7. kesäkuuta 2018

Haagan koti - Jyväskylän alppiruusupuistoHuomasin eilen paikallislehden sivuilta jutun Jyväskylän alppiruusupuistoista. En ole aiemmin siellä käynytkään, vaikka täällä asumme. Itse asiassa viime vuonna alppiruusut kukkivat huikeasti, joten silloin olisi ollut syytä siellä käydä, mutta se unohtui. Oli siellä toki nähtävää nytkin.


"Mäyrämäen alppiruusupuisto perustettiin Jyväskylään vuonna 1986 osana Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen vuonna 1972 aloittamaa alppiruusujen jalostusohjelmaa. Jalostusohjelman tarkoituksena oli jalostaa Suomeen paremmin soveltuvia, uusia alppiruusulajikkeita. Nykyään puutarhamyymälöistä on saatavana jalostusohjelman tuloksena syntyneitä, kestäviä ja kauniita kotimaisia lajikkeita. Niistä tunnetuin lienee vaaleanpunakukkainen Haaga."
Teksti on lainattu Jyväskylän kaupunkin sivuilta. Lisää voit lukea täältä.

Helsingin yliopisto teki alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmassa yhteistyötä Mustilan Arboretumin kanssa, mutta en ole tiennytkään että Haagan yksi koti on tuossa vajaan kymmenen kilometrin päässä :)Alppiruusu puito sijaitsee Mäyrämäen kaupunginosassa. On huomioitavaa että puistoa on molemmin puolin tietä. Toisella puolella suurempi alue ja toisella puolella muutamia yksilöitä. Puisto on mäntymetsikössä, joten sitä ei ihan nopeasti huomaa tieltä katsottuna.


Osa alppiruusuista ei kukkinut. Joko niitä kuivuus vaivaa tai nuput eivät ole talvehtineet. Joka tapauksessa nyt ei ehkä kovin kaukaa kannata tänne lähteä ajelemaan, mutta jos täälläpäin liikkuu kannattaa siellä käydä kiertelemässä ;)
Komeita ja kookkaita kasvit kylläkin olivat.
Kotipihan "alppiruusupuisto" on varsin pieni :)10 kommenttia:

 1. Hieno paikka! Mukavaa, että tällaisia on eri puolella, jotta mahdollisimman monelle tarjoutuu tilaisuus käydä rhodoja ihailemassa. Useana vuotena olen käynyt Helsingissä, Haagan alppiruusupuistossa. Se on aika lailla samanlainen paikka ja myös sen taustalla on yliopiston rhodotutkimus ja -kehitys. Viime vuosi oli läpi Suomen rhodojen kukinnan juhlaa. Ehkä ne nyt keräävät voimia seuraavaan kertaan.
  Mukavaa viikonloppua ja lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tämä on tosi pieni, mutta mukava puisto;)

   Poista
 2. Pitääpäs pitää mielessä, jos joskus satun Jyväskylässä liikkumaan alppiruusujen kukinta-aikaan. Helsingin alppiruusupuisto on niin kaukana, mutta tuo olisi jo inhimillisen ajomatkan päässä. Komeita pensaita, hyvänä kukintavuonna on varmasti näyttävän näköinen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jos täälläpäin ajalee silloin kuinta aikaan on tämä kiva pieni alue ;)

   Poista
 3. Upeita alppiruusuja ja tunnelmallinen puisto. Joka vuosi ei ole yhtä upea kukinta, mutta näyttävän näköistä on nytkin. 😊

  VastaaPoista
 4. Alappiruusupuistot oliski komiaa katteltavaa kukinnan aikahan. Ai, vai on Haaga siältä kotoosi. Hyvää jalostustyätä ovat tehenehet ku tääläki menestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, osana sitä Mustilan ja Helsingin yliopiston jalostusohjelmaa, joten tällä paikalla on siinä osansa :)

   Poista
 5. Voi kun toivoisin omaan kotikaupunkiinikin alppiruusupuistoa - edes pientä sellaista. Haaga ja StMichel ovat ne kaksi tosi kestävää rhodoa. Niistä se munkin rhodoharrastus lähti. Monta epäonnistumistakin on matkan varrella. Saksasta tilatuista harvassa henki enää pihisee. Mutta kotimainen jalostus on kyllä aina kokeilemisen väärtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on pieni puisto, mutta mukava käydä katsomassa kookkaita alppiruusuja. Tuon Haagan minäkin ensiksi ostin mökille ja tänne kotitontille.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)