11. huhtikuuta 2018

Kelloköynnöksen kasvun hallinta


Kelloköynnös on voimakaskasvuinen vauhtiin päästessään. Se tarraa naapuriin, verhon reunaan tai ikkunan raamiin. Ajattelin kirjoittaa tänne oman vinkkini. Tällä kahden aiemman kevään valtaisalla kokemuksella ;) Simppeli vinkki, mutta vinkki kuitenkin...
Nostin kelloköynnöksen tähän vaaleaa taustaa vasten, jotta kasvista saa paremman kuvan. Minulla on siis kelloköynnöksilla pitkät 80cm köynnöstuet. Parilla kasvilla lyhyemmät, kun en tiedä mihin ihmeeseen olen hukannut nuo pitemmät tuet. Kun latva saavuttaa kepin yläosan tai ylikin. Irroitan parit ylimmäiset tartutakärhöt.ja taivutan latvan ihan alas. Hieman sotken latvaa jonkun alhalla olevan lehden hankaan. Latva on kuvassa piirretty tummalla. Täältä alhaalta se taas aloittaa kasvun kohti korkeutta.
Ulos istutus vaiheessa taimi on sitten sellainen tukikepin korkuinen sykerö, mutta ihan hienosti se lähtee kasvamaan. Tukikeppi jää tietysti kasvuston sisään, en siis sitä yritäkkään poistaa.

Latvomisesta sen verran, ettei sillä minulla ole ollut suurta merkitystä. Ekana vuonna en latvonut, viime vuonna latvoin. Molempiin tuli hienosti haaroja. Molempina vuonna kelloköynnökset kukkivat. Latvomalla saisi kuulemma latvapistokkaita. Siitä ei ole omakohtaista kokemusta.


Itämisen kanssa oli täällä ongelmia. Minulla on tässä kasvamassa 4 taimea, eri tahdissa kasvavat. Eräs kylvökokeilu tuotti vielä kolme taimea. Ne ovat vasta sirkkalehdellä, joten nähtäväksi jää ovatko ne liian myöhässä.


Ekana vuonna kasvattaessani kelloköynnöstä huomasin että ruukun pohjan koloista tuli loppukeväällä ihan hurjasti juurta. Seuraavana keväänä istutin taimet sitten suurempiin ruukkuihin. Näissä oli muistaakseni ostamani kärhöt. Ruukku on miltei 20 cm korkea ja 14 halkaisjaltaan. Kun siirsin kelloköynnöksen pienemmästä ruukusta tähän laitoin ruukunpohjalle luonnonlannoiterakeita.
Taimet kasvoivat viime vuonna hyvin tällä tavalla, joten samalla linjalla nytkin.


Kivaa keskiviikkoa!

18 kommenttia:

 1. On sulla vehemas kelloköynnös ja vinkki on hyvin käyttökelepoone. Munki pitääs lannoottaa nii rupiaas tulohon pituutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kuvassa tietysti isoin taimi :) Muut kolme pienenpiä.

   Poista
 2. Hyvät taimet! Omani,yksi itänyt, ei päässyt sirkkalehtiä pitemmälle vaan näivettyi pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi. Minullakin oli tänä vuonna probleemaa saada nämä itämään.

   Poista
 3. Minä olen kans arponut, että haenko pidempiä tukikeppejä vai käännänkö latvan alas. Ehkä vielä käyn risupuskassa sen verran, että onpahan kesällä sitten korkeampia taimia. Sulla tuo 80cm tuki kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista
 4. Minä latvoin osan kelloköynnöksistäni ja vertailen sitten myöhemmin latvomatta jättämiini.

  VastaaPoista
 5. Rehevät kelloköynnökset sinulla. Tuo kieputus onkin hyvä tapa hallita kelloköynnöksen (ja varmasti muidenkin voimakaskasvuisten kesäköynnösten) kasvua ennen ulos istutusta. Kesäkuussa sinulla onkin oikein rehevät ja komeat taimet. :)

  VastaaPoista
 6. Minullakin on osa latvottu ja kokeilen, tuleeko pistokkaisiin juuria. Hyvän vinkin taas annoit, ilman muuta käännän nyt muutamat alas asti. Tukikepit pitäisi olla pidemmät, ehkäpä lisään vähän myöhemmin, jahka pääsen keppimetsään!

  VastaaPoista
 7. Varmasti kukkivat kauniisti kesällä, on niin tuuheat alut.

  VastaaPoista
 8. Hyvä vinkki! Juuri siirsin omat kelloköynnökset isompaan ruukkuun ja pitkät tukikepit oli nyt jo kivuttu ylös asti. Kokeilenpa minäkin nyt tuota taivutusta.

  VastaaPoista
 9. Vinkistäsi laitoin pitkät tukikepit jo ajat sitten. Grillitikku riittää vain hetkeksi. Testaan, onko latvomisella jotain merkitystä. Osan latvoin, osan jätin latvomatta. Suurimman olen kieputtanut kertaalleen alas ja pian sen latvan saa taas kieputtaa.
  Hyvä postaus. Tämän voisit linkittää vaikka sivubanneriisi tulevia keväistä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit!
   Totta, aika ajoin voisin laittaa jotakin ajankohtaisia vinkkejä tuonne sivubanneriin.

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)