31. joulukuuta 2019

Kasvivalo pelakuille ja pistokkaita ;)

Viime syksynä otin talvetukseen vähemmän pelargoneja kuin edellisinä vuosina. Keväällä ei kyllä tullut haalittua edes kovin montaa lisää. Ihanien pelakoiden määrä on siis vähenemään päin. Siihenhän pitää tehdä tulevana keväänä muutosta. Tuskin maltan odottaa pikkupistokkaiden myyntiaikaa :D

Tänä vuonna pelakuiden talvetus ei ole oikein mennyt putkeen. Kasveissa on hurjan paljon kuolleita oksia. Näyttää pahasti siltä että yllä oleva saattohoito-osasto saa pian lisää seuraa. Tilanteen pelastaakseni laitoin pelargoneille eteiseen kasvivalon. Ensimmäisen kuvan pelakuut näyttävät olevan vielä hyvinkin hengissä, mutta nyt en halua luopua yhdestäkään niistä.
Talvetan pelakuut meidän eteisessä. Siinä ei ole väliovea keittiöön. Luulen että tänä vuonna tila on ollut turhan lämmin, sillä yleensä pakkasjakson aikaa eteinen pysyy ikkunoiden takia huomattavasti viileämpänä kuin muu tila, vaikka yhtenäinen onkin. Lämmitys on aina täällä pienemmällä, mutta nyt ulkonakin on ollut suht lämmintä verrattuna normitalveen ja siksi kait eteinen pysyy liian lämpimänä.

Jep. Tälläinen näkymä eteisessä on nyt. Kaikkine sotkuineen ja punertavine valoineen :)

Pelargoneista otetut pistokkaat juurtuvat parhaiten maalis-syyskuussa, mutta luin että lisävalon avulla niitä voi juurruttaa ympäri vuoden. Muutamassa kasvissa oli pitkiä uusia hujoppeja versoja, jotka katkaisin pistokkaiksi veteen. Saapi nähdä tuleeko näistä taimia. Eihän tämä mitenkään optimaalista ole, mutta aina voi kokeilla :)

Eikös tämä jo kevääksi käänny? Ainakin toimista päätellen. Ei tässä malta odotella :D


Uutta alkua toivottelen ;)


26 kommenttia:

 1. Sinulla on hyvä sarja erinomaisessa kunnossa olevia pelakuita ja kasvivalojen ansiosta ne vain paranevat. Minullakin on noita saattohoitopisteessä olevia muutama ja hujoppeja lisäksi! Yritän pitää niitä hengissä sinne maaliskuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa näyttää ihan ok, osa taas ei todellakaan ;)

   Poista
 2. Ihan hyvältähän nuo pelakuusi näyttävät ja nyt saivat vielä kasvivalonkin lisätueksi talvehtimiseen. Pahoin pelkään, että minullakin on pari pelakuuvainajaa keväällä, sillä kostean ja lämpimän loppusyksyn takia home pääsi iskemään sekä eteiseen että kellariin. Eteisessä tilanne on kutakuinkin hallinnassa, mutta kellarissa tuntuu edelleen olevan liian kosteaa. Kunhan edes yksi lajiaan selviäisi, niin siitä saisi pistokkaita keväällä. Ripeää juurtumista pistokkaillesi ja hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo eteinen on nyt turhan lämmin.

   Poista
 3. Reippailta näyttävät, mulla jäi ottamatta talvetettavat. Kasvatan siemenistä taas, se on niin helppoa.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 4. Kauniit pelakuut on sulla. Olen yrittänyt pistokkaita ottaa monesti, mutta ei koskaan ole onnistunut ainakaan viimeaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä on vähän huono aika pistokkaille, mutta kokeilin huvikseni ;)

   Poista
 5. Hujoppia löytyy tiältäkin. Vieläpä muutamasta löysin kirvankin, sai suihkut niskaansa!
  Hyvvee Uutta Vuotta 2020

  VastaaPoista
 6. Otin myös omani talvehtimaan. Katsotaan miten käy.
  Hyvää uutta vuotta ♥

  VastaaPoista
 7. Minun pelakuut ovat vaarastossa suurin osa talvehtimassa, vähän ovat sinne oman onnensa nojaan jääneet, pitäisikin käydä tarkistusreisulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä ei ole mitään muuta paikkaa missä talvehdittaa ;)

   Poista
 8. Kohta taas kukkii:) Oikein ihanaa ja onnellista uutta vuotta💖

  VastaaPoista
 9. Kyllä se kevääksi on kääntymässä :) Onnellista tätä vuotta!

  VastaaPoista
 10. Hyvältähän sinulla näyttää eka kuvassa kaikki pelakuusi. Minä lyhennän myöhään syksyllä ennenkuin siirtyvät takvetukseen niitä jonkinverran mutta jätän runsaasti oksia ja lehtiä. Pistokkaita en ottanut ollenkaan nyt syksyllä, niitä olisi ollut vaikka kuinka koska pelakuuni olivat kyllä aika isoja. Talven mittaan poistan vain kuivuneet lehdet. Kastan tosi niukasti mutta kuitenkin jonkin verran. Keväällä kun kasvu on alkamassa leikkaan ne melko alas. Kellarissa olevista en tiedä nyt mitään. Pitää käydä tilanne katsomassa kun menemme mökille. Toivottavasti pelakuumme pärjäävät talven yli.

  VastaaPoista
 11. Sun kuistisi on ihan paras paikka pelargoneille!
  Siinä ne on silmän alla ja niitä tulee varmasti paremmin hoivattuakin, kuin esim. meillä autotallissa.
  Pistokkaista saa mahtavasti lisäkasveja lempparilajikkeistaan. Pelargonit vievät kyllä sydämen, vaikka kuinka taistelisi vastaan. Aina joku uusi lajike on saatava, kun kevät koittaa.

  Oikein onnellista ja kasvirikasta uutta vuotta ja vuosikymmentä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vaan nyt turhan lämmin ;)
   Hyvää uutta vuotta myös sinne!

   Poista
 12. Kovasti vaikuttaa jo kevättouhuilta:)
  Minäkin kävin ostamassa kasvivalon tuohon olohuoneen nurkaan, nyt täytyy järkätä kasveja vähän uusiksi, tai ostaa toinen valo toiseen nurkaan;)
  Ihanaa ja runsasta tulevaa puutarhavuotta sinulle!

  VastaaPoista
 13. Selasin aikani kuluksi Pinterestin kuvia japanilaisesta puutarhsta ja sinun blogisi osui ruudulle. Valloittavan kauniita kuvia sinulla on puutarhoistasi sekä kotona että mökkipihallasi. Kasvivalinnat, värit ja puutarhan rakenteet ihanine luonnonkivineen ovat hienoja ja sopivat myös suomalaiseen maisemaan. Kirjauduin blogisi seuraajaksi ja mielenkiinnolla tulen luen jatkossakin, miten projektisi edistyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ja tervetuloa :)
   Niin, mitään japanilaista en ajatellut tehdessäni mökkipuutarhaa. Ehkäpä suomalainen metsäpuutarha pitää luonnostaan sisällä jotain samankaltaisuuksia japanilaiseen puutarhaan. Tykkään kivistä puutarhassa ja sammaloituneena vielä enemmän.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)