17. kesäkuuta 2018

Hyötykasvipostaus


Tänä vuonna ajattelin hieman panostaa enemmän tuohon hyötykasvien kasvattamiseen.Laitoin keväällä hyötykasvialueelle lisää lavoja. Lavakaulukset laitoin kaksi päällekkäin, jotta jatkossa ei tarvitse miettiä mikä mahtuu missäkin kasvamaan.
Melko pientä tämä hyötykasvihomma kuitenkin on, mutta opettelua. On onnistumista ja sitten niitä epäonnistumisia :D

Kerrotaan vaikka ekaksi niistä epäonnistumisistä, jää niinkuin postauksen loppuun kivempi fiilis. Sain nimittäin ekat pinaatit ja jopa retiisit kukkimaan. Syynä tähän on liika lämpö ja kuivahtaminen, vaikka mukamas oli kastelevani tarpeeksi. Toinen kylvö retiisistä on sentään onnistunut ihan hienosti. Keräsin nyt joka toisen retiisin ja loputkin ovat oikeastaan ihan satokunnossa. Pinaattiakin on tulossa uusi satsi.Talvivalkosipulista on menossa toinen kokeilu, viime vuonna en onnistunut sen kanssa. Kerroinkin aiemmin että silloin hautasin ne liian syvään ja lava oli puolivarjossa. Nyt lavat ovat lämpimämmässä paikassa ja valkosipulit haudattu syksyllä vain viiden sentin syvyyteen ja katettu talveksi. Keväällä otin katteen pois, jotta kasvu aikaistuu. Tämän ohjeen sain Autuas olo - blogin Cheriltä. Hänen blogistaan löytyy paljon kokemuksen tuomaa hyötykasvivinkkiä.


Mansikkaa on vain yhdessä tiilillä reunustetussa alueessa. Sitä oikeastaan pitäisi laittaa enemmän. Paljon enemmän ;)Sokerihernettä. Tuon tiilen funktio on pitää tuki lujasti paikoillaan. Se on tuen vaakarautojen päällä. Minulla sattui olemaan yksi ylimääräinen köynnöstuki, jonka sitten laitoin tähän herneille. En viitsinyt alkaa virittelemään muunlaista.


Siemenestä kasvattamani latva-artisokat ovat hengissä ja kasvussakin.


Ostamastani avomaankurkuista toinen joko paleltui tai paahtui. Suojasin kurkut kylmää vasten kolmenkertaisella harsolla, mutta ehtivät sen jälkeen olla ilman suojaa paahteessa. Huolimattomuutta. Nyt sillä on kuitenkin harso hieman suojana.Ja pitäähän täällä jotain kukkasta olla :) Alla olevien lisäksi kasvatan tuoksuhernettä suurissa muoviruukuissa, pioniunikkoja ja kosmoskukkaa löytyy myös.

Mäkimeiramia ja matalia aurinkonkukkia

Kääpiösamettikukkaa

Kelloköynnös
Jättiverbenaa
Maurinmalva

Kasvihuone on vihertynyt mukavasti
'Cayennetta'
Tomaatissa ei vielä varsinaisia raakileita, mutta ehkä pian ;)

Leppoisaa sunnuntaita!


16 kommenttia:

 1. Tämä alkukesä on ollut varsin kuivaa ja se ehkä on monille kasveille huono asia.
  Olet ollut hyvin ahkera ja kyllä vain onnistumisia on varmasti enempi kuin epäonnistumisia.
  Tänä kesänä me olemme kesäkodissa olleet melko vähän ja siksi tein keväällä päätöksen, että en yritä oikeastaan mitään hyötykasveja siellä kasvattaa ja niinpä istutin kaiken perunalle ja se taisi näin kuivana kesänä olla paras ratkaisu.
  Onnea ja menestystä viljelyksillesi ja hyvää sunnuntaipäivää sinne....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin,minäkin muutama vuosi sitten ennen kuin asuimme täällä laitoin mökille lavakauluskia, että siellä jotain kasvattaisin. Sitten vaihtoin alaa ja alkoi vuorotyö. Niinpä ne lavat ovat jokseenkin tyhjillään mökillä ;)

   Poista
 2. Hieno kasvimaa ja rehevä kasvihuone. Kukkia pitää totta kai olla myös kasvimaalla :) Meillä myös osa pinaateista yrittää kukkia. Osa ei vielä, joten ehkä tänä vuonna saadaan vihdoin edes pikkuisen satoa. Myönnän kyllä, että reilumpi kastelu olisi tehnyt niillekin hyvää. Retiiseistä en tiedä, mitä ne meinaavat, sillä ne tekevät vain lehtiä. Ne on kylvetty silloin huhtikuun lopussa eivätkä ainakaan kärsineet kuivuudesta taimivaiheessakaan. Uusintakylvöstä harkitsen ehkä vasta loppukesällä tai jos näyttää tulevan pitkä sateinen jakso. Minusta tuossa tomaattikuvassa on jo yksi raakile... hyvin pieni, mutta kyllä sekin lasketaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kylvin ekan satsin retiisiä silloin. Kasvoivat vaan lehtiä, sitten vartta ja alkoivat osa kukkimaan...Nämä myöhemmin laitetut onnistuivat.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää, ehdottomasti!

  VastaaPoista
 4. Hienon näköistä! Upea sato tulossa.:) Ihanaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pienesti mutta tyytyväinen olen :)

   Poista
 5. Oi, paljon kaikkea herkkua niin syötäväksi kuin silmänruoaksi. :) Alkaa olla jo aika ihana vaihe tällä kasvukaudella!

  VastaaPoista
 6. Hieno hyötykasvialue. Pinaatti tarvitsee huikean määrän vettä. Ensi viikolla ajattelin korjata ekat pinaatit ja ehkä kylvää lisääkin. Sinulla on komeat valkosipulit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se taitaa tehdä :)
   Nyt tosiaan näyttää hyvällä talvivalkosipulit. Toinen kerta toden sanoo, vai miten se meni ;)

   Poista
 7. Ihanaa kun löysin blogisi! Maalaistalon tyttärenä ei kauheasti kasvit kiinnostaneet mutta nyt kun on viimein oma piha niin harmittaa kun ei oikein mistään mitään tiedä. Seuraan siis innolla!

  VastaaPoista
 8. Hyvältä näyttää, alkavaa sadonkorjuuta ennen juhannusta! Kelloköynnös näyttää hyvältä!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)