14. toukokuuta 2015

Piirtelypäivä

Eilen olisi tehnyt mieli mennä ulos takapihalle kaivelemaan, mutta idea homman jatkumisesta oli täysin hukassa. Tuumailimme isännän kanssa illalla mitä juttuja haluamme takapihalle. Tänään etsin piirustustarvikkeet esiin ja aloin hahmottelemaan takapihalle jonkunmoista luonnosta viimeksi aikaansaatujen istutusalueiden jatkoksi.
Isäntä haluaa köynnöstunnelin ja näkösuojaa liuskekiveyksen luo, minä haluan pienen kasvihuoneen ja kasvulaatikoita. Tykkäämme molemmat puutarhoista, jossa ei kaikki näy heti kerralla, vaan puutarha jakautuu eri osiin rakenteiden ja korkeampien pensaiden tai puiden avulla. Tällä lähtökohdalla aloitin luomaan ideoita paperille.

Tässä ekassa kuvassa näkyy miten takapihaa on aloitettu muokkaamaan.


Seuraavassa kuvassa ideaa kuinka jatkettaisiin.


Vaahtera kasvaa tuossa keskellä. Sen alle tulee jäämään nurmi, oikeastaan kahdestakin syystä. Puun alla on kuivaa ja siihen on vaikea saada kasveja menestymään ja vaahteran juuret tuppaavat täyttämän multa-alueen kuitenkin. Toinen tärkeämpi syy nurmelle on että vaahtera näkyy keittiön ikkunasta ja tykkään syöttää lintuja talvella. Linnut saavat aikaiseksi sellaisen siemensotkun, joten nurmialue on helpompi pitää siistinä ;)
Molempia keväällä muokattuja istutusalueita, sekä tulevan liuskekiveyksen viereistä että vaahteran oikealla puolella olevaa, laajennan. Liuskekiveyksen viereiseen istutusalueenseen tulisi pitkänlainen köynnöstuki, siis sellainen kaareva tuki raudoitusverkosta.
Vaahteran oikealle puolella istuttaisin muutaman syreenin lisää, yksi sinne tuotiinkin jo mökiltä, näkyy tuossa ekassa kuvassa. Syreenien vieressä olisi paikkaa perennoille ja sitten on polku. Tähän kohtaan tulisi sitten se köynnöstunneli. Kasvihuone tulisi sitten niiden taakse ja sen läheisyyteen kasvulaatikot. Ehkä tällä tapaa saadaan puutarhaa vähän jaettua osiin. Kasvarin taakse olisi kiva saada paikka kompostorille sekä puutarhajätteen kompostoinnille. Siellä on nuukasti tilaa, joten näkösuojaksi voisi laittaa pajuaidan tai jonkun säleikön.


Kuva toiselta laidalta. Tuonne vasemmalle varaston viereen ajattelimme noppa - ja luonnonkivistä tehdä pienen kiveyksen. Se rajautuisi sitten turveharkoilla reunustettuun istutusalueeseen (suunnilleen tuo ruukun kohta) Siihen tulisi jonkunmoinen Rhodolandia, varastokin sitä kivasti varjostaisi kuumimpina hetkinä.

Tuohon keskivaiheille tulisi vielä yksi suurehko istutusalue, johon laittaisin myös jonkun puun. Maasto viettää alaspäin aika paljon, joten istutusalue korotetaan tuolta alhaalta luonnonkivillä. Aidan vieressä tuomen luona on aika ahdasta, joten verkkoaitaan laitetaan köynnöksiä näkösuojaksi.

Tuolla keskelle taakse on tehty isohko istutusalue johon olen taakse laitannut kuutamohortensian, sen viereen tulisi isännän toiveesta hopeakuusi, sitten kasvaa lumipalloheisi, muutama isotuomipihlaja, pihajasmike ja suviruusu. Suviruusun kaveriksi tuli neidonruusu 'Lumo' ja pari norjanangervo siihen sivuun. Yhden tontilta löytämäni karviaisen istutin myös tähän ryhmään. Suunnilleen keskelle aluetta laiton 'Makamik' -koristeomenapuun. Perennoista siellä on vasta valtikkanauhusta ja päivänliljaa, sitä loppukesällä kukkivaa isokokoista oranssia.

