5. huhtikuuta 2018

Voimakas Tarjanruusu

Puutarhani on vielä kovin nuori. Pensaat ja puut eivät kasva kesässä eikä kahdessa, joten puutarhan varsinainen runko ei ole lähelläkään valmista. Siksi ehkä tykkään tarjanruususta, sen nopeasta ja voimakkaasta kasvutavasta. Sen kukka on aika kookas ja mielestäni erittäin kaunis!

Peter Joy löysi ruusun Bengt Schalinin puutarhasta joitakin vuosia hänen kuolemansa jälkeen. Schalin teki ruusujen risteytyksiä, joista tämäkin saattaa olla peräisin. Suomen ruususeura nimitti tämän ruusun presidentti Tarja Halosen mukaan vuonna 2002.
Rosa Blanda-ryhmän ’Tarja Halonen’ on taudin ja talvenkestävä roteva ruusu, joka sopii hyvin aidanteeseen. Ruusu kasvaa pariin metriin ja on melko leveä. Kukkii heinäkuussa 2-3 viikkoa. Kasvupaikka auringosta puolivarjoon, maa kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä. Ne sietävät myös auringon paahdetta ja kuivuutta. Kasvuvyöhykesuositus I-IV. (Ruususeura.fi, Suomalainentaimi.fi)
Minulla tarjanruusu kasvaa tontin laidalla antamassa näkösuojaa naapuriin päin. Ruusu on siellä selvästi viihtynyt ja tilaa täällä on onneksi tarpeeksi. Vaaleanpunaisen ruusun kaverina kukkii kyläkurjenpolvi. Sen hento sinilila sävy sopii mielestäni hyvin yksiin tarjanruusun kanssa.
Juurivesojen muodostumisesta en tiedä. Erään lähteen mukaan hillitysti, mutta lähteitä on monia. Omalla riskillä siis ;)

Tarjanruusun ja kyläkurjenpolven kukinnan jälkeen hento värimaailma muuttuu värimintun särpäkkään kukintaan. Värimintun edessä on voimakaskasvuinen tuoksukurjenpolvi ja kuvan taustalla on Wim's Red- hortensia on aloittanut kukintansa valkoisena.

Mukavaa loppuviikkoa!

edit. Tarjanruusuni alkoi voida jostain syystä huonosti. Kehnojen talvien jälkeen siinä oli paljon kuolleita oksia. Niitä oli todella ikävä joka vuosi leikata pois. Päätin luopua koko ruususta. Ei tietysti tarkoita että tämä huono on, minulla se ei näköjään viihtynyt ;)


26 kommenttia:

 1. Kaunis on tarjanruusu. Upeat kurjenpolvikasvustot! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksukurjenpolvi syö kaiken hentoisen alleen. Siksi se pitää sijoittaa voimakkaiden kasvien viereen. Oikeastaan se on erittäin hyvä maanpeitekasvi.
   Kyläkurjenpolvi kukki tosi hyvin. Siinä on sellainen hauska juttu että keväällä isäntä heitti tuhkat kukkapenkkiin, kuten olin hänelle sanonut. Hän oli tosin kipannut ne läjäpäin tuohon kyläkurjenpolvien päälle. Lumien sulaessa kokonaan yritin haravoida tuhkaa leveämmälle, koska se määrä ei olisi hyväksi. Hieman hirvitti miten käy....No, kasvoivat siis erittäin hyvin :D

   Poista
 2. Rehevätähään puutarhasi näyttää. Mielestäni oikein kaunis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki perennakasvustot ovat reheviä, mutta kaipaan korkeuseroja. Pienet puut ja pensaat, puoltatoista mertiä, kahta, kolmea. Kaipaan suojaa ja sopukoita. Enkä halua olla tontilla kaiken kansan töllisteltävänä :D

   Poista
 3. Todella upean näköistä teillä on :) Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syksyllä 2014 oli pelkkä nurmi (siis epämääräinen heinä ja muut). On tuskaisaa odottaa että pensaat ja pikkupuut kasvaa...

   Poista
 4. Sulla on kivat bannerit aina!

  Kiitos ruusupostauksesta! Olipa kuvatkin niin rehevän kukkaisia, että kesä läikähti sydämessä. Pihlajista saa sangen nopeakasvuisia pikkupuita, oletko istuttanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Olen. Tuon tarjanruusun viereen :D
   Hyvin meni....

   Poista
 5. Mahtavaa viherterapiaa pullollaan nämä kuvat!
  Tarjanruusu on todella kaunis. Sitä minulla ei vielä olekaan.

  VastaaPoista
 6. Upean vihreitä näkymiä. Kyläkurjenpolvi on nappi yhdistelmä tuon vaaleanpunaisen ruusun kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toivottavasti mahdolliset juurivesat pysyvät kohtuullisena. Vielä niitä ei ole ollenkaan ;)

   Poista
 7. Tarjanruusu onkin minulle uusi tuttavuus. Näyttää ihanalta kuten myös puutarhasi! Puutarhan runko on minullakin varsin kesken, koska siihen menee vuosia ja sitten on tullut myös monia menetyksiä matkan varrella. Mutta pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, viiden vuoden päästä istutuksesta pensaat näyttävät jo joltakin. Kestää siis :)

   Poista
 8. Ihan huippu yhyristelmä, tua ruusu ja kurijenpolovi.
  Älä sure, ei ne ohikulukijat sua näe. Nehän kattoo sun hianoja istutuksia.

  VastaaPoista
 9. Ai ai ai, kuinka mieli piristyi kauniita ruusujasi katsellessa.

  VastaaPoista
 10. Ihana kukallinen postaus <3

  Ronja

  https://valokuvailunlumous.blogspot.fi

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)