23. huhtikuuta 2018

Lämmitys kasvihuoneeseen

Nyt ollaan niin jännän äärellä. Kävin hakemassa tilaamani lämmittimen postista ja sitähän sitten pääsin säätämään ja kokeilemaan.
Osa jättiverbenoista ja pari muuta kesäkukan taimea on ollut kasvarissa muutaman päivän, mutta sopivasti pakkasyötä vasten sain lämmittimen sinne asennettua. Ekana yönä lämmitys toimi oikein hyvin. Hieman hirvitti mennä aamulla kasvariin kurkkaamaan, sillä maa oli valkoisena yöllä sataneesta lumesta. Kasvihuoneessa kaikki hyvin kuitenkin :)
Tästä rohkaistuneena kiikutin eilen kasvariin lisää kasveja...


Etsin hieman erilaisia vaihtoehtoja ennen kuin tilasin lämmittimen. Googlettaessa eksyin mm. tänne Kaksi kasvihuonetta/ Kasvihuoneen sähkölämmittimet.
Koska kasvihuoneeni on itsetehty, enkä varmasti niin tiivis kuin valmiskasvihuoneet, en todellakaan uskaltanut ostaa sitä halvinta vastaantulevaa lämmitintä. Tiedä vaikka lämmitin pohottaisi kuumana koko yön. Tilasin sitten kuvassa olevan lämmittimen.

Sen verran tyhmä olin sitä tilatessa etten ymmärtänyt mitä manuaalinen termostaatti tarkoittaa, enkä siis tilannut erillistä lisäosaa eli digitaalista tarkkuustermostaattia. Manuaalinen säätö yöpakkasen varalle vaikutti todella vaivalloiselle ja melkoiselle arpapelille. Piti sitten alkaa etsiä jotain pistorasiaan laitettavaa termostaattia ja ennen kaikkea sellaista jonka voin hakea kaupasta. Heti ;)

Aikani netistä etsittyäni löysin sopivan yleistermostaatin ja vahvistuksen ostamiseen löysin päätyessäni sattumalta Saaristopuutarhan kirjottamaan Kivikangas blogiin Pikkukasvihuoneen lämmitys. Taitaa siellä olla sama lämmitinkin, luulen :)
Samanmoinen termostaattiaparaatti näyttää olevan pistorasiassa...ja eikun kauppaan.


Termostaatti on tosi helppo säätää. Siinä näkyy nykyinen lämpötila ja olen säätänyt lämmittimen käynnistymään kun lämpötila alittaa viisi astetta. Myöhemmin varalta säädin lämmittimen käynnistymään kun lämpötila alittaa + 6 astetta. 

Uhkarohkeana ja ensimmäisen yön kokeilun jälkeen vein eilen kasvariin aika montaa sorttia. Chilit ja tomaatit jätin sisälle, samoin kaksi kelloköynnöstä. Pari ruukkutomaatin taimea meni kokeiluun kasvariin myös.


Eräässä facebookin pelargoniryhmässä näin kuvan, jossa joku pelargoniharrastaja oli siirtänyt valtavan määrän pelargonioita kasvariinsa. Minä vein yhden, muut ovat vielä eteisessä.


Tämä on ihan eka kevät kun minulla on kasvihuone. Nyt ollaan sen kanssa pääsemässä tositoimiin, mutta opettelua tämä kaikki on. Kasvejahan pitäisi totuttaa viileämpään, ettei kasvu pysähdy jne. Minusta se on kuitenkin melko vaivalloista. Päivällä täällä on sopivaa, yöllä viileää. Kasvit on nyt pois sisätiloista, mikä on mukavaa. Katsotaan kuinka käy. Kesään on vielä viikkoa joten eiköhän tässä kasvun suhteen ihan hyvin mene. Toivotaan ;)

Tänä aamuna kiskaisin villatakin päälle ja pyjamat jalassa sipsutin katsomaan kasvihuoneen kasvien tilannetta. Terassin orvokeista huomasin että yöpakkasta on ollut selkeästi, kuten säätiedotuksessa luvattiin. Hieman aamuaurinko paistaa kasvarille ja lämpötilan oli 7,4. Kasvarissa siis kaikki niinkuin pitääkin. Kaikki kasvit hengissä :)
Taivas on myös sininen, joten laitoin aamulla kasvarin seinustalle hieman harsoa suojaamaan taimia auringonpaisteelta. Ehkä UV-säteily ei aiheuta vaurioita täällä kasvihuoneessa, mutta ajattelin parempi hieman varoa. Miten te kokeneemmat. Laitatteko mitään aurinkosuojaa kun viette taimet ekaa kertaa kasvariin?
Mukavaa viikkoa kaikille!

23 kommenttia:

 1. Ihana tämä sinun kasvihuone ja lämmitin varmasti hyvä. Minä olen lämmittänyt myös kasvihuonetta jo viime viikon lopusta. Aloitin testaamisen myös muutamilla kukan ja tomaatin taimilla. Tomaatintaimia oli niin paljon, että ajattelin testata myös miten ne siellä pärjäävät. Minulla on käytössä vain sellainen rakennuksella käytössä ollut puhallin. Ajattelin sillä testata ja katsoa miten toimii. Toistaiseksi lämpöä ainakin on piisannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onkin mukavaa saada kasveja pois sisältä :)

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen postaus! Tuo lämmitin on varmastu tosi hyvä ja kasvarissa taimet hetkessä vahvistuvat, kun valon määrä on suurempi ja kosteus/lämpötilakin.