Jotta näilläkö mennään eteenpäin, saas nähdä;)

***

Luin eilen keskustelua Suomen kaunein piha- ohjelmasta. Täältä blogistaniasta tuttu piha onkin seuraavassa jaksossa mukana. Aika kivaa, onnea matkaan :)

Olen tykännyt useasta pihasta, jotka eivät ole päässeet jatkoon. Niinkuin sanotaan kauneus on katsojan silmissä. Puutarha on kuitenkin kuin lempiväri, toinen tykkää toisesta ja toinen ei. En kuitenkaan malta olla kertomatta yhtä asiaa mistä olen täysin eri mieltä. Nimittäin siitä onko talo ja piha samaa paria vai ei. Kuka sen määrittää millainen piha käy mihinkin taloon? Eikö sekin ole katsojan silmissä, se sopivuus? Minun mielestäni on. 
Ettäkö näin kärjistäen 70-luvun talon pihalle siis käy 70-luvun muotikasvit, elikkäs vuorenkilpi, pihlaja-angervo, pensashanhikki, vuorimänty ja muut havut? (Edellä mainitut ei oikein kuulu suosikkikasvien ryhmään). Höpön löpön, liputan cottage garden- tyyppisiä pihoja, ruusuja ja sormustinkukkaa, riippumatta talosta. No, se on vain minun mielipiteeni. Sori, pakko avautua ;)
34 kommenttia:

 1. Tulee ihanaa! Mullaki on köynnöstunneli tulollaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luinkin siitä taannoin blogistasi :)
   Sellainen on aikas mukava!

   Poista
 2. Näyttää oikein kivalta ja suunnitelma vaikuttaa toimivalta! Ihanaa puuhaa <3
  Meidän tontilla riittää tuota avaruutta ja olis kiva lähteä sitä jotenkin peittämään, eli puita lisää :) Köynnöskaaren hommasin jo minäkin ja nyt vain paikkaa sille...et hommia riittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, puutarha vaikuttaa isommalle jos ei heti kerralla kaikki näy :)

   Poista
 3. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pitää paikkansa.
  Peukutan tuota viimeistä mielipidettä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt on helpompaa jatkaa pihapuuhaa :)
   ja oikein kiva kun olet samoilla linjoilla ;)

   Poista
 4. Kaunista näyttää tulevan, minä pidän samantyylisistä pihoista kuin sinä;)

  VastaaPoista
 5. Minä liputan vapauden ja henkilökohtaisten mieltymysten puolesta! Itsellehän sitä pihaa tehdään eikä talolle :)

  Mukavat suunnitelmat, näyttää hyvälle jo nyt!

  VastaaPoista
 6. Hyvä suunnitelma. Kasvarin alue istuu varmasti tosi kivasti tuonne. Näyttää kokonaisuudelle.
  Ja niinhän se menee... Oma tupa, oma lupa. Jokainen tekee sellaisen mistä itse tykkää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen vähän liiankin rönsyilevä tässä puutarhatouhussa, mutta jospa tuon puutarhan rungon tekisi jokseenkin näin, saisi perennojen kanssa sitten rönsyillä mielin määrin;)

   Niinhän se on, pihaa tehdään kuitenkin ihan itseä varten;)

   Poista
 7. Suunnitelmat vaikuttavat hyvältä. Ihan jo sieluni silmin näen pihanne vähitellen muuttuvan.
  Minusta olisi ihan mahdottoman vaikea valita kauneinta pihaa, kun monissa pihoissa on usein sitä jotakin. Enpä muuten ole koskaan tullut ajatelleeksi, että meidän 80-luvun talossamme pitäisi olla tietynlainen piha ja puutarha. Ihan näppituntumalla pihaani laitan ja aikamoinen sekametelisoppa se lieneekin. Vaan eipä ole aikomus kilpailuihin osaa ottaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, minustakin jokaisessa pihassa on sitä jotakin ja niistä sitä poimii pikkuhiljaa ideoita itselleen.
   Näppituntumalla tehty piha onkin kiva. Eikä pihasi ole mitenkään sekametelisoppa, oikein mukavan näköistähän siellä on!
   Sitten kun ajattelen niitä viherrakentajana toteutettuja pihoja, niin tylsänpuoleisiahan ne ovat. Ihmiset kun eivät halua juuri perennoja (kun mukamas vaikeita hoitaa), joten kyllähän itse näppituntumalla tehty piha on paljon mielenkiintoisempi :)

