3. elokuuta 2019

Pakko taipua

Nyt oli pakko taipua kastelemaan joitakin monivuotisia aiemmin istutettuja (siis juurituneita). Täällä on nimittäin ollut tosi kuivaa. Hyvänä indikaattorina voinen pitää sitä että kertaakaan en ole töissä joutunut sadetakkia pitämään päällä. Sadetta on tullut toki vähän, mutta ei juuri työpäiväni aikaan.

Viime vuonna helteet kestivät useita viikkoja, mutta heinäkuussa tuli myös vettä jonkun verran. Kesäkuu taas oli silloin viileämpi ja kosteampi, tänä vuonna kesäkuu on ollut aika kuiva.
Silloin helleviikkoina puutarha ei ollut milläskään. Toisin kuin nyt. Osa kasveista pärjää omillaan, mutta muutamia kriittisiä paikkoja piti kastella.
Pari viime vuonna siirtämääni pensasta näyttää tontin reunalla aika rapsakoilta. Niiden suhteen peli saattaa olla menetetty. Syksyllä leikkaan ne alas, keväällä nähdään sitten tuleeko niistä vielä pensaita :D

Kuutamohortensia riiputti lehtiään jo kolmatta päivää, joten olihan sille sadettaja laitettava hyväksi toviksi.

Syyskimikit riiputtivat muutaman päivän oikein pahan näköisesti lehtiään. Olin jo ihan varma että olisi pitänyt kastella aiemmin, mutta onneksi jaksoivat nostaa lehtensä ;)

'Vanilla Fraise'-hortensialla ei ole ollut hätää...

..mutta nurmikko on paikoin kärähtänyt ;)

Päivänlilja ottaa kukinnassa uusintakierrosta.

Syyshohdekukka on eräs loppukesän suosikkini. 
Se pitää läpäisevästä ja hieman viettävästä kasvualustasta.

Eilen vietin puutarhassa siistimispäivää. Kitkin hieman kiveyksiä, siistin polut muutenkin ja kaikenlaista saksimista löytyy joka puolelta.
Yksi kelloköynnösruukku on nostettu kasvulavan päälle. Samaisesta lavasta nostin valkosipulit aiemmin. Lavan etureunassa on itse kylväytyneet kehäkukat. Siinä ne valkosipulien kanssa kasvoivat sovussa koko kesän. 

Elokuu on varmaan hyvä aika istuttaa esikasvatettuja taimia, niitä kesäksi tarkoitettuja, eikö? Ensinnäkin värinokkosen kylvö myöhästyi, sitten myöhemmin niiden kouliminen ja nyt ne sitten olivat niissä muovisissa kasvatusruukuissaan tähän päivään asti. Viimein pääsivät asianmukaiselle paikalle.
Jep, sellaista se välillä on ;)
20 kommenttia:

 1. Täällä on ollut myös pakko taipua kasteluun, vaikka normaalikesinä en koskaan kastele monivuotisia juurtuneita kasveja. Nyt ei tosiaan ole sadetta tullut kuin 30 mm koko kesän aikana ja aurinko on porottanut kuin pätsi.
  Onneksi monet kasvit ovat mahtavan sitkeitä, enkä vieläkään ole kastellut kuin ne jotka ovat lerpsallaan.
  Pallohortensiaa ihmettelen, kuinka niin suuri ja pehmeälehtinen kasvi sietää niin hyvin kuivuutta.
  Ja täytyy tunnustaa, että täälläkin on muutama kevään taimi vielä istuttamatta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kuivaa. Minä yritän panostaa uusien ja siirrettyjen kasvien kasteluun, mutta sekin saattaa ajoittain unohtua. Kuten nyt ne muutamat tontin reunaan siirretyt...
   Niin, lohduttavaa kuulla että muillakin on noita taimiunohduksia ;)

   Poista
 2. Joka päivä pitää kastella eri puolilla tonttia. Sillä olen saanut kasvit kukkimaan ja satoa varttumaaan. Useimmat keväällä ostetut taimet on purkeissaan yhä vain, kun en ole saanut niitä maahan. Toisaalta ne on helpompi kastella niihin purkkeihin, kuin porokuivaan maahan (selittelyä...)