  VastaaPoista
 3. Oi, ihailen sun rohkeutta! Mä olen niin arkajalka tuon kasvien kasvariin siirron kanssa. Viime keväänä jouduin niin paljon puljaamaan ja peittelemään harsoilla, kun tulikin niin kylmä jakso.
  Tosin mulla ei ollut vielä lämmitintä. Nyt on.
  Kiitos rohkaisusta, ehkä minäkin kohta uskaltaudun...
  Ja näyttää muuten niin hyvältä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ilman läämmitintä en olisi varmaan vienyt sinne mitään, on se aikamoista vahtimista. Täällä tosin on yöpakkasia vielä, joten en sinne olisikaan taimilla asiaa ilman tuota aparaattia.
   Olen ehkä vähän liiankin suurpiirteinen joissakin asioissa ;)..Siitä syystä välillä tulee takkiin..heh

   Poista
 4. Ihana kasvihuone, täällä vasta haaveillaan ja käydään kurkkimassa muiden kasvareita :)

  VastaaPoista
 5. Nyt sinun ei enää tarvitse istua kasvarissa itseksesi, kun saat sinne kaikki kasvit. On se niin hieno paikka. Kukahan taikoisi meidän leikkimökin tilalle saman tyylisen? Paras laittaa eurojackpot vetämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tulihan tuolla hiljaa istuskeltua melkoinen tovi :)

   Poista
 6. Kyllä lämmitin olisi kasvarissa ihan ehdoton. Mulla ei sitä ole ja siksi en vielä uskalla mitään sitte laittaakaan, paitsi tietysti orvokkeja, jotka nyt jo viihtyvät ulkosallakin. Viime vuonna olin kylvänyt vähän kaikenlaista ja kuljettelin niitä sitten aamuisin kasvihuoneeseen ja illalla takaisin sisälle, mutta tänä vuonna en siihen enää ryhdy, joten nyt odotan ilmojen lämpenemistä ennekuin kylvän/istutan mitään.
  Ihanaa ja jännää ensimmäistä kasvarikesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, onhan se aika puljaamista se kuljettelu.

   Poista
 7. Lämmitys kasvihuoneessa on luksusta. Nykyinen kasvihuone on niin rakoinen ettei sitä kannata lämmittää mutta uudesta toivon lämmitettävää huonetta. Jos olen vienyt tomaatit kovin aikaisin kasvihuoneeseen niin olen varjostanut niitä. Toukokuun lopulla en varjosta. Enkä ulkoiluta tai totuta ulkoilmaan, se on suoraan shokkihoitoon kasvihuoneeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota shokkihoitoa minäkin taidan ajoittain suosia. Kesäkukkien karaiseminen on aika vaivalloista...ei kun ruukkuun ja harso niskaan :D

   Poista
 8. Mahtavaa ja rohkeaa, kasvihuoneeseenhan ne taimet tosiaan kuuluvat, mutta tämä lämpötilojen sahaaminen on sen verta rasittavaa, etten omia taimiani vielä tohdi kasvariin laittaa. Nyt siellä on muutama kellarissa talvehtinut ruusu. Muovikate meillä taittaa valoa niin kirkkaana, että viime kesänä katossa oli hallaharsot, nyt kun saisin aikaiseksi ommella oikeat verhot, mutta vain kattoon, ei ikkunoiden eteen. Tuon tapainen lämmitin meilläkin on, mutta tuo termostaattisäädin olisikin aika hyvä hankinta, mistähän kaupasta sinä tuon nyt löysitkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo valokate on uv-suojattu, joten ehkä siinä ei ole ongelmaa. Ikkunoita on vain yksinkertainen lasi..liekö merkitystä, en tiedä.
   Tarkkuustermostaatti löytyi Clas Ohlsonilta :)

   Poista
 9. Hyvä termostaatilla toimiva lämmitin on suuri apu kasvihuoneessa. Itse en ole vielä omaa lämmitintäni käyttänyt tänä keväänä.

  VastaaPoista
 10. Ihastuksen huokaus, kun näin ekan kuvan. :) Sin kasvihuone on vaan niin tunnelmallinen, ja nyt kun on pientä vihreää joka paikassa ja kevätkukkia niin on sellaista ihanaa odotusta ilmassa!

  VastaaPoista
 11. Sun kasvihuone näyttää tosi ihanalle! Ostin samanlaisen lämmittimen kuin sulla omaan kasvariini. Täytyy kysyä, että onko se lämmitin niinku kokoajan päällä mutta puhaltaa vain lämmintä sittennkun lämpö laskee ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tavallaan kyllä. Lämmittimen mukana ohjeet miten termostaatin kanssa säädöt asetetaan. Tuosta pistokkeesta olevasta termostaatista valitaan se lämpötila jolloin halutaan lämmittimen käynnistyä eli minulla kun lämpötila laskee alle viisi, lämmitin käynnistyy.

   Poista
  2. tai siis valmiustilassa, käynnistyy kun lämpötila laskee alle valitun arvon.
   Näin olisi ehkä järkevä vastaus :D

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)