   Poista
 8. Täytyy tunnustaa, että itselläni on ollut samanlaisia mietteitä tuon TV-ohjelman suhteen. Muistaakseni yksikään suosikkipihani ei ole päässyt (ainakaan tähän mennessä) jatkoon, ja se onkin saanut minut epäilemään omaa makuani täysin junttimaiseksi... =D Ja ne talot voisi unohtaa kokonaan. Jos mennään pihaa ihailemaan, niin minulle on aivan se ja sama millainen tönö siellä kasvillisuuden keskellä on, mutta taidankin olla yksinkertainen tyyppi... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, täällä sitten toinen yksinkertainen ;)

   Poista
 9. Hieno suunnitelma!! Ja samaa mieltä minäkin ohjelmasta. Kuten kesäkukka jo sanoikin, talojen arvostelu ja yhteensopivuus yms. höpöhopö voitas unohtaa kokonaan! Pihaa sais esitellä enemmänkin ja kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä todellakin vain pihojen ja kasvien esittelyä ilman mitään kilpailua :)

   Poista
 10. Hyvältä näyttää suunnitelma. Suunnittelu on mukavaa ja myös toteutus. Mukavaa helatorstain ehtoota!

  VastaaPoista
 11. Hyvin olet suunnitellut. Kyllä pihaohjelman valinnat olisi pitänyt jättää katsojille, itsekkin olisin valinnut monia toisin. Makuja on monia.

  VastaaPoista
 12. Oikein hienolta näyttää suunnitelmanne! Samaa mieltä tuomaroinnista tuossa ohjelmassa. En tiedä mitä pitäisi ajatella, kun puutarhasta kaunein osa on tuomarin mielestä rakennukset...

  VastaaPoista
 13. AH! On niin ihanaa raapustaa paperille suunnitelmia.

  Minä en pidä tuosta kilpailuasetelmasta ollenkaan. Olisi minusta kiva,kun pihat vain esiteltäisiin kunnolla ja puutarhan laittajille vietäisiin kiitokseksi osallistumisesta ohjelmaan jonkinlainen pieni tuliainen.

  VastaaPoista
 14. Komppaan Katjaa, olisi kiva kun vain esiteltäisiin pihoja ilman mitään typerää kilpailua. Makuasioita nämäkin jutut kuitenkin ovat. Suomen kaunein koti -ohjelmassa kävi kans melkein joka jaksossa niin, että mun lemppari ei todellakaan päässyt jatkoon :D Tätä pihaohjelmaa en olekaan ehtinyt katsoa kuin kaksi tai kolme jaksoa.

  VastaaPoista
 15. Toi pihaohjelma ei ole minun makuuni vaikka nauhalta sitä olen katellu.
  Minusta puutarhass saa olla mitä tahansa hassua. Minun puutarha on ainakin minulle tehty ja perheelle. Mutt enhän olekka menos mihinkä kilpailuu enkä avoimii puutarhoihi.
  Olis kiva jos vaa aina esiteltäs uusi piha..ja erillaisia pihoja paljon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaunelmia ohjelma onkin siitä kiva :)

   Poista
 16. Mukavan näköisiä suunnitelma! Suomen kaunein piha on ihan kiva ohjelma seurattavaksi, mutta minunkaan suosikkini eivät ole päässeet jatkoon. Se, että pihan täytyisi olla talon kanssa samaa aikakaudele tyypilistä tyyliä, on aika rajoittunut näkökulma. Pihassa saa näkyä luovuus ja oma persoona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, sinäpä sen sanoit, luovuus ja persoona :)

   Poista
 17. Olen samaa mieltä avautumisestasi. Ei kait me missään kotimuseoissa asuta.
  Mielenkiintoista seurata pihanne muuttumista.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)