21. kesäkuuta 2020

Pihasaunan terassi ja portaat

Juhannuksena emme lähteneet vilvoittavien vetten ääreen mökille vaan vietimme kotipihalla kunnon raksajuhannuksen. Pihasaunalle tehtiin jo hyvän aikaa sitten tuo ensimmäinen varsinainen taso. Nyt teimme sen eteen toisen tason ja portaat.

Totesimme tätä tehdessä, ettei todellakaan ollut mikään yksinkertainen juttu. Nyt ymmärtää hyvin miksi portaissa useimmiten suositaan 90 asteen kulmia, eikä askelmitoituskaan ollut ihan helppo miettiä :)

Vaikka tässä oli päänvaivaa on lopputulos kuitenkin ihan toimiva. Nyt pääsee paljasjaloin kulkemaan saunalle :)


Tuonne alakulmaan tulee muutama liuskekivi lisää. Talon terassin laajentamista mietimme joskus, mutta olisi valtava homma kaivaa käsin ja asentaa routaeristeet sekä kärrätä murske. Niinpä siitä ajatuksesta luovuimme hyvin äkkiä. Nurmeen upotetut liuskekivet toimivat tässä sitten ihan hyvin.

Valtaosa kasveista on siirretty omalta tontilta. Nyt hellekeleillä onkin tosi hyvä siirrellä niitä :D
Järkevä puutarhuri odottaisi elokuuhun, mutta eihän sitä malta. Nostin kasvit mahdollisemman isona paakkuna ja istutuskuoppaan valtavasti vettä. Jatkossa sitten sadetin huiskii täällä tovin.
Oikealle puolelle on istutettu äidiltä saatuja seppelvarpuja. Niitä on tässä reunassa muutenkin. Kivien edessä nuupahtaneena on peittokurjenpolvea.
Vasemmalla on rusopäivänliljaa, syyskimikki, kuolanpioni, syyshortensia ja harmaamalvikki, jonka lehdistö lässähti heti. Se on tuolla yläkulmassa takana, ei näy kuvassa. Muutama viime vuonