7. toukokuuta 2015

Alkaa jo näyttää ihan pihalta

Ihan alkuun laitan kuvan mökkipuutarhan jouluruusuista. Tämä on toisen talven jälkeen ja hämmästyttävän hyvin kukkii nyt. Yllätti niin iloisesti.

***


Onpas ollut mukavaa keliä tehdä pihalla töitä. Piha alkaa pikkuhiljaa näyttämään kivemmalta, paljon on toki tehtävääkin, muttei kaikkea olekaan tarkoitus tehdä tänä vuonna. Jossain vaiheessa (sitten kun rikastuu vähän) on tarkoitus purkaa huonokuntoinen pihasauna pois ja rakentaa tilalle uusi. Korjaamaan sitä ei pysty, puuosat ovat osittain lahoja ja piipunhormi halki. No, sitten aikanaan se :)

Pensaita ja joitakin perennoja olen käynyt ostamassa. Mökillä jaon useaa sorttia perennaa ja muutama pensas sieltä lähti myös tänne kotitönön pihaan.

Nurmiaavikko on pienentynyt jonkun verran
Kuvassa näkyvän korotetun istutusalueen teimme jo viime syksynä. Laukkoja siinä nousee jo mukavasti. Keskellä oleva puu on paratiisiomenapuu 'Erstaa', jonka läheisyyteen on laitettu kaksi pikkujasmiketta. Syksyllä istutun tähän ryhmään jättipoimulehteä, jalopähkämöä ja kurjenpolvia kahta sorttia, en vain muista enää mitä ne olivatkaan;)
Siihen on laitettu myös päivänliljaa, rentoakankaalia ja esikoita sekä kesäpikkusydäntä. Tyhjää tilaa vielä on.
Vasemmalla puolella polkua kasvaa viljaminkeltaruusu ja vihreänä siinä näkyy juuri istutetut idänkurjenpolvet ja korallikeijunkukat.


Terassi tehdään kesällä. On tuo budjetti hieman kireä, joten ajattelin käyttää rahaa ensisijassa kasveihin, koska kevät on hyvää aikaa istuttaa. Ei tarvitse kastelusta niin välittää. Etupihalle tuli Omenapuu 'Pirja', joka näkyy tuossa laidassa, ja sekalainen seurakunta perennoja. Pensasaidanne on istutettu, niistä ei vielä saa kovinkaan kivoja kuvia, ei kylläkään näistä perennoistakaan ;)
Huomasin että on aika vaikeaa ottaa kokonaiskuvia pihasta, kun naapureiden talot näkyvät melkein joka suunnassa. No, kolmen tai viiden vuoden päästä pensasaidanne peittää ne :D

Nousee sieltä tulppaanejakin ;)
Kaikki kivet käyttöön, eikä riitäkkään.
Taustalla on Hortensia 'Vanille Fraise', jonka ostin syksyllä. Tuohon etualan istutukseen tuli mm. mantsuriankärhö ja 'Magic Fountain' jaloritarinkannuksia. Tuo lajike on jonkun verran matalampi, joten pysyvät paremmin pystyssä.

Eiköhän tämä tästä. Kun muutimme syyskuussa, täällä oli vain nurmea. Joku päivä siitä tulee koti perhosille ja voimavara minulle, siis siitä tulee oikea puutarha :)


Mylläämisen riemua ystävät!


Tervetuloa blogini seuraajaksi Anna Huoneella, Nuppuja sekä xandra48!

30 kommenttia:

 1. Onpa tosi komeat kivimuurit! Tykkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviä pitää puutarhassa olla!
   Harmi vaan että tältä tontilta löydetyt onkin jo käytetty...

   Poista
 2. Jouluruusut ovat ihania! Hyvällä alulla ovat kasvit ja piha näyttää jo nyt hienolta!

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää jo nyt ja kunhat kasvit kasvavat niin aina vain paranee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa saisi jonkinmoiset puitteet ja sitten pikkuhiljaa alkaisi rehevöitymään ;)

   Poista
 4. Siis voi että, näyttää todella hyvältä, kun vertaa lähtötilanteeseen. Siitä tulee ihana, olet/te olleet ahkerina!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Viime syksynä kävi kaivinkonen tuolla etupihalla, kun oli niin massiiviset maansiirrot terassin pohjan ja maan kaadon korjamisessa, ettei käsipelillä pärjännyt. Etupihalta lähti yli 70 kuutioa maata, ihan tolkuton määrä siis.
   Takapiha tehdään sitten ihan ruisvoimalla :)

   Poista
 5. Juu, myllätään! Näyttääpä jo kivalle!

  VastaaPoista
 6. Ihanat jouluruusut! Kunnon kiveykset olette laittaneet, erottaa hyvin kulkuväylät istutuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, etupihan jyhkeät piti laittaa ihan kaivinkoneella, muut sitten ruisvoimalla :)

   Poista
 7. Näyttää todella hienolta, vaikka en paljoa näistä puutahra-asioista ymmärräkkään =D. Mutta tykkään kovasti katsella kauniita puutarhoja ja kasveja =). Ihanaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Kyllä mylläys kannattaa! Näyttää kivalta. Minä myös tykkään kiven käytöstä. Ahkeria olette olleet. Toivotaan että viikonloppuna on aurinkoista että päästään puutarhaan mylläämään. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Ihanan muhkeat kivimuuripenkit, todella onnistuneet! Noihin penkkeihin mahtuu vaikka mitä. Kivenkoloihinkin sopii kauniisti jotain rönsyävää tai muurikelloa yms. Pihassa möyryäminen on parasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti yritän täyttä tyhjää multa tilaa ;)

   Poista
 10. Kovan urakan olette jo tehneet! Hienolta alkaa näyttämään. Eikö olekin mukavaa, kun on "kasvipankki" jossakin, mistä saa otettua jalopaloja ja siirrännäisiä uusiin penkkeihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, muuten varmaan olisi jo konkurssi :D

   Poista
 11. Uurastuksen jäljet alkavat jo näkyä. Nuo muhkeat kivet ovat kyllä aivan upeita. Niiden avulla korotetuista istutusalueista tulee huippuhienoja. Yhdessä hurauksessa pihanne vihertää ja kukertaa. Sieltä löytyy voimavaroja ammennettavaksi.

  VastaaPoista
 12. Kyllä olettekin jo ehtineet myllätä valtavasti. Kunnonkokoisia kivenmurikoita. Itse keräsin pikkukiviä pellolta aikoinaan. Kyllä tuo on ammattilaisen piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat komeat, muutoin yritän luoda vähän boheeminpaa pihaa ;)

   Poista
 13. Kyllä näyttää jo nyt ihanalta! Kevät saa kummasti aina tarttumaan lapioon ja muihinkin puutarhatyökaluihin;)

  VastaaPoista
 14. Aina se muokkaus ja mylläys kannattaa, kun näin hienoa jälkeä syntyy!
  Jouluruusu on kaunis, mullakin tuolla pikkasessa puutarhassani on sellanen, vielä pitää se myös kuvata.
  Hyvää Äitienpäivä sunnuntaita sulle sinne!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)