29. tammikuuta 2020

Minä puutarhurina-haaste

Haluan vastata Kivisen Vilman laatimaan Minä puutarhurina-haasteeseen, vaikkei kukaan minua erikseen haastanutkaan :D

Olen puutarhuri ammatiltani ja valmistunut joskus 1990-luvun lopulla. Koulutus oli lähiopetusta, siis teoriaa ja paljon ajankohtaisia töitä. Koulun kasvihuoneella, keräsimme tomaatteja ja kurkkuja sekä ruusuja ja muita leikkoja. Niitä pakattiin ja paketoitiin. Syksyllä olimme töissä avomaalla, mm. porkkanan ja sipulin nostossa. Kesäisin teimme koulun pihan hoitotöitä ja jossain hallissa opettelimme tekemään kiveyksiä.  Kukkasidontaa oli jonkun verran, mutta se ei oikein kiinnosta ammattina. Minusta kukat ovat ihan kauniita sellaisenaan ilman että ne kieputetaan tiettyyn asentoon. Viherrakentamisen opetus oli melko vähäistä kuitenkin ja kouluaikaan olin ehkä kiinnostuneempi kukkaviljelystä.

Jotenkin kuitenkin ajauduin pihalle töihin. Pääsääntöisesti puutarha-alan työni on ollut viherrakentamista eli siis useimminkin uuden pihan tekemistä alusta loppuun. Työkohteina omakotitalopihat, kerros- ja rivitalot ja valtavat massaistutukset esim valtateiden varsille. Joskus on kivoja vanhojen pihojen kunnostuskohteita, joissa luodaan uutta ja säilytetään vanhaa. Niissä pääsee käyttämään luovuutta oikein kunnolla.
Olen tavallinen rivipuutarhuri, en suunnittelija. Tyytyväinen sellainen :)

Töissäni koen olevani järjestelmällinnen ja tehokas. Kotosalla taas ajoittani haahuilen ja hukkaan työkaluja sekä hanskoja ja harrastan taimikaruselliä (no, jokunen kasvi osuu heti oikealle paikalle)

Joku joskus kysyi että kuinka jaksan kotonakin tehdä puutarhahommia kun teen sitä kesäisin työkseni. Kotona se on kuitenkin niin erilaista, saa kokeilla kasvatella kaikenlaista ja puutarhassa päästää boheemin puutarhurin vallalleen. Se on antoisaa.


Erilaisten kivien käyttö puutarhassa on yksi asioista minkä olen oppinut työn kautta. Sillä erotuksella, että usein suositaan yhtä tai kahta samanlaista kiveystä tai reunakiviä koko pihaan tarkoituksena yhdenmukaisuus. Tavallaan se on totta ja tavallaan ei ollenkaan tärkeää. Meillä on kotona liuskekiveä, noppakiveä, betonimuuria, luonnonkivimuuria, betonilaattoja jopa muutama itse tehty betonilaatta. Minusta siinä tuli sellainen kiva kotikutoisuuden leima puutarhaan.

 Osa istutusalueista on rajattu kivillä.
Tässä on käytetty kivet, jotka jäivät yli kun kasvihuoneen ympärille tehtiin kiveys.

Osaa istutusalueista ei ole rajattu ollenkaan.

Tässä kohdassa liuskekiviaskelmat vaihtuvat portin kohdalla ihan rohkeasti betonilaattoihin

Kasvimaalla on lavakauluksia ja tiilistä tehtyjä kasvulavoja sekaisin. 
Vanha tiili tuo sitä kaipaamaani kotikutoisuutta puutarhaan ;)

Toinen tärkeä asia, mikä tuli työn kautta on tehdä laajoja yhteinäisiä istutusalueita, joihin voi laittaa pienen puun, pensaita ja perennoja. Kasvit viihtyvät paremmin yhdessä isossa multatilassa, kuin sinne tänne pihaa ripoteltuina. Rikkaruohoton multa on myös erittäin tärkeää.

Olen saanut blogiini kommentteja että kotipuutarharini on järjestelmällisesti tehty. Ei se ihan niin kuitenkaan ole. Ehkä suuret linjat on jotenkin hahmoteltu päässä ja sen mukaan tehty istutusaluiden pohjat. Kasvien kanssa on sitten säädetty ehkä enemmän. Niin, ja kyllä täälläkin joskus mennään kasvi edellä :D

Tykkään perennoista ja pyrin tekemään alueista jokseenkin luonnonmukaisen näköisiä. En muista kuinka monta perennaa oli aikoinaan puutarhakoulun tentissä, mutta oma mielenkiinto niihin on lisännyt tietämystä. Samalla lailla kuin kuka tahansa, etsin tietoa kasvupaikasta ja kasvin koosta jne. Puutarhassa oppii jatkuvasti, sitä ei pidä unohtaa. 

 Tykkään kaarevista muodoista niin kotona kuin...

 ..mökillä

Mökkipuutarhassa otin aika paljon huomioon olevassa olevaa maastoa ja luonnonkasveja. Unohtamatta luonnonkiviä, mitä sammaleisempi, sen parempi.
Mökkipuutarhassa olisi edelleen parannettaa. On osia jotka viime vuosina tulleen ammattitaidon mukaan tekisin toisin.

Kotipihalla ei ollut mitään huomioitavaa, koska tontti oli pelkkää nurmea.
No, muutama iso puu löytyi.

Kaikenlainen esikasvatus ja hyötykasvien viljely on nyt pitänyt itse opetella. Hyötykasvihommat ovat edelleen hiukan hakusessa, mutta oppia ikä kaikki ;)

Samoin olen huono perehtymään vaativampien kasvien hoitoon. Miltei kaikki kasvini ovat kestäviä puutarhan peruskasveja. Kaikki puutarhanhoito menee vähän samalla kaavalla. Kuitenkin esimerkiksi kärhöt olisi kiva saada paremmin kukoistamaan. Siihen löytyy täältä blogistaniasta hyviä vinkkejä.

Näin me täällä opimme ja opetamme toisiamme, alan ihmiset ja kotipuutarhurit. 
Se on kyllä blogistanian rikkaus.


Haasteen saa toinen ammatti-puutarhuri:
Kopion tähän loppuun haasteen säännöt Kivisen Vilman-blogista:

"Haasteen säännöt: voit kirjoittaa sinusta puutarhurina vapaasti oman mielesi mukaan tuoden esiin niitä asioita, jotka kuvaavat sinua ja harrastustasi. Mainitse, että olet saanut haasteen Kivisen Vilman -blogista. Laita haastepostauksesi linkki tähän postauksen kommenttiosioon.  Minä kokoan niistä aikanaan oman blogikirjoituksen. 

Olisi mukava kuulla moneltakin teistä, millaisia puutarhureita oikein olette!"30 kommenttia:

 1. Kyllä on niin kaunis ja rehevä puutarha! Noita isoja istutusalueita minunkin pitäisi harrastaa, samaa kasvia enemmänkin alueille. Myös mökkipuutarha on kaunis. Haaveilen omaan saareen metsäpuutarhaa, mutta toistaiseksi se on vielä alottelun asteella. Sipukikukkia, saniaisia ja kieloja siellä vasta kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siitä se alkaa kun tekee yhden ison istutusalueen ensin.
   Sipulikukat, saniaiset ja kielot ovat hyvin kauniita mökillä :)

   Poista
 2. Hyvä, että tartuit haasteeseen. On kiva lukea oma tarinasi kasvusta puutarhuriksi. Olet usein kommentoinut, kuinka minä olen liian vaatimaton. Heitän saman pallon sinulle. Ota vastaan kaikki kehut, olet ne ansainnut.

  Opiskeluissa hankitun sekä työssä ja kantapään kautta tulleen tiedon olet selvästi sisäistänyt hyvin. Molemmat puutarhasi ovat kauniita, reheviä ja persoonallisia.

  Puutarhassakin on yhä enemmän vallalla muodikkaat trendit, joita sitten markkinoidaan onnistuneesti kaikille. Siitä(kin) saattaa helposti syntyä paineita, että juuri minun puutarhani ei ole oikeanlainen. Kunpa muistaisimme, ettei ole yhtä oikeaa puutarhaa. Että jokaisen puutarha on paras itselle ja jokainen on riittävän hyvä puutarhuri omana itsenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juu, kyllä sitä on oppinut kaikenlaista ;)
   Ihan niin pitääkin muistaa. Minä arvostan todella paljon kotipuutarhureita ja heidän tietämystään. Usaesti itse tehdyt puutarhat ovat mielenkiintoisempia ja perennoja käytetään paljon. Mitä siitä jos kaikki ei ole jonkun viherrakentajan oppikirjan mukaan tehty. Pääasia että puutarha tuottaa iloa omistajalleen :)

   Poista
 3. Olipa mukava tietää sinusta puutarhasi takana, ja suhteestasi sen suunnitteluun/kehittämiseen. Sekä koti- että mökkipuutarhasi ovat satumaisen kauniit, etenkin nuo mökkipuutarhakuvat saavat minut oikein unelmoimaan. Samaa mieltä olen kotikutoisuuden ihanuudesta, siis tuosta monien materiaalien tilkkutäkkimäisestä käytöstä, siitä tulee juuri se kodikas ja persoonallinen piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, joskus haalin samanlaisia ulkoruukkuja, mutta huomasin pian että nepäs ovat tylsiä. Nykyään sitä kodikkuutta saa pihaan lisää kun käyttää kaikenlaisia erilaisia kesäkukkaruukkuja :D

   Poista
 4. Puutarhasi, sekä mökillä että kotona, ovat niin ihanan hyvinvoivia ja hyvin hoidettuja. Saisipa itsekin aikaan tuollaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mökkipuutarha ei aina ole kovinkaan hyvin hoidettu, koska siellä käydään harvakseltaan. Siinä se yksi päivä hurahtaa hyvinkin kun paikat laittaa kuntoon. Mikä ei haittaa, sillä tykkään siitä puuhasta ja etenkin siitä antoisasta tunteesta kun sotkut on siistitty ;)

   Poista
 5. Sun puutarha on todella ihana, yksi ehdoton suosikkini täällä Blogistaniassa.
  Oli tosi kiva kuulla myös sun taustoista ja intohimoistasi puutarhanhoidossa.
  Kiitos haasteesta! Otan sen mielelläni vastaan! <3
  Ja yhdyn vielä noihin sanoihisi, että on mahtava kun blogiystäviltä oppii koko ajan uutta, inspiroituu ja saa vertaistukea. Olen niin onnellinen, että olen joskus löytänyt myös tieni tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh. No, Kiitos!
   Niin, unohtui tosiaan mainita tuo vertaistuki ja isnpiraatio!

   Poista
 6. Olipa kiva, Pirjo, kun nappasit haasteen! Sinulla sitä kerrottavaa ja näytettävää onkin.

  VastaaPoista
 7. Olen aina ihaillut rehevää ja kaunista puutarhaasi. Istutusalueesi ovat upeita, ja pidän myös suunnattomasti siitä, miten erilaisia kivimateriaaleja on yhdistelty. Yhdenmukaisuudella on puolensa, mutta erilaiset materiaalit ja yksityiskohdat tuovat puutarhaan persoonallisuutta ja mielenkiintoisuutta, josta pidän tavattoman paljon. Oli kiva lukea taustoistasi :)

  VastaaPoista
 8. Tämä oli tosi kiva lukea! Olet saanut tosiaan saanut eri materiaalit kauniisti ja kotikutoisesti liitettyä toisiinsa niin, että lopputulos on tosi onnistunut. Sekin vaatii taitoa, joskus sama menetelmä voi tuottaa sekavan näkymän. Sinulla on myös taito yhdistää kasvikumppaneja toisiinsa erittäin onnistuneesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noiden kasvien kanssa ensin mietin kasvin muotoa ja kokoa, jotain pyöreää, jotain heinämäistä, matalaa ja korkeaa. Sekä sitä milloin joku kukkii ja sävyjäkin. Jotkut kohdat tulee ihan ajatuksella tehtyä ja jotkut näyttävät kauniille ihan vahingossa :D

   Poista
 9. Todella kauniit ja hienosti toteutetut puutarhat. Niin se on, että se paras oppi tulee käytännön työssä ja kokemuksen kautta taidot sen kuin karttuvat, kuten sinulla. 😊😊

  VastaaPoista
 10. Minulla on tämä postaus juuri työpöydällä (tai siis odottamassa iltaa ja rauhallista hetkeä naputella), mutta mielessäni mietin, että haastaisin sinut. Myöhästyin vähän, joten pitää etsiä uusi uhri :D Kiva, että laitoit kivijutuista paljon kuvia, sillä erilaisten kivien ja betonilaattojen yhdistely taitaa olla meilläkin se puutarhan kantava teema. Osittain kyllä lompakon sanelemana, mutta osittan ihan omasta mielenkiinnostakin. Kiva postaus! Kuvia puutarhoistasi katselee aina mielellään :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, vau, kiva kuulla. Nyt tosiaan joudut etsimään uuden uhrin :)
   Erilaisista kivistä tulee kyllä puutarhaan se oma persoonallinen ilme.

   Poista
 11. Kiva postaus, mukava lukea tarinoita bloggaajien taustoista ja ihanat puutarhat!

  VastaaPoista
 12. Sullon kyllä taito hyppysis. Otat kuvan mistä hyvänsä kohtaa, aina pitää huakia. Ymmärrän, että kotopihalla haluaa irrootella, luara ja kokeella uusia asioota. Töis, ku varmasti ensisijaane toivomus on useen helappohoitoosuus ja yksinkertaasuus. Useemmilla yksityyshenkilööllä ei taira olla mitää kokemustakaa puutarhanhoirosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näinhän se on. Töissä laitetaan piha peruskuntoon. Harvoin ne asiakkaat ovat intomhimoisia tarhureja.

   Poista
 13. Edelleen olen sitä mieltä, että puutarhasi on järjestelmällisen kaunis ja kokonaisuus on hallittu. Puutarhurina olet ottanut varman otteen kasveihin ja rakenteisiin. Ja kaiken kaikkiaan työskentelet monessa puutarhassa!

  VastaaPoista
 14. Olen ihaillut sekä mökkipuutarhaasi että kotipihaasi, mielestäni olet erittäin taitava ja suunnitelmallinen puutarhuri. Tekemisistäsi näkyy huolellisuus ja perusteellisuus, luot pysyviä ratkaisuja ajatuksella. Hienoa, että jaat suunnitelmiasi ja kuvia ihanista puutarhoistasi täällä blogissasi!

  VastaaPoista
 15. Sinulla on uskomattoman kauniit ja viihtyisät puutarhat, allekirjoitan ajatuksesi puutarhan suunnittelusta ja erilaisten materiaalien käytöstä, liika yhtenäisyys liian steriiliä myös omaan makuuni. nyt kun löysin blogisi tämän haasteen kautta, tulen vierailuille useamminkin, täällä on niin paljon kaikkea mielenkiintoista luettavaa ja kaunista katseltavaa:))

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)