14. tammikuuta 2019

Tähkälaventelin siemenlisäys ja kasvupaikka10.6.2018

Tähkälaventeli lienee se kestävin laventeli meidän oloihin. Kasvatin parin vuotta sitten tähkälaventelia siemenestä ja istutin ne kasvihuoneelle menevän polun varteen. Tähkälaventelin kasvatus onnistui yli odotusten ja nyt ne ovat siinä pari talvea säilyneet ja komeasti kesällä kukkineet. Mahtipontisesti alue on mun Provence :D

15.7.2018

Maaliskuussa  2016 ja kesällä ulos istutettuna
Tähkälaventelia kylvin helmikuun alkupuolella 2016, ja laitoin ne kolmeksi viikoksi kylmäkäsittelyyn jääkaappiin. Se jälkeen ne oleilivat reilun viikon kylppärissä lattialämmityksen päällä ennen kuin itäminen alkoi. Itävät epätasaisesti, mutta itävät kuitenkin. Onnettomia pieniä ruipeloita

15.5.2016
Tähkälaventelit suojasin alkuun auringolta harsovirityksellä. Kuvassa etualallla näkyy ruohosipulia, joka myös reunustaa polkua.

17.7.2016
Kasvualustana tässä on puutarhamultaa, jota tilasin multapisteeltä kuorma-autolastillisia silloin pihan rakentamisvaiheessa. Tähkälaventelin kasvualustaan sekoitin hiekkaa keventääkseni sitä. Multa on myös muotoiltu koholle. Kasvupaikka on aurinkoinen. Noppakivet on lisätty reunaan myöhemmin, kun niitä sattui jäämään yli kasvihuoneen viereistä kiveystä tehdessä.
Siemenestä kasvatettu tähkälaventeli ei kuki vielä ensimmäisenä vuonna.

31.5.2017
Hengissä ekan talven jälkeen!
4.7.2017
Kasvussa :)
12.8.2017
ja kukassa!

15.5.2018
Hengissä toisenkin talven jälkeen :)
Keväällä hieman leikkaisin kasvustoa aavistuksen matalammaksi ja samalla poistin kuolleita versoja.Täällä on siis ensin ruohosipulireunus ja sen jälkeen tähkälaventelit. Tykkään tästä kohdasta itse oikeastaan aika paljon.
Tällä polulla en tee lumitöitä sillä haluan että lumi suojaa laventelit talvisin. Kasvihuoneelle menee toinenkin reitti, joten siitä suunnasta tarvittaessa luon lumet.
Toivottavasti ovat hengissä vielä ensi keväänäkin ;)20 kommenttia:

 1. Laventeli on kyllä niin kaunis kukka ja tuoksuu ihanalta. Mulla on mökillä kukkapenkissä aikoinani ruukussa ostamani laventelit jotka nyt ovat levinneet isoiksi pensasmaisiksi. Keväällä poistan kuolleen näköiset oksat ja leikkaan hyvistä oksista osan ja tökkään suoraan maahan jossa ne pian alkavatkin kasvaa. Näitä samoja olen istuttanut kotiinkin viime syksynä. Saa nähdä miten ovat talvesta selvinneet.

  VastaaPoista
 2. Kauniin näköinen on laventeli noin komeasti kukkiessaan. Varmaan talvehtivat jatkossakin hyvin, kun ovat jo ehtineet kasvattaa kunnon juuriston ja sopeutua puutarhasi oloihin. Pidän muuten kovasti ensimmäisestä ja noista kolmesta viimeisestä kuvasta. Niissä on ihanat tunnelmat. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luulen että talvehtivat jatkossakin, ellei sitten tule joskus lumeton jäätävä talvi ;)

   Poista
 3. Hyvin olet onnistunut, laventelin kasvatus siemenestä on niin kovin hidasta puuhaa. Minullakin talvehti yksi laventeli viime talven. Tänä vuonna sillä on jo muutama kaveri lisää. Pidetään peukkuja että tämä talvi olisi molemmille yhtä suotuisa. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Vau, tuossa on tavoite jonka haluan saavuttaa uuden kasvihuoneeni yhteyteen. Kuten myös ruohosipulireunuksen, ihastuin kerran jossain puutarhalehdessä sellaiseen ja päätin että vielä joskus minullakin on.

  VastaaPoista
 5. Ahh, aivan ihanat kuvat ja kiva postaus! Ruohosipuli on minullakin toiveena saada jaettua pidemmäksi reunusvasviksi ja laventeli on oikein kaunis - hienoa, että se on selvinnyt talvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, laventeli ei ole mikään perusvarma kasvi, joten on kiva kun ovat säilyneet. Ruohosipuli on hyödyllisyyden lisäksi erittäin kaunis :)

   Poista
 6. Hienosti ovat kasvaneet. Oon niin arkoina pitäny, enkä oo uskaltanu kokkeilla. Taijampa tilata siemeniä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei se mikään perusvarma ole, mutta näköjään voi onnistua :)

   Poista
 7. Hieno reunus kukkapenkille, minulle kelpaisi kumpi vaan sipuli tai laventeli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, reunustaa oikeastaan marjapensasaluetta, jossa myös kirsikkapuu sekä raparperi toisessa laidassa ;)

   Poista
 8. Vau, miten kaunista! Meillä laventelit ovat alkaneet itse lisääntyneet siemenistä. Eli kun lähistöllä kitkee rikkaruohoja, niin saa olla aika tarkkana, ettei nyhdä pois pieniä laventelin siementaimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika mukavaa. Itse en ole siementaimia huomannut :)

   Poista
 9. On tua laventeli nii ihana! Mäki innostuun niitä kasvattamahan siämenistä, ku ei purkkikukat oo talavista selevinny. Toivottavasti säilyysivät hengis. Luntaku ei oo ny hetikää nii palio ku vuasi sitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minä ostin tähän kaupasta kaksi taimea, kun halusin kukkia. Siemenestä kasvatetut eivät kuki ekana vuonna. Ostotaimet kuolivat seuraavan talven aikana.

   Poista
 10. Noista olen haaveillut, mutta en ole uskaltanut tälle vyöhykkeelle istutta. Taidat asua vain himpun suotuisemmalla kasvuvyöhykkeellä, niin voisin uskaltaa kokeilla, että talvehtivatko täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan III- vyöhykkeellä täällä. Kokeile, ovat aika ihania onnistuessaan :)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)