29. kesäkuuta 2018

Erilaisia kuvakulmia mökiltä


Aika paljon kuvaan mökkipuutarhassa seesteistä ja onnistunutta metsäpuutarhaosaa ja sen kauniita puolivarjon ja varjon kasveja. Itse mökkiä en niinkään ole ennen esitellyt, mutta tässä postauksessa tulee hieman erilaista kuvakulmaa.


Osa tontista on luonnontilassa, puineen ja mustikoineen. Tämä on näkymä pohjoiseen päin. Nyt viimeksi mökillä ollessani sahasin näistä kahdesta suuresta kuusesta aika monta oksaa pois teleskooppi vartisella oksasahalla (se on muuten kätevä peli) Kuusen okset hipoivat miltei maata. Muutamia onnettomia pihlajan rääpäleitä vesoin täältä pois. Tällä pienellä vaivalla saatiin järveä enemmän näkyviin.
Alla kuva toisesta kulmasta ja toinen niitä kuusista, mökkikin näkyy vähän..Tästä voi jo huomata korkeuseroa järveen.Jyrkän kallion vieressä meillä on nuotiopaikka. Se jää tuonne (hoitamattoman) kääpiövuorimännyn taakse. Nuotiopaikalta siis kuvassa oikealle on aurinkoinen hippipuutarhatasanne...


Joka on lievästi sanottuna villiintynyt....mutta silti mukava ;)


Hippipuutarhatasanne ja nuotiopaikka ovat samalla korkeudella. Sieltä lähtee portaat alas rantaanpäin. Portaita pitäisi vielä tehdä enemmän että koko matka rantaa olisi mukava kulkea. Nyt rantapolun lopussa on laattoja vähän tyhmästi (ei esittelyssä se kohta).Hippipuutarhatasanteelta mennään sitten metsäpuutarhaosaan. Metsäpuutarhan kohdalla kasvoi ennen lepikko ja pöpelikkö, ei mikään kaunis metsä. Siellä ei ole suuria korkeuseroja vaan pikemminkin pientä loivaa. Ehkä juuri siksi sain sen osan puutarhasta onnistumaan hyvin.Pieni parannus tuli tehtyä terassille menoon. Isäntä ideoi tähän liuskekivipolun. Hankki kivet ja tuumasi että alahan asentaa, sinulla on sitä silmää ja minähän asentaa ähräsin ne.
Jotenkin joku uusi juttu poikii heti jonkun uuden asian. Tässä oli nimittäin vain kapea porras. Leveän kivipolun kanssa se olisi näyttänyt tyhmälle. Meillä on ollut mökin alla kuivassa ja suojassa tuota lautaa, joka jäi aikoinaan terassin laajennuksesta. Niistä tehtiin sitten uusi porras tuohon.

Alla näkyvän suuren kiven on joku muu aikoinaan laittanut portaaksi kallion kaveriksi.Aika meni remonttihommissa ja muissa jutuissa, joten puutarhalle en tehnyt yhtään mitään. Tässä kasvaa se kärhö jonka kaarituki vääntyi rikki viime talvena. Tuen tekeminen onkin ensi kerralla aiheellista. Tämä tarha-alppikärhö 'Riga' kasvaa muuten niin isoksi että sellainen köynnöskaari käy ahtaaksi kulkea, joten päätimme tehdä itse köynnösportin, jonka saa sitten korkeammaksi.


Koska meillä ei ole sähköä, ei aurinkopaneeleita, ei ole myöskään juoksevaa vettä. Pihanperä koki nyt pienen päivityksen, eli hankimme kompostoivan käymälän.
Lattialle mietimme ensin matalaa koroketta, mutta päätimmekin korottaa koko pöntön ympäristön. Täällä käytettiin samoja jemmassa olevia lautoja, sillä niitä ei tarvinnut höylätä. Kestopuuta en olisi tänne vartavasten lähtenyt ostamaan, koska se on turhaa.

