24. huhtikuuta 2018

Kantapääopisto


Olen joskus kasvattanut daalioita. Täällä Keski-Suomen korkeudella olisi niitä hyvä esikasvattaa. Minulla esikasvatuspaikat näille ovat olleet aina liian lämpimiä. Kasvu on yleensä sen mukaista eli hontelo latvomisesta huolimatta. Ulkona ovat sitten vankistuneet ..jos ovat.

Eteläisemmässä Suomessa juurakot voi suoraan laittaa maahan maan lämmettyä. Mitenkähän paljon lämmettyä? Yritin etsiä tietoa esikasvattamisesta kasvarissa, mutten oikein löytänyt. Niinpä päätin vain kokeilla. Istutin daaliat ruukkuihin ja jätän ne kasvariin. Jatkossa sitten tiedän miten käy. Päivisin lämpötila on luultavasti sopiva....Ehkä. Riippuu keleistä. Jos lämpötila pysyy kymmenen hujakoilla ja aurinko välillä pilkahtelee. Yöllähän se on lämmittimellä sen viisi astetta, muttei se siinä lämpötilassa ehkä joka nurkassa pysy. Saapi nähdä miten käy, joko siis saan topakoita daalioita tai mukulat mädäntyvät. Toivottavasti vaihtoehto ensimmäinen :D


Mikäli sää muuttuu päivisinkin jatkuvasti koleaksi ja hyvin kylmäksi, on luultavasti pakko nostaa ruukut sisälle siihen asti kun ovat lähteneet kasvuun. Tänäänhän on melko koleaa. Toki olisin voinut tuoda ne sisälle nytkin, mutta haluan kokeilla onnistuuko näin. Ja muutenkin kun purkit sisällä ovat vähentyneet, en mielelläni niitä sisälle ottaisi.


Tässä laatikossa on retiisiä. Luin että se itää viidessä asteessa, joten nämä saattavatkin onnistua. Pari riviä laitoin kokeeksi kasvihuoneen vieressä olevaan lavaan, mutta siinä taitaa olla vielä liian kylmä.
Retiisit on muuten hurjan hyviä. Viime kesänä minulla oli niitä vähän kasvamassa. Olisi pitänyt tajuta että nopeana kasvina niitä olisi voinut tehdä useamman kylvön, ja vaikka kylvää hitaammin kasvavien kasvien väliin.


Edelliseen postaukseen kirjoitin virheellisesti että toin yhden pelakuun kasvariin. Tarkoitin tietysti että yhden niistä vanhoista ja isoista. Kaikki pikkurääpäleet ovat täällä kasvarissa. Tuolla taustalla on harso suojaamassa auringolta, mutta ehkä sitä ei edes tarvitse? Valokate on UV-suojattua, ja samanlaisia ikkunoita on taloissakin...


Kelloköynnöksiä tuli tehtyä vielä yksi kylvö ja ne taimet ovat tuossa keskellä. Suurimmat kaksi taimea ovat sisällä talossa varmuuden vuoksi. Kuvassa olevat pienet taimet tuskin ehtivät kukkaan.
Huomatkaa tarhurin optimismi: noin pitkä tukikeppi pienellä taimella :)Automaattinen ikkunanavaaja toimii. Pieni moka tuli sitä karmiin asentaessa ja nyt siinä yksi osa ottaa kiinni kennolevyyn. Pitää siirtää hieman kiinnistyspaikkaa.


Kokeilin myös akileijan kylvöä ruukkuun suoraan kasvihuoneeseen ja toiseen ruukkuun jonka laitoin jääkaappiin. Siemenet kylvin suunnilleen puolessa välissä maaliskuuta. Jääkaappiversion olen ottanut muistaakseni pari viikkoa sitten huoneenlämpöön. Siinä näyttäisi olevan elämää jo. Kasvariversio on tietysti kasvarissa. Akileijan siemenet ovat perennakirjeestä, joten nimesin sen sujuvasti 'Lappalainen Etelässä'- akileijaksi siementen lähettäjän mukaan ;)


Otsikosta huolimatta mitään suurta ei täällä vielä ole ehditty töpeksiä, mutta nämä parit kokeilut on nyt menossa. Kokemus on paras opettaja.

Nyt voinen sanoa että kyllä tästä oikea kasvihuone tuli, vaikka saattaa näyttää joidenkin silmiin huvimajalta :)
28 kommenttia:

 1. Kyllä kasvihuoneesi kasvihuoneelta näyttää ja sisältä vallankin - kaikkea kaunista kesän haavetta on kasvussa! Eikös kasvari ole tarhurin huvimaja ja lataamokin joskus :D. Ihanat pienet pelakuupistokkaat ja upeat kelloköynnökset. Toivon kaikkea hyvää daalioillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vähän uhkarohkeaa noiden daalioiden kanssa :D

   Poista
 2. Ihanaa, että kokeneemmatkin puutarhailijat kokeilevat ja opettelevat. :) Miullakin on vähän huoli liljaruukuista, ne on jo parvekkeella. Olen ne kyllä nyt suojannut sanomalehdin varmuuden vuoksi, vaikka isoissa ruukuissa ovatkin, kun on niin kylmää. No, kyllä se tästä vielä lämpenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuonetouhut on minulle uutta ja hyötykasveista en tiedä juuri mitään. Niin kyllä tämä opettelua on.
   Puutarhassa on ikuisesti uutta opittavaa. Puutarhurina pitäisi tietysti esittää viisasta ja postata vasta jos joku juttu onnistuu :D Eikä näitä epämäräisiä kokeiluja. Elämä on ;)

   Poista
  2. Hehe, minusta just näitäkin juttuja pitää postailla! ;) Semmosta puutarhuria ei onneksi ookkaan, joka ei ikinä epäonnistuis. Mutta toivon kaikkea hyvää daalioillesi! Mieki kokeilisin muuten, muttei oo mitään mahiksia talvisäilytykseen, niin en yhden kesän kukiksi hanki.

   Poista
  3. Juu :)
   Minullakaan ei ole kunnon säilytyspaikkaa, mutta ajattelin kysyä tädiltäni (intohimoinen puutarhaharrastaja) ottaisiko hän juurakot omaan kellariinsa omiensa lisäksi :)

   Poista
 3. Mulla kans lähti daaliakokeilut käyntiin toissapäivänä. Peukalot pystyssä meille molemmille, että onnistutaan!

  VastaaPoista
 4. Minä olen laittanut daalioita kasvihuoneeseen kasvamaan mitä lämmitän myös. Muutama purkki on myös ihan sisällä. Minua myös vähän jännittää tuo miten kasvihuoneessa onnistuvat, kun ei kokemusta aikaisemmilta vuosilta. Toivotaan parasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno että joku muukin uskaltaa kokeilla. Hieman mietityttää tuo alhainen lämpötila daalialle...Peukut pystyyn :D

   Poista
 5. Uskon ja melkein tiedän, että Kantapääopisto on parasta oppia ainakin ajatellen tulevia vuosia.
  Daaliasi menestyvät hyvin nykyisessä esikasvatuspaikassaan ja yöksi voit laittaa astioiden päälle jotain kevyttä suojaa, jos haluat itseäsi rauhoitella.
  Maaseudun kasvattina minulla on jos jonkinmoista muistikuvaa emäntien tavasta esikasvattaa daalioitaan.Yksi toi juurakot heti aikaisin keväällä kylmään eteiseen ja peitot juurakoiden päällä olivat valtaisa fällykasa.
  Kaikki ne aikanaan näyttävästi kukkivat ja tämän emännän tapa oli juurakot istuttaa syvälle maahan ja kun kasvu vihdoin nousi maan pinnalle oli kasvu hyvin vahvaa ja tanakkaa.
  Entisaikaan nuo daalian juurakot olivat valtaisia ja siksi ne varmasti aina jouduttiin istuttamaan maahan.
  Minä yleensä laitan daaliani maahan noin puolessa välissä kesäkuuta, tietysti riippuu todella paljon alkukesän ilmoista.
  Onnea ja menestystä sinun daalioillesi! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit. Tämäpä oli mukava kommentti. Kiitoksia!

   Poista
 6. Hiukan olen kateellinen tuosta kasvihuoneessa, mutta vain hiukan. Meillä on lasitettu terassi joka muuten sopisi esikasvatukseen mutta kun siellä ei ole lämmitystä ☹️
  Tällä sitten kuskailen laatikoita sisään ja ulos ja jossain vaiheessa jätän sinne terassille siten että yöksi laitan harson päälle ja päiväksi pois. Myöhemmin selviää mitkä kasvit selvisivät ja mitkä eivät. Jännän äärellä ollaan siis täälläkin.

  VastaaPoista
 7. Näyttää jo oikealta kasvihuoneelta ;) Luulen, että daaliat eivät mukulavaiheessa hätkähdä kasvarin viileyttä, mutta ne eivät lähde niin nopeasti kasvuun, kuin lähtisivät vähän lämpimämmässä. Juurrutin pari vuotta sitten daalian mökin viileällä lämmittämättömällä kuistilla ja vaikka daalia oli mullassa huhtikuulta saakka kukinta alkoi vasta syyskuussa ja jäi lyhyeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Saa nähdä miten käy..Toivon aurinkoisia päiviä ;)

   Poista
 8. Minä olen esikasvattanut daalioita juuri tällä tavallamuutamana keväänä ja hyvin on onnistunut.

  VastaaPoista
 9. Minulla on pari daaliaa sisällä ruukussa ja parikymmentä pahvilaatikossa. Odotan, että vähän lämpenee ja istutan ruukkuihin ja vien kasvariin. Hyvälle näyttää kasvihuoneessasi.

  VastaaPoista
 10. Kyselin vuosi sitten daalian ja muiden mukuloiden kasvatuksesta. Silloin moni ilmoitti laittavansa daaliat lämmittämättömään kasvariin huhti-toukokuussa; osa laittoi ruukkuun multaan, osa juurakot johonkin astiaan heräämään. Siksi ryhdyin viime viikonloppuna kantapääkokeilijaksi minäkin eli laitoin uudemmat ja pienemmät daaliat multaan muoviruukkuihin. Osa saa olla niissä koko kesän, osan siirrän joko maahan tai isompaan ruukkuun. Laitoin ruukkujen päälle tuplaharsot. Kasvarissa ei ole lämmitystä. Mittarin mukaan siellä on matalimmillaan ollut +1.9 astetta. Aiemmin olen laittanut daaliat ilman sen kummempia harsoja autotalliin, jossa on nyt noin +5 astetta. Hyvin ovat daaliani kesäisin kukkineet. Katsotaan,miten nyt käy. Päivisin, auringon paisteessa kasvarissa on hyvinkin lämmintä. Voi olla, että suuret låmpötilavaihtelut ovat isompi ongelma, kuin jatkuva matala lämpötila. Ajattelin nyt kokeilla. Miten sitä muuten tietäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän tuli monta vinkkiä. Kiitos :)
   Kyllä, kokeilemalla oppii!

   Poista
 11. Tiedä, viitsinkö edes kuvailla, miten meillä tällä hetkellä asustetaan; Muovisia ämpäreitä on joka huoneessa, kaikissa daalianjuurakoita, suurin osa jo kasvussa:) kasvarissa vain kaksi ämpäriä, enkä usko, että siellä mitään elämää on (ei myöskään lämmitystä). Tiedän olevani loppukeväästä pulassa ja kannan astioita edestakaisin, mutta viime vuonna 9.6. paleltui kaikkien niiden alut, jotka ehdin edellisellä viikolla istuttaa maahan. Nyt on onneksi tuo puutarhahuone, mutta maahan pääsevät vasta kesällä.

  VastaaPoista
 12. Mitään neuvoja en daalioiden suhteen voi antaa koska minulla on ollut joskus muutamia ja kasvatin muistaakseni ensin ämpäreissä ja sitten vain ulos. Akileijat on minullakin nyt vasta itäneet.

  VastaaPoista
 13. Minulla on daaliat toista kevättä esikasvatuksessa kasvihuoneessa ja hyvin näyttäisi toimivan. Päivisin tuolla saattaa olla todella lämmintä, mikäli aurinko paistaa (+25), öisin taas 4-5 astetta.
  Kiva että kasvihuoneelle on käyttöä! Se tuo tarpeellista lisätilaa kaikille kasvatuksille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kasvarille on käyttöä :)
   Joo, kun ulkona on siinä kymmenastetta ja aurinko paistaa, niin hyvinkin kohoaa lämpötila kasvarissa ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)