30. maaliskuuta 2019

Kelloköynnökset suurempiin ruukkuihin


Minulla on ollut tapana kasvattaa kelloköynnös suhteellisen suuressa ruukussa. Muutaman oikean lehtiparin kasvaessa olen koulinut kelloköynnökset isompiin ruukkuihin, joissa saavat sitten kasvaa ulos istutukseen asti.
Muutama kärhöillä ollut ruukku on aika sopiva. Näin alussa ne vievät vähemmän tilaakin. Tosin kasvin kasvaessa ruukut ovat harvemmassa vieden taas enempi tilaa, mutta ei mietitä sitä nyt :)

Istutin kelloköynnökset edelleen taimimultaan, mutta ruukun alaosaan laitoin lannoiterakeita. Tässä vaiheessa on jo tukikeppikin tarpeen.


Ylimmäisen kuvan ruukkuja oli vain muutama, joten osa kelloköynnöksistä koulin 14cm ruukkuihin. Pienimmät taimet saavat vielä olla noissa perennaruukuissa. Niille hautasin lannoiterakeita ruukun kulmaan.


Viisi violettia ja neljä valkoista kelloköynnöstä on nyt suuremmissa ruukuissa. Pikkuruukuissa on kuusi valkoista ja neljä violettia. Kaikki eivät meillä sovi kasvamaan. Jakoon menee tai näin alussa olkoon varataimina.


Viime vuonna esikasvatuksen loppuvaihe hoitui kasvarissa. Kasvari oli siis ekaa vuotta tositoimissa ja olikin mukavaa saada taimihässäkkää vähemmäksi sisältä jo huhtikuussa. Yllä oleva kuva on 29.4.
Kasvihuoneessa oli lämmitys säädettynä niin että jos lämpötila tippuu alle viisi astetta, se käynnistyy. Päivällähän oli lämmintä, lämmitin turvaa siis kylmät yöt.


Olen jotenkin tykästynyt tapaani laittaa kelloköynnös suureen ruukkuun obeliskin kanssa. Siitä tulee jotenkin niin kiva kartionmuoto. Näitä on myös helppo siirrellä minne tykkää :)

Keväällä heti ulos istutuksen yhteydessä obeliskiin saa pyykkipojilla harson kiinni suojaksi auringon paahteelta. Hallan uhatessa oli helppo nostaa ruukut kasvariin.Olen ulos istuttaessa käyttänyt kesäkukkamultaa ja laittanut lannoiterakeita ruukkuun varastolannoitukseksi. Näissä on siis yksi taimi kasvamassa ja aika komeita niistä on tullut.


Jossain vaiheessa nostin kelloköynnökset rapun pieleen sinkkiastoihin. Astiat ovat muuten matalammat kuin muoviruukut, mutta tässä vaiheessa kasvit ovat jo niin isot ettei se reuna näy.
Tässä etualalla on kaksi kelloköynnöstä poikkeuksellisesti. Istutin siihen keväällä hyvän taimen kanssa yhden rimpulan. Taaempana ruukussa on yksi taimi. Ei taida koossa hävitä, vaikka huonosti tässä kuvassa näkyy.
20 kommenttia:

 1. Ihania köynnöksiä sinulla siellä kasvaa ja muutenkin puutarhasi on tosi kaunis ja rehevä!

  VastaaPoista
 2. Hyvä kasvuvauhti kelloköynnöksilläsi! Minulla kohtapuolin edessä sama homma isompiin ruukkuin. Yhtään valkoista en saanut nytkään kasvamaan, liloilla siis mennään, mutta niin kauniita ovat, että ei haittaa! Obeliski on hyvä idea, taidanpa kokeilla tänä kesänä. Oma köynnöskaari oli jotenkin liian korkea ja sitten ei ollut myöskään mahdollisuutta siirtää ruukkua, kun kaari oli kiinni maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen tykästynyt itsekin tähän ruukkukasvatukseen. Pitää kesällä olla vaan aika kookas ruukku, eikä niiden siirtely sitten kovin helppoa ole, mutta onnistuu :)

   Poista
 3. Näppärää obeliskien käyttöä! Ja sitäpaitsi ne ovat kivan näköisiä. Mulla on samanlaisia muutama.

  VastaaPoista
 4. Nuo obeliskit ovat kauniita! Ruukuissa on tosiaan se etu, että niitä saa tarvittaessa siirreltyä joko suojaan kylmältä tai sitten sinne, missä kaivataan vehreyttä, korkeutta tai kukintaa. Minulla ei ole kelloköynnöstä, mutta muita köynnöksiä on tulossa ja niille tarvittaisiin jotain tukiratkaisuja. Löytäisinpä jostain tuollaisia metallisia korkeita edullisesti. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Sulla on taimet jo hyvässä vauhdissa! Mulla onnistui viime vuonna yli odotusten, mutta tänä vuonna näyttää huonommalta kelloköynnösten suhteen. Aika näyttää miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas viime vuonna takkusi ja sain muutaman kasvatettua. Tänä vuonna paremmin ;)

   Poista
 6. Tanakat kelloköynnöksen taimet. Ja köynnös näyttää tosi hyvältä ja tuuhealta obeliskiruukussa.
  Odotan jo lämpimämpiä öitä, jotta voisi aloittaa kasvihuoneen käytön esikasvatukseen. Minulla on ollut samaan tapaan lämmitin käytössä öisin, se on kyllä oikein kätevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, oli hurjan kätevää saada osa taimista pois huushollista ;)

   Poista
 7. Sulla onnistuu kelloköynnösten kylyvökset tosi hyvi. Mulla ei kymmenistä siämenistä hualimata itäny ku nelijä. Tua harsojen käyttö on kätevää. Ei tartte kokoaijan vispata purkkia erestakaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna iti minulla paremmin, viime vuonna takkusi :D

   Poista
 8. Minulla koulinta myös edessä. Olen myös jo latvonut kelloköynnöksiä.

  VastaaPoista
 9. Minullakin on taimet siinä vaiheessa, että pitäisi jo koulia, tai alkavat kietoutua toisiinsa, kun kylvin kolme samaan purkkiin.

  VastaaPoista
 10. Tämä on hyvä vihje köynnösasetelmaan, siis obeliski ruukussa. Meillä on ainakin hyödyllistä voida aluksi nostaa ruukku suojaaan ja myöhemmin vielä suojata kokonaisuus harsolla. Omat taimeni ovat hiljalleen kasvamassa ja jos yhdestä saa kuvasi mukaisen komeuden, voi saada oikeasti kukoistavan kellokukinnan. Kiitos näistä havainnollisista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit :)
   Minusta kelloköynnös sopii vallan hyvin näin kasvatettavaksi. Ruukku saa olla aika kookas;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)