiksi.

Loppukesällä teetimme kattoremontin. Se oli tarpeen muutaman ongelman vuoksi.
Punainen pelti vaihtui tummaan.
Talvi saapui ja tarhuri vetäytyy taas miettimään ;)

14 kommenttia:

 1. Oot osannu loihtia kyllä ihania näkymiä teirän puutarhahan. Mahtavia! Son kyllä ällistyttävää, kuinka nopiaa perennat viihtyessään kasvaavat täytehen mittahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Perennat kasvaa nopeasti. Puilla ja pensailla ottaa luonnollisesti aikansa ;)

   Poista
 2. Ootpa suanu rehevän puutarhan noppiisti! Ja nyt minnuu rupes kiinnostamaan tuo multa! Kirjotat, jotta laadusta ja määrästä et tinkiny. Mitä on tuo multa! Meillä on ollu tuo multa-asia vireillä koko tiällä rannalla olemisen ajan ja ostomullalla on pelattu. Kuorma-autollisia erähtäkin on ostettu ja laatu on kirjava. Analyysit oon tieeäny ja kirjan melekein saisin kirjottoo tästä aiheesta! Tuas pitäs ostoo keväällä ja kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuorma-autolastillisia on tilattu tämän kaupungin jäteasemalta. Eli täällä Jyväskylässä Mustankorkean multa-asemalta tilattua. Se on kompostoitua rikkaruohoista vapaata multaa. Sen raaka-aineena käytetään bio- ja lietekomposteja, maa-aineksia sekä turvetta.
   Seulotun peltomullan myyjät olen sivuuttanut tyystin. Saattavat olla liian savisia, tai sitten löytyy rikkaruohon juurakoita.
   Pienissä säkeissä on liika turvetta ja niitä olisi pitänyt olla tolkuttomasti :D Toki nykyään ostan silloin tällöin myös noita pikkusäkkejä johonkin pieneen hommaan ;)
   Suursäkit olen tilannut toisen toimittajan kautta, mutta multa taitaa olla lähtöisin samalta multa-asemalta kuin kuormat.

   Poista
  2. Sillon kun myö alettiin tiällä rannalla tarhuroija, tul meillekkin tuota kompostoituu multoo. Tietin siitä analyysin ja typpii ja fosforii ol runsaasti. Hyvin kyllä kaikki on kasvanu. Koristekasveille on hyvä, syötävien kasvualustaks en oo laittanu. Nyt en vähään aikaan oo sitä tilannu ja en tiiä suapikokaan sitä tiältäpäin! Tältä tontilta viätettiin paljon kiviä pois ja koko tonttille multoo tul paljon. Tuossa mehtäalalla on hyvä kasvualusta suurimmaks osaks, muutamalle kuormalle ois tarvetta.

   Poista
 3. Olen niin samaa mieltä tuosta mullan laadusta ja määrästä! Ja tiedän eron, kun vuosia olin peltomullan varassa ja taistelin niiden juuririkkojen kanssa. Minä ostan myös ”samaa” multaa kuin sinäkin täältä paikalliselta jäteasemalta ja on ollut hyvää tavaraa. Kuorma-autolla on tuotu nyt yhteensä 37 tonnia, mutta se on niin suuri ilo! Rakenne on tuossa kompostimullassa eri kuin pikkupusseissa, kuten sanoit. Ihanan rehevän kasvuun puutarhassasi on taitojesi lisäksi vaikuttanut hyvät kasvualustat. Tuona vuonna teillä tapahtui kyllä valtavan paljon mm. tuo ihana kasvari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oikein! Hyvää multaa ja tarpeeksi saa kasvit kasvamaan, multasyvyys pelastaa myös kuivilta kausilta mikäli kasvit ovat ehtineet juurtua kunnolla.
   Alussa oli kätevää kun mahtui multakuorman kippaamaan, nyt pitää tarvittaessa tilata noita suursäkkejä. Yhteen alueeseen olen saanut jo omaa kompostimultaa.

   Poista
 4. Eikö ole ihanaa, kun huomaa vuosien jälkeen onnistuneensa ja saaneensa upean puutarhan kasvuun. Huomaa, että olet ammattilainen näissä asioissa. Siistiä ja kaunista.

  VastaaPoista
 5. Toi teidän puutarhan rehevöityminen on ihan uskomattoman nopeaa. Ja se todistaa sen, ettei kasvualustasta kannata totisesti tinkiä.
  Ja tuo kasvihuone ja sen ympräristö ovat piste iin päälle puutarhassanne. Niin ihana kokonaisuus, sekä talo että koko puutarha sen ympärillä.
  Teillä on näkemystä ja taitoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kyllä siitä puutarha tuli :) Vieläkin on törkynurkkia ja muuta keskeneräistä, kuten järkyttävä ylikasvanut kuusiaita naapurin rajaa vasten tuolla saunan takana :)

   Poista
 6. Jännä juttu, vaikka olen seurannut puutarhasi rakentumista säännöllisesti, silti näissäkin kuvissa on paljon katsottavaa ja uusia kuvakulmia. Todella rehevää ja kaunista.
  Mullassa ja mullassa on valtava ero. Ennen tilasin mullan autokuormina. Nykyisin ei ole kippauspaikkaa, joten tilaan mullan suursäkeissä, joita täydennän itse haetuilla pikkusäkeillä. Viime kesänä tutun suursäkkitoimittajan multa osoittautui ihan erilaiseksi kuin ennen. Kuin siihen olisi lisätty hiekkaa. Läheiseltä Sortti-asemalta voisi hakea samanlaista kompostoitua multaa, mitä sinäkin käytät. Sitä varten pitää olla peräkärry. Ongelmana on, missä käyttämättömän mullan säilöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että joku uusi kuvakulmakin on löytynyt ;)
   Meillekkään ei enää mahdu kippaamaan, joten ensi kesänä tilaan taas suursäkkejä ja hyödynnän oman kompostin multaa. Olisiko sinulla joku paikka minne voisit peräkärryllisen lapioida ja peittää pressulla?

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)