  Ilahdutti nuo sun värinokkoset. Mun keväällä ottamat pistokkaat kun ovat edelleen vesilasissa. On niillä hurjasti juuria, mutta kun ei ole tullut istutettua purkkeihin... Niin että osataan sitä meilläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinäkin totuutta. Minullakin on hyvänkokoisia siementaimia, jotka kitkin jostakin kohdasta. Olen pitänyt niitä muoviruukussa ja istutan myöhemmin syksyllä puutarhaan ;)

   Ja että teilläkin osataan. Sepäs on myös lohduttavaa kuulla :)

   Poista
 3. Minäkin kastelen vasta, kun on pakko. Syyskimikki oli minullakin kovin surkeana, tänään sitten kaadoin sille urakalla vettä. Nyt näyttää taas kaikki lehdet normaaleilta. Meillä satoi tänään vettä ehkä puoli milliä tai vähemmän. Se ei vielä muita kasveja auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin tuli lauantaina aavistus vettä, mutta siitä ei nyt apua ollut ;)

   Poista
 4. Pakkohan se on kastella, muuten kasvit kuivuu pois. Sais kyllä sataa kovaa kyytiä.

  VastaaPoista
 5. Minä en taivu ihan vielä. Siperianpihdan juurella äärimmäisessä kuivuudessa kasvava rönsyansikka on nuupottanut jo ainakin kuukauden ja osa niistä on tainnut heittää henkensä, mutta en siltikään aio kastella. Pitää vaihtaa siihen jokin paremmin kuivuutta sietävä kasvi. Tässä on hyvä testata, kuinka kuivaa ansikka lopulta kestääkään :D Muuten meillä ei vielä katastrofikuivaa ole, sillä vettä on ripsinyt tilkan melkein joka pävä eikä näin kylmä sää tunnu muutenkaan kuivattavan kasveja. Nurmikkokin... tai siis rikkaruohosto on vielä pääosin vihreää. Mutta oikeasti tuntuu pahalta teidän muiden puutarhojen puolesta, kun tuli toinen kuiva kesä putkeen. Ei ole hyvä se. Toivoa sopii, että syyssateet kastelevat maan kunnolla ja paikkaavat huvenneita pohjavesivaroja. Mukavaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällä heinäkuun sademäärä 9mm ja kesäkuussa reilu 30. Tuulinen sää kuivattaa kasvustoja myös. Pääosin puutarhassa ei kaikkialla ole tarvinnut kastella, mutta muutamia tärkeitä kasveja olen kastellut. En siis yleensä kastele monivuotisia paikalleen juurtuneita ollenkaan, koska mikäli kasvi tarvitsee jatkuvasti keinokastelua on se väärällä paikalla tai multatila ei ole riittävä. Nämä erikoisemmat kesät ei nyt aiheuta mitään taimien vaihtoa ;)

   Poista
 6. Tosi hienoja kuvia! Hyvältä näyttää kuivuudesta huolimatta. Meillä on joitakin kohtia niemessä, jotka ovat kuivuneet ruskehtaviksi. Nyt olemme pitäneet nurmea vähän pitempänä ettei kuivuisi. Kävin äsken metsässä ja metsäkin kaipaa kunnon sateita. Ei näytä sienisato hyvältä tällä menolla. Toivotan sopivan sateista elokuuta ;)

  VastaaPoista
 7. Minulla odottaa rivi taimia navetan seinustalla maahan laittoa, ei pysty vasta kun tulee sateet. Onneksi niitä oli näköpiirissä 10 vuorokauden sääennusteessa. Kivan värinen värinokkonen.

  VastaaPoista
 8. Sinnikkäitä on nuo kasvit. Kasteluu on meilläkin harrastettu. Nyt on ollu niin kylymee jotta ei paljon oo kasteluu tarvittu. Miullakin on tuo syyshohdekukka ja onneks on rinteessä. Onko se lyhyikänen kasvi, oisinko jostain lukenu sellasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, syyshohdekukasta sanotaan että on lyhytikäinen.

   Poista
 9. Meillä menee juuri toisinpäin. Viime kesä oli kuivuuden suhteen katastrofaalinen. Nurmikossakaan ei ollut paikoitellen ollenkaan vihreää jäljellä, ihmettelen suuresti että se silti selvisi niin hyvin. Nytkin on kuivaa, mutta ei niin pahasti, nurmikossa on edelleen vihreääkin joukossa. Olen kastellut niitä perennoja viime kesänä ja tänä kesänä, mitkä näyttävät tarvitsevan vettä. Huvikseni en kastele, joten ne jotka pärjäävät, saavat olla ilman. Kasvimaalla on joutunut kastelemaan eniten, että on edes toivoa sadosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikenlaisia ruukkuistuksia on todellakin saanut kastella ja kasvulavoja ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)