10. lokakuuta 2014

Kotipihalla

Eipä ole hirmuisasti katselemista tällä nurmitontilla. Onneksi sentään on puita:)
Laitan tähän muutaman pihakuvan, jotka otin silloin kun muutimme. Kuukausi sitten aloittelin vähän kaivelemaan nurmikkoa pois ja paikoin peitin maan sanomalehdillä ja kärräsin siihen päälle multaa.
Miltei kymmenen kuutioa meni jo, enkä ole saanut aikaiseksi kuin vähän aidannetta tontin laidalle ja yhden istutusalueen. Kaipa pitäisi tilata lisää multaa. Kaivinkonetta odottelen sillä etupihalla täytyy korjata sokkeliin päin viettävä maa. Turhan suuri projekti se noin lapiohommaksi ;)

Etupihaa. Tässäpä riittää puuhaa:)
Etupihaa edelleen. Siellä näyttäisi olevan työkalukin jo paikalla.
Sain tälläisiä kiviä. Ne odottevat kaivinkonetta.
Mhhh, mitähän laittaisi tänne;)
Tältä isolta nurmialueelta aloittelin, sentään pärjään lapion kanssa. Tuonne keskivaiheille olen tehnyt istutusalueen ja oikealle pätkän aidannetta. Näkyvät seuraavissa kuvissa.

Alku
Risulintu löysi oivan kodin luumupuusta ;)
Tästä löytyy koristeomenapuu 'Erstaa', pari pikkujasmiketta, päivänliljaa ja kurjenpolvia.
Muurintapaista
Tontti viettää vähän alaspäin joten toiselle puolelle istutusaluetta tulee luonnonkivistä muuria. Paitsi että kivet loppui kesken....Muurin päälle istutin jättipoimulehteä.

Toiseen päähän tuli syyshortensia 'Vanille Fraise'. 
Oli niin mahtavan kokoinen taimi myynnissä että se oli ihan pakko ostaa:) Tänne  tulee vielä tuivioa ja pesäkuusi ja tietysti perennoja. Tuo suodatinkangas on noiden muurikivien alla, muurin viereen tulee joskus kivituhkapolku....

Vähän perennaa;)
Kääpiöesikkoa ja rentoakankaalia laitoin tuohon etualalle. Alennusmyynnistä ostin jalokärhön, vaikkei niiden syysistutusta oikein suositella. Jospa 'Jackmanii' jaksaisi;)

Pihavahti
Pihavahdin takana olevaan aidanteeseen laitoin mm. isotuomipihlajaa, mongolianvaahteran, pihasyreenia, tarjanruusun, juhannusruusun, Ritausman, unkarinsyreenin, pikkujasmiketta ja purppuraheisiangervon. Tarkoituksena on siis tehdä näkösuojaksi tontin laidoille monilajiset istutukset: puita, erikokoisia pensaista ja etualalle perennaa. Sillä lailla vähän luontoa matkien, enkä oikein muutenkaan tykkää suorista riveistä samaa pensasta ;)


Ja sitten pihasuunnitelma ;)


Tontin molemmat piharakennukset ovat valitettavasti ihan purkukuntoisia,  yläkulmassa sauna ja tuolla Mordorissa joku aitantapainen. Ne alueet mietitään myöhemmin. Nyt toiveissa etupihalle lehtikuusilaudasta terassi ja sitä reunustamaan nuo aiemmin kuvassa olleet kivenlohkareet, suunnilleen keskelle kaareva kivituhkapolku, jonka molemmille puolille isot istutusalueet. Paljon kasveja sinne. Jee :)
Takapihalle pengerrystä luonnonkivistä, kivituhkapolkua ja paljon kasveja. Ja tuttuun tapaan suunnitelma muuttuu toteutusvaiheessa ;)

Edit 25.1.2018:
Olipas hauska katsoa tämä vanha postaus, varsinkin tuo töhryinen suunnitelma. Takapihalle ei koskaan tullut kivipengerrystä, vaan takapihalla on polku. Mordorissa on nyt kasvihuone, etupihan suuressa istutusalueessa on liuskekivipolku keskellä (pääkäytävältä nurmialueelle) ja homesauna odottaa vielä korjausta (jos mahdollista, muuten menee uuden rakentamiseen).