Täydet pisteet isännälle kuviosahan käytöstä.. Ei ole helppo homma yksitelleen sahata nuo laudat ;)Mökkitupa on pieni ja simppeli. Terassi on tätä tilaa paljon suurempi. Täällä oli alunperin lastulevyseinät ja muovimatto. Siitä on varmaan jo kymmenen vuotta kun laitoimme lattiaan laudat ja laatat hellan eteen sekä kattoon ja seiniin paneelit. Muuri maalattiin silloin valkoiseksi. Hella on alkuperäinen. Tuvassa on kaasulla toimiva jääkaappi. Ihan ehdoton se on :)
Yläkerta on viistokattoinen, mutta tilaa kaksi kertaa enemmäin kuin tuvassa.

Ihan perus mökkitupa, ei hienouksia....Arvatenkin mielenkiinto on ollut enemmän tuolla puutarhassa..Terassin sivulla on iso puusta tehty laatikko. Kannen päälle on laitettu kapea taittopatja, jotta siinä voi ottaa vaikka päiväunet. Täältä puolelta terassia mennään yläpihalle...jossa apila kukkiiHaukotus kun tuli niin pitkä tarina :D


18 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä <3 Tosi viihtyisää! Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 2. Niin mökki kuin olla voi, mukavan näköistä!

  VastaaPoista
 3. Kiva mökkitunnelma ja viihtyisä ja kaunis puutarhaympäristö.

  VastaaPoista
 4. Ihana paikka <3 Hoidettu puutarha sulautuu kauniisti metsämaisemaan. Terassilta on huikeat näkymät järvelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se etu on kun on suuri korkeusero, niin järvi näkyy hyvin. Puutarhan kannalta sellainen onkin sitten toinen juttu :)

   Poista
 5. Ihanalta näyttää! Mökki saa miälestäni olla mökki, eikä silloon tartte olla kaikkia nykymailman mukavuuksia.
  Sullon ollu näemmä toiminnalline ja tuloksekas loma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä. Silloin on taottava kun rauta on kuumaa, vai miten se meni ;)

   Poista
 6. Kiva nähdä kuvia mökistä, joka kyllä kelpaisi minullekin. Selkeää, kodikasta ja sopivaa juuri kesämökille. Teillä on ollut kunnon remppavaihe tänä kesänä. Ihailen kaikessa tekemisessänne huolellista ja mietittyä kädenjälkeä.
  Puutarhatöiden lisäksi teidän ei tarvitse kuntosalille mennä. Riittää, kun juoksee mökistä uimaan ja takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset. Kyllä mökillä olikin jo tarvetta rempata vähän enemmän.

   Rehellisesti sanoen kyllä vesisaavien kanssa tuolla yläportailla jo puuskuttaa :D

   Poista
 7. Voi kuinka ihanat mökkimaisemat, -puutarha ja -tilat! Sielu varmasti lepää, kun mökille pääsee. Kesä on aina niin intensiivinen, että nostan hattua kahden puutarhan hoitajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, täällä mökillä puutarhassa pidetään yllä perusjutut, eikä se todellakaan ole tiptop.
   Pitää olla hieman huoleton sen suhteen. Mökillä ei onneksi kasva kaikki maalaispihan rikkaruohot, joten aika siistinä pysyy. Äitini on tosin sitä mieltä että pitäisi siistiä ja kitkeä paremmin...

   Poista
 8. Olen ennenkin todennut ja sanon taaskin, että sinulla on niin kaunis ja rehevä mökkipiha, paljon erilaisia "tiloja", joiden takaa paljastuukin uusi näkymä. Korkeuserot asettavat sekä haasteita että nautintoa, tiedän kokemuksesta. Teillä on yhdessä tekemisen meininki, se jos mikä tuottaa iloa ja kaunista tulosta! Kivalta näyttää myös mökki sisältä. Nautinnollisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo hippitasanne ja rinne ei ole kovin hyvin tehty, ei sitä nuorena tarhurina alussa niin osannutkaan :D
   Myt jos alkaisin suunnittelemaan mökkipihan rinnettä, tekisin ensin kunnon käytävät ja kunnon puuportaat rantaan asti. Ja sitten miettisin pengertämistä ja kasvillisuutta.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)