28. kesäkuuta 2018

Mökkisaunan remontti


Juhannusviikko oli meillä mökillä aika kiireistä ja työntäyteistä. Olemme kauan aikaa miettineet saunan remontointia ja nyt viimeinkin meillä oli yhteistä aikaa siihen. Entinen alkuperäisessä kunnossa oleva sauna jo suorastaan huusi remonttia :)


Vanhat saunapaneelit olivat tummuneet, mutta ne olivat kuitenkin ihan kunnossa. Saunan paneelit käsittelimme mustalla saunavahalla. Lopputulos on oikeastaan hyvin tumma ruskea, tervaksi voisin sävyä kutsua.


Kiuas oli jokseenkin aikansa päässä, vai mitä sanotte. Yhtä kamala oli muuripata :D
Kuvassa kiuas jo nostettu ulos saunasta.


Tiilimuuri on maalattu vaaleanharmaalla, mutta tumman paneelin vieressä näyttää valkealta. Tähän tietysti piti valita kuumuutta kestävä maali.
Betonilattia on maalattu niin ikään vaalean harmaalla saunan lattiaan sopivalla maalilla.
Uuteen kiukaaseen halusimme ehdottomasti ikkunallisen luukun. Vesipata on yhtä suuri kuin entinen, 80 l, sillä vettä pitää olla reilusti. Tässä pysyy vesi hyvin yön yli lämpimänä. Se on kätevää tiskaamisenkin kannalta ;)


Alussa mietimme tuleeko saunasta liian pimeä kun seinät ovat miltei mustat, mutta vaalean muurin ja lattian kanssa sauna vaikuttaa valoisemmalta. Tätä piti toki miettiä, sillä meillä on sähkötön mökki. Syksyllä valona on öljylamppu ulkona ikkunan edessä ;)

Saunanlauteet ovat tervelepästä tehdyt elementit. Niitä piti hieman lyhentää, ja jämäpaloista saikin pienet hyllyt seinälle.
Vahasin kaikki lauteet ja niihin kuuluvat osat ulkona, ettei tarvinnut asentamisen jälkeen täällä saunassa sotkea ;)


Saunan lämmittäjän vastuulla on nostaa pesuaineet oven ulkopuolelle pois kuumenemasta.
Ikkunassa ei ulkopuolella ole muuten verho vaan siellä roikkuu pesemäni matto kuivumassa ;)


Saunaremontti valmistui juhannuspäivänä, joten silloin sen testasimme ja hyväksi havaitsimme :)22 kommenttia:

 1. Hyvän näköistä ja huolellista työtä. Saunanne näyttää nyt ihan uudelta.
  Meillä on saunaremppa edessä ja olen miettinyt seinän laittamista mustaksi/hyvin tumman ruskeaksi. Seinäpaneelit ja niiden takana olevat eristeet ovat kunnossa, mutta puulämmitteinen kiuas on noennut seinät tummiksi. Teillä oli varmasti sama juttu ja hyvin näyttäisi toimivan vanhan saunapaneelin värjääminen. Täytyypä pohtia asiaa.

  Mökki-lehti on ostettu ja kesäpaikkanne esittely luettu. Hienoa mökkipuutarhaanne olisi kelvannut esitellä lukijoille enemmänkin. Rautalammi on minulle tuttu paikka. Ystäväni asuu Myhinpäåssä ja lähimmät palvelut löytyvät Rautalammilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toimi hyvin. Pihkaa poistettiin hieman puukolla. Kohtaan jossa pihkaa oli, ei sävyte tartu kunnolla. Se ei oikeastaan haittaa. Paneelin alaosa oli tummunut,mutta kunnossa, sitä hion hiekkapaperilla hieman. Tosiaan vanha tummunut saa varmaan mustasta tummanruskean, uuteen paneeliin sävy olisi varmasti mustempi.

   Poista
 2. Meillä on pihasaunassa melkein samat värit ja tykkään kovasti! Huikea muodonmuutos, kyllä nyt kelpaa saunoa ♥ Ihastuin tuohon lattian väriin, et sattuisi muistamaan millä maalilla ja sävyllä maalasitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä muuttui :)
   Piti kaivaa purkki esiin,eli maali on Teknosin Teknofloor, sävy on TM T4011.
   Maalattiin ohjeen mukaan ensin laimenetulla ja sitten toinen kerros ohentamatta päälle.
   Lattiasta tuli jonkun verran liukas, joten jotain ritiläratkaisua tai muuta mietimme ;)

   Poista
 3. No nyt kelpaa löylytellä! Kyllä uudistus aina virkistää tutun ja rentouttavan sanomiskokemuksenkin. Remontista on pitkästi iloa tuleviinkin vuosiin - tosi hienolta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olihan tuo vanha jo aika kypsä..vaikkakin nautinnolliset mökkilöylyt siitä huolimatta. Joskus on hyvä uudistaa :)

   Poista
 4. Tosi hieno! Tunnelmallinen ja nykypäivään sopiva. Sauna hyppäsi vuosikymmeniä ajassa eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, alkuperäiskunnosta siis 70-luvulta tähän päivään :D
   No, lauteet on joskus vaihdettu ;)

   Poista
 5. Ei ole liian tumma. Vaalea lattia nostaa kauniisti esiin tumman seinän, mutta ei tee siitä liian synkkää.

  VastaaPoista
 6. Todella kaunis uudistus, silti tunnelma säilyi, eikä ole liian "pakasta vedetyn" oloinen. :) Hyviä löylyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta onhan tämä vähän sellainen miten useat saunan laittaa. Toisaalta vanhaa tummunutta paneelia ei saa vaaleksi, joten tummemmaksi sitten ;)

   Poista
 7. Mikä on tuo kuumuuden kestävä maali palomuurissa, itsellä on muurin pinnasta kuplinna maali pois. Komia sauna teille tuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maali on Teknosin superlateksi. Sitä suosittelivat rautakaupassa muuriin. Myös Tikkurilalla on muurimaali

   Poista
 8. Meillä on myös tumma sauna, lattiaa myöten, lauteet kuitenkin vaaleat. Silti valot on aina himmennetty minimiin ja ihana sytyttää kynttilä lauteilla olevaan lyhtyyn js katsella sen läpätystä <3 ei varmasti ole liian tumma pimeän aikaan teilläkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mukavalle. Siksi myös halusimme ikkunallisen kiukaan luukun. Tuli siellä lepattaa ;)

   Poista
 9. Kaunista tuli, hyviä löylyjä!

  VastaaPoista
 10. Hyvin onnistuttu!Tumma sauna ois minunkin unelma. Meidän mökkisaunaan tehdäät uudet lauteet loman aikana,kun edellinen omistaja oli myynyt entiset kokonaan pois. Makoisia löylyjä uudistuneessa saunassa.

  VastaaPoista
 11. Todella nätin saunan olette tehneet. Kyllä tuolla kelpaa saunoa ja löylytellä. Ihanan näköinen mökki ja paikka muutenkin.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)