9. joulukuuta 2019

Kyllä nyt suututtaa ja surettaa!


Viime viikolla kun kipusin tuttuun tapaan vuoren päälle läheiseen metsään. Siellä mylläsi monsteri.
Metsää on kaadettu taas ja paljon. Alkujärkytys toi silmiini kyyneleet. Taasko? Nyt päällimmäinen tunne on suunnaton harmitus, oikeastaan sitä voisi kuvata sillä v-alkuisella ja tus- loppuisella sanalla.

Ymmärrän käsityksen talousmetsästä ja näin siinä käy kun se ei ole omaa metsää.
Lähimetsistä on kaupungilla oma suunnitelmansa, eikä sekään täällä pidä paikkaansa. Palaan siihen myöhemmin tässä postauksessa.


Täältä ainakin näkee nyt kauas, kun ei ole kaunista metsää tiellä :(

 Hävinnyt se on....

Näissä kahdessa kuvassa on sama kivi taustalla...Palataan nyt käsitteeseen Lähimetsä:

Kuvakaappaus kaupungin karttapalvelusta selityksineen. 


Suora lainaus kaupungin sivuilta koskien lähimetsiä:

"Lähimetsällä tarkoitetaan sellaista metsäaluetta, joka saattaa sijaita juuri sinun asuinkiinteistösi vieressä. Lähimetsät ovat pääasiassa asemakaava-alueella asuinalueiden läheisyydessä sijaitsevia puistomaisia metsiä. Yleensä ensimmäinen metsäkuvio tontin takana on lähimetsää. Lähimetsän jälkeen isompi metsäalue vaihtuu useimmiten ulkoilu- ja virkistysmetsäksi. Pienemmillä kaistaleilla ja asutuksen välissä koko metsäalue on luokiteltu lähimetsäksi.

Asukkaiden toiveiden lisäksi lähimetsien hoidossa painotetaan puuston elinvoimaisuutta, maisema- ja suojavaikutuksia sekä turvallisuutta. Luonnon monimuotoisuutta ylläpidetään lähimetsissä säästämällä monimuotoisuudelle tärkeitä vanhoja puita ja pökkelöitä sekä säilytetään metsän pohjakasvillisuus mahdollisimman lähellä kasvupaikan luontaista kasvillisuutta."

Verrataan nyt ilmakuvaa:

Meidän asuinalueen lähimetsä kaadettiin kokonaan kolme vuotta sitten.
Kuvassa näkyvä hakkuuaukko on juurikin lähimetsävyöhykkeen kohdalla.

 Lähimetsä meidän kaupungissa, puistomainen, eikö?

 Vielä pystyssä olevan metsäkaistaleen takana paistaa nyt valo, koska siellä on se uusi hakkuuaukko

Lähimetsässämme on todistettavasti puita.
Ne on merkitty sinisellä nauhalla, ettei jää epäselväksi....


Ennen lähimetsän (ruskea aukkohakkuualue keskellä) hakkuita 
kiersin koiran kanssa tuon punaisen lenkin.
Lähimetsä kaadettiin kolme vuotta sitten.

Koska hakkuualue on vaikea kulkuista, etsin hieman eri reitin.Viime viikolla kaatui sitten tuo keltaisella merkitty kohta.
Kone vielä myllää, joten en tiedä miten paljon metsää häviää lisää.

Meistä koilliseen on pieni suojelualue. Sitä ne eivät ainakaan kaada.

Vuoren päällä lounaaseenpäin on toisen kunnan raja. Se saattanee säilyä.

Tämä osa läheisen vuoren päällä on vielä pystyssä.

..mutta iso osa on kaadettu nyt.


Onhan täällä metsälämpäreitä vielä pystyssäkin. 
Surettaa vaan kun löytää hyvän reitin, niin se tuhotaan.
Korkeuserot ovat täällä myös aikas suuria, 
joten ihan joka kohdasta ei niin vain kuljetakkaan,
 oli hakkuuaukkoa tai ei.18 kommenttia:

 1. Surettaa tuollainen lähimetsien kaataminen. Toivottavasti löydätte hienon reitin vielä ja että sentään jotain jättävät pystyynkin.
  Meidän mökkitien varrelta tammikuisen myrskyn jäljiltä kaatuneet sadat puut makaavat vieläkin ristiin rastiin kaatuneina, sillä metsänomistaja ei ole tehnyt mitään korjatakseen niitä pois. Ei ole kaunis näky sekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, talousmetsä mikä talousmetsä. Eniten suututtaa tuo kaupungin selostus lähimetsistä, kun kolme vuotta sitten tekivät siihenkin ihan avohakkuun...

   Poista
 2. Tiedän tunteen. Lapsuuden kotimetsäni avohakattiin, enkä oikeastaan vieläkään ole ihan sinut sen asian kanssa - en oikein pysty ajattelemaan sitä tulematta hyvin hyvin surulliseksi. (Nykyään pyrin suorastaan välttelemään, etten kiintyisi liikaa sellaisiin metsiin, joita ei ole lain nojalla suojeltu hakkuilta, jotta säästyisin kokemasta sitä surua uudestaan.)

  Ärsyttävää ja suorastaan raivostuttavaa tässä ovat juuri nuo korupuheet luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta, lähimetsien "hoitamisesta" puistomaisina ja hiilinielujen ylläpitämisestä yms. liibalaabaa, mitä ei kukaan usko, kun käytännön toimet ovat tällaisia.

  Edesmennyt metsä näyttää sitä paitsi noissa vanhoissa kuvissa olleen sen verta vanhaa, että miltei olisi pitänyt ensin käydä tekemässä luontoarvokartoitukset ja rajata pois hakkuiden alta mahdollisesti metsässä esiintyvien uhanalaisten vanhan metsän eliölajien esiintymisalueet. No, tuskin ketään hakkuista päättäneellä taholla kiinnosti. :(

  Jaksamista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen että tuo nyt kaadettu metsä oli eliölajiltaan aika monimuotoinen, vanhoja puita ja paljon kaatuneita lahopuita yms missä on käsittääkseni aika suuri eliökirjo.
   Mutta talousmetsähän se :)

   Poista
  2. Niin, talousmetsistäkin "joudutaan" usein suojelemaan hakkuilta sellaisia alueita, joissa esiintyy esim. erityissuojeltuja lajeja tai metsälain suojelemia luontotyyppejä. Niitä ei vain kovin usein havaita ennen kuin hakkuut aloitetaan, koska kukaan ei käy tarkastamassa.

   Poista
 3. Harmittaahan tuo, sinun lisäksi varmasti montaa muutakin. Eihän tuota oikein metsäksi voi enää kutsua. Harvennushakkuu olisi ollut kauniimpi ratkaisu, mutta siinä olisi ollut suuri riski siihen, että tiheässä metsässä kasvaneet puut kaatuvat myrskytuulissa jäätyään ilman metsän tuomaa suojaa. Niitä olisi sitten ollut kallista käydä jälkikäteen hakemassa pois eivätkä olisi välttämättä edes sahapuiksi kelvanneet. Rahahan se maailmaa usein pyörittää. Noh, muutaman vuoden päästä tuossa on hyvä (joskin vaikeakulkuinen) vadelmapaikka, jos se yhtään lohduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eniten ehkä suututtaa tuo liibalaaba noista lähimetsistä. Tämä nyt kaadettu on kaupungin talousmetsää.
   Niin, ei lohduta. Lapsena ja teininä sai ihan tarpeekseen vattupusikoista. Aika työläitä ovat siivotakin :D

   Poista
 4. Viime vuosina talousmetsiä on uudistettu runsaasti. Maaseudullakin on nykyisin vaikeaa löytää vähänkin vanhempaa metsää. Onneksi täällä meillä on muutamia suojelualueita ja aikaisemmin uudistettuja talousmetsiä, joten metsään pääsee nauttimaan jopa sammalpeitteisestä aluskasvustosta. Jokaisen kunnan pitäisi säästää asukkailleen mahdollisuus kokea pala oikeaa metsää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika tiheään tahtiin täällä on avohakattu metsiä. Vanhan aukon viereen toinen muutaman vuoden päästä.

   Poista
 5. Täydellinen puiden kaato muuttaa maisemaa merkittävästi ja voin vain kuvitella minkä muutoksen se tekee metsässä eläneiden eläinten elämään. Metsä kasvaa hitaasti vaikka ymmärrän myös kaatajan näkökulman. Tie entisenlaiseen metsään kestää vähintään yhden sukupolven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja tässä tapauksessa ärsyttää tuo lähimetsästä höpötys, kun kerran senkin kaatoivat kokonaan silloin kolme vuotta sitten. Eli kaupungin teksti pelkkää sanahelinää...

   Poista
 6. Nämä ovat niin surullisia kuvia! Metsät tärkeitä kuljeskelun ja rauhoittumisen paikkoja. Muutin nykyiseen kotiin toiselle paikkakunnalle, kun ensisen Espoon kodin viereen oli tulossa metro ja se tiesi ihanan lähimetsän tuhoutumista. Metron viereenhän piti saada mahdollisimman paljon asutusta ja metsä saa lähteä. Myös mökin vieressä oli jokin vuosi sitten paljaaksi raiskattu havupuumetsä. Muutama ruma, melkein oksaton korkea puu sinne oli jätetty. Näyttivät irvokkaalta sen hävityksen keskellä. Eikö muka mitään muuta tapaa kuin avohakkuu ole olemassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moto pystyy harventamaan yhtä lailla, mutta kate on suurempi kun kaikki puu lähtee kerralla...

   Poista
 7. Ei ihme, että puiden kaato surettaa, kun katsoo valokuviasi paikasta. Sinulla on - ja on ollut - upea metsämaasto asuinpaikkasi ympärillä.
  Olin vähän aikaa sitten siistimässä suvun vanhaa metsämökkiä, jonka ympärillä kulki luontopolku lintutornineen. Metsätonttia ympäröi kaupungin talousmetsä ja nyt puut on syksyllä kaadettu. Ja luontopolkukylttikin on muutettu ulkoilureittikyltiksi. Se kertoo paljon, kuinka ympäristö on muuttunut. Tilanne on siis ihan sama kuin sinulla. Kyllä harmitti minuakin! Varsinkin, kun paikkkaa ollaan myymässä...:((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä on täälläpäin ainoa järkevä paikka lähteä lenkille. Meille ei kulje mitään kevyenliikenteen väylää ja talvella varsinkin maantie on kapeasti aurattu ja pimeä. Ei ollenkaan rentouttavaa koiran kanssa kulkea. Metsäpolulla otsalamppu päässä on turvallisempaakin :)

   Poista
 8. Oi kuinka kaunis tuo metsä oli ennen... Onneksi sinulla on kuvia muistoksi. Ärsyttää ja suututtaahan tuo. Minulle kävi samoin yksi vuosi, olin juuri edellisenä syksynä löytänyt ihanan sammaleisen metsän ja seuraavana kesänä se oli tuhottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aika monta kertaa täällä saa uutta reittiä etsiä...

   Poista
 9. Voi harmitus!
  Pelkään, että meidän lähimetsälle käy samoin, kun sen yksityinen omistaja kuolee. Jälkipolvet saattavat pistää metsän rahoiksi.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)