Ja sitten haravoimaan ;)
Mukavaa viikonloppua kaikille!

Edit. laitan tähän loppuun muutaman linkin miltä näyttää parin vuoden jälkeen;

Etupihan istutus-valmista on

Ennen ja jälkeen

Kotipihan puutarhakausi


36 kommenttia:

 1. Ihanalta kuulostaa suunnitelmasi! Ja paljonhan olet saanut jo tehtyäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Eipä tunnu paljolta kuitenkaan;)

   Poista
 2. Ymmärsinkö oikein, että jossain kohden et kaiva nurmikkoa pois, vaan konstina on tosiaan peittää nurmikko sanomalehdillä ja kärrätä päälle multaa. Missä tilanteissa tämä toimii? Silloin, kun on tarve korottaa maata? Miten istutus hoituu? Istutuskuoppa kaivetaan "läpi nurmikon"?

  Olen hirmuisen kyllästynyt kaivamaan nurmikkoa pois. Tuntuu, että kaikki hommat tyssää siihen, kun se tahtoo kuitenkin aina olla se eka vaihe...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan kaikkialta en kaivanut nurmea pois. Periaatteessa aina olisi parempi kaivaa se nurmi pois, koska siellä alla se saattaa estää kapilaarisen maakosteuden nousemisen istutusalueenseen, ainakin jonkun aikaa.
   Kohopenkkeihin onnistunee, mutta multaa pitää ehdottomasti olla paksusti. Laitoin n. 40 cm, joten istutus ihan normaalisti.
   Kaivoin tuolla aidanteessa nurmea pois koko matkalta, työlästä on todellakin ;) Tähän toiseen luonnonkivimuurihässäkkään laitoin paksulti sanomalehteä nurmen päälle ja sitten multaa.

   Poista
  2. Siis 40cm koska alueelle tulee pensaitakin, jollekkin maanpeiteperennalle riittää varmasti joku 20cm tällä taktiilla :)

   Poista
  3. Kiitos Pirjo! Nyt täytyykin oikein pysähtyä miettimään, jos jossain kohtaa saisi tätä konstia käyttöön.

   Kovasti olisi taas ideoita ja intoa vuorostaan kotipihan laittamiseen, kun mökkipiha saatiin jo hyvään vauhtiin. Kotipiha meilläkin paljolti nurmikkoa + puita... Ja kun kuitenkin koirien kanssa pitää joka päivä pihassa elellä niin käsipelillä ja osa kerrallaan olisi viisainta laittaa.

   Poista
 3. Voi ihania kiviprojekteja siellä! Minäkin haaveilin meille pengerryksiä isoista kivistä, vaan ei ehkä kuitenkaan haaveet toteudukaan:( Pieni toivonkipinä on vielä autotalli työmaa, jos silloin maasta nousisi lisää kiviä, joille pitäisi löytää sijoitus paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, käytin kaikki näkyvillä olevat kivet tuohon istutusalueen reunaan, toivottavasti meilläkin nousisi kiviä kun aletaan mylläämään. Nuo isot järkäleet tosiaan sain eräältä työmaalta, mutta paljon tarvitaan lisää kiviä takapihalle.

   Poista
 4. Suunnitelmasi näyttää tosi hyvältä ja varsin paljon olet jo jaksanut uurastaa. Sinänsä hyvä, ettei tontilla ole kovin paljon vanhaa kasvillisuutta, jonka haluaisit ensin poistaa päästäksesi tekemään oman näköistä puutarhaa. Pensailla ja puilla sekä havuilla saa nopeasti runkoistutuksia pihaan.
  Mullan kaivaminen ja kärrääminen on rankkaa puuhaa, mutta pihatöiden palveluna ostaminen on usein liian kallista. Omin voimin rakennetussa puutarhassa on takuuvarmasti sydän aidosti mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Totta tuokin, toisaalta olisi ollut kiva jos jossakin olisi ollut perennoja, joita sitten jakaa. Mutta näillä mennään.
   Koskapa etupihan kaadon korjaaminen on niin massiivinen operaatio, maa on savimaata ja kaato jyrkästi monelta metriltä sokkeliin päin (meidän autopaikka on siis paljon ylempänä taloa), niin kaivinkone on kutsuttu työpaikkani kautta. Yksi työkaverini viherrakennusfirmasta tulee kanssani siis puuhastelemaan. Elikkäs vähän ostopalvelua, no, itsellenihän ei palkkaa siitä makseta ;)
   En tosin halua että koko tontti myllätään kaivinkoneella. Kamalaa olisi koiran kanssa asua myllätyllä multatontilla. Siispä käsinkaivamista jää melko kiitettävästi :)

   Poista
 5. Hyvältä näyttää. Kaivaminen on kovaa hommaa!

  VastaaPoista
 6. Hyvältä näyttää alku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, itsestä vain tuntuu ettei mikään näitä miltään. Kärsimättömyyttä ilmassa ;)

   Poista
 7. Varsin mielenkiintoinen projekti ja onnistuuko suunnitelmat käsikirjoituksen mukaan.
  Kaivinkoneen tulo tontille murentaa maata ja saa taas aikaan lapiointia.
  Onnea muutokselle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä muuttuvat suunnitelmani :)
   Kaivuri on välitettävästi otettava, aika massiivinen maamassojen siirto on etupihalla, jotta saadaan kaadot oikein :) Savea vielä tuo maa.

   Poista
 8. Näyttää kivalta :) Kivimuurit ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Josta tästä hyvä tulee ja toivon mukaan rehevä ;)

   Poista
 9. Kuulostaa ihanalta suunnitelmalta ja johan olet saanut paljon tehdyksi. Ihana vahti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä, kerron sitten :)
   Vahti on rauhallisempi kun ei ole niin paljon ohikulkijoita :)

   Poista
 10. Isossa pihassa riittää varmasti puuhaa. Minä asun kerrostalossa, joten istutus hommat rajautuvat lähinnä parvekkeelle ja sinnekin aika minimalistisesti, sillä olemme viikonloput merellä koko kesän =). On varmasti mukavaa nähdä oman käden jälki kun on saanut kaiken kuntoon. Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa riittää todellakin. Ehkä tästä kiva tulee ;)

   Poista
 11. Selvät on suunnitelmat sinulla. Toki ne elävät aina toteutusvaiheessa, mutta perussuunnitelma on oltava noin suuressa projektissa.
  Paljon olet jo saanut aikaiseksi. Itsekin pidä tuollaisesta monilajisesta aidanteesta.
  Onneksi sinulla on kaveri mukana ettei ihan yssikseen tarvitse ahertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vielä ei kaveria ole puuhissa mukana, paitsi tietysti pihavahti laaduntarkkailijana. Vaikuttaa vähän siltä että kaivinkonetyöt saattavat jäädä kevääseen....

   Poista
 12. Kivien käyttö nostaa istutukset upeasti esiin..paljon olet saanut aikaiseksi!

  VastaaPoista
 13. Eikö ole ihanaa aloittaa jotain aivan alusta! Mahdollisuutesi ovat rajattomat ja taitoahan sinulla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta kyllä, mutta ehkä olisi kivempi jos tontilla olisi jotain vanhempaa kasvustoa, jonka puitteisiin pihaa alkaisi tekemään. On sentään puita, olisipa ikävää jos nekin pitäisi pieninä taimina laittaa :)

   Poista
 14. On se mukavaa aloittaa täyttämään oma pihaa. ajan kanssa sitää puutarhaa valmistellaan kyllä siihen muutama vuosi menee. Hyvin ahkerasti oletkin tehnyt. Kaunista jälkeä on tullut :)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)