21. maaliskuuta 2019

Nurmikko kukkien peitossa


Nyt ei ole kyse oikeasta kukkanurmikosta vaan eräästä kommentista. Se onkin ehkä parasta mitä kukaan on koskaan sanonut mökkipuutarhastani. Muutama vuosi sitten ystäväni tuli kylään pienen tyttärensä kanssa. Pieni tyttö katseli perennoja silmät suurellaan hihkaisten äidilleen: Äiti! Täällä on nurmikko kukkien peitossa!


Niinhän se on ;) Paljon on perennaa. Ei sentään nurmikon seassa, mutta suloisessa sekamelskassa. Se työminä, viherrakentaja, katselee joskus kriittisin silmin alkuvuosina tehtyjä kulkuväyliä ja kummallisia kasvivalintoja ajatellen että tuo ja tuo pitäisi korjata ja muuttaa.
Sisäinen boheemi puutarhuri taas katselee että onpa kiva kun on rehevää ja kukkaisaakin ja vielä kivempaa että kasvit ovat hengissä. Onneksi se sisäinen boheemi saa vallan :)Eihän mökkipuutarhaan pääse edes kovin usein, joten aikaakaan ei kaiken tiptop pitämiseen löydy, saatikka laajamittaiseen istutusalueen muokkaukseen. Hommahan olisi saatava valmiiksi, sillä ei jakotaimia ja ylösnostettuja perennoja voi tantereelle jättää viikoiksi.


Kuinka kasvit sitten pärjäävät siellä yksikseen? Myös viime kesän kuumudessa? Vastaus on kunnon kasvualusta. Mökkipuutarhaan on aikanaan laitettu kuorma-autolastillisia multaa. Aikanaan puutarhaa tehtiin pikkuhiljaa yksi 10m2 multakuorma kesässä, usean vuoden ajan.

Kasvivalinnat ovat perushelppoja perennoja (ja sellaisia on olemassa paljon). Mökkipuutarha on myös puolivarjoinen, siksi siellä viihtyy moni kasvi. Puolivarjo helpotti viime kesän kuumuudessakin. Puolivarjossa ei juhlita hurjan runsaalla kukinnalla vaan hillitymmällä, joskin se saattaa kestää pidempään. Kuuma rinne ja nuotiopaikka on varattu auringonpalvojille.

Hellekesän koira ;)

Tänä talvena emme ole käyneet mökillä ollenkaan. Pelkän viikonlopun ajaksi on turhan työlästä tehdä lumityöt, hakata avanto, kantaa vettä (ja lopuksi tyhjetää vedet astioista) sekä lämmittää tönö, joka on yhtä kylmä kuin ulkoilma. Päivänvaloakaan ei juuri ole, joten kynttilänvalossa sitä istuisi. Perjantai-illan pimeään ei viitsi lähteä, joten lauantaiaamuna puuhat aloitettua valmistuu hommat  sunnuntaina, jolloin voi lähteä kotiin :D

Kevään myötä valo lisääntyy ja tänä vuonna toivoin pääsiäisen vapaaksi. Siinä onkin hyvä sauma aloittaa mökkikausi :)

Kurkkaa tänne:)
Meillä kotona


36 kommenttia:

 1. Kertakaikkisen IHANA ! 🤗
  Jotain tällaista olen haaveillut tänne rivarin pihaan, tietysti tai onneksi alue on melko pieni. Kukkien peittoon piha-alue ja nurmikkoalue pois tai ainakin tosi suppeaksi.Ihanat kuvat mökkipuutarhastasi. ❤️

  VastaaPoista
 2. Minäkin pidän pääsiäisen alusviikon lomana. Toiveissa on päästä pihalla muutakin kuin lumia potkimaan :D

  Olipa ihana tuo linkittämäsi juttu. Nyt vasta hoksasin, että teidän koirahan on melkoisen iso neito!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se näyttää minusta jotenkin isommalta linkissä olevan jutun kuvassa. Sellainen suomenajokoiran koko olisi varmaan lähellä. Sen emä on puhdas lyhyrkarvainen collie ja isä joku sekoitus mistä eivät oikein osanneet varmaa sanoa ;)

   Poista
 3. Runsaasti kukkiva puutarha on ihana. :)

  VastaaPoista
 4. Ihana puutarhanne on. Tykkään erityisesti tuosta pnsasruususta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasruusut ovat ihania, mutta mökillä ei tilaa auringossa niille liiemmin ole. Kotosalle voipi sitten niitä enemmän istuttaa ;)

   Poista
 5. Ihana on myös mökkipuutarhanne. Luonnonkasvit sopivat hienosti puutarhakasvien sekaan. Oletko vuorannut istutusalueet juurimatolla vai pärjäävätkö perennat puiden juurien seassa, kunhan vain ovat päässeet hyvään alkuun paksussa kasvualustassa? Tuossa linkin jutussa oli pari sellaista kuvaa, millaista tunnelmaa haen talon päädyn varjokujalle. Tosin paljon pienemmässä mittakaavassa ja ilman kivituhkakäytäviä, kun ei kujanteellakaan ole kuin hädin tuskin pari metriä leveyttä :D Mutta siis tuollaista hämyisää, vehreää, houkuttelevaa... Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole käyttänyt juurimattoja tms. Tähän asti ovat pärjänneet ;)
   Mukavaa,jos löytyi inspistä tästä :)

   Poista
 6. Varmasti sinun onkin vaikeaa katsella puutarhaasi kahdessa eri roolissa! Olen aina tykännyt sekä koti- että mökkipihastasi. Taitavasti toteutettuja molemmat. Minäkin odotan mökkikauden alkua jo ihan intona. Se alkaa heti, kun pakkaset hellittävät ja lumikasat vähän pienenevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Mutta onneksi tämä ei ole niin vakavaa ja se boheemipuoli voittaa ;)
   Mökkikautta odottaa taas innolla :)

   Poista
 7. Ihana tuo lehtijuttu! Täältä löytyy toinen boheemia ja huoletonta tyyliä ihaileva tarhuri.

  VastaaPoista
 8. Ihanat kuvat mökkipuutarhasta se näyttää tosi rehevältä.

  VastaaPoista
 9. Pidän kovasti boheemista runsaudesta!

  VastaaPoista
 10. Ihana kommentti pikku tytöltä! Mulla on vähän sama juttu työminän ja kotipuutarhuriminän suhteen. Mutta koska kotona täytyy voida rentoutua, niin boheemi tyyli sopii minullekkin kotona. Tuo kasvualustan paksuus on kyllä todella tärkeä, jotta puutarhasta saa helppohoitoisemman. Viime kesä sen osoitti, kun meilläkin tarvi kastella vain uusia istutusalueita kuumuudesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kunnon kasvualusta pelastaa monta asiaa :)

   Poista
 11. Onnistunut lehtijuttu onnistuneesta mökkipuutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei kaikki kyllä ole kaunista ja runsasta. Olisi vielä oikeasti parannettavaa :)

   Poista
 12. Ihana viidakkomainen tunnelma!

  VastaaPoista
 13. Kyllä mökillä pitää saara rentoutua, eikä hullunlailla hallita kasvia. Mökkipihalla onki ihanan runsas, rento tunnelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Tosin keväällä pitää panostaa kitkemiseen, sitten pärjää hyvin.

   Poista
 14. Kukkaisa "nurmikko" sopii mökillenne paljon paremmin, kuin parin sentin mittainen vihreä tasaisuus. Ja varmasti on loppupeleissä helpommin hoidettavakin. Ihanaa runsautta. Noita näkymiä voi katsella loputtomiin ja bongailla kauneutta.
  Mukavaa viikonloppua sinulle1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Nurmikko olisikin usein varmaan polviin asti, koska usein saattaa olla viikkoja väliä mökkireissuilla :)

   Poista
 15. Ihana puutarha ja ihana kommentti!

  VastaaPoista
 16. Kukkanurmikko onkin parasta ja etenkin mökillä. Upea puutarha.

  VastaaPoista
 17. Kivan näköistä on siellä. Runsaasti on kasveja illauttamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuin ennen kerrostalossa ja mökille tuli haalittua ihania perennoja ;)

   Poista
 18. Mielenkiintoinen juttu teidän mökkipuutarhasta. Ja vau, miltä siellä näyttää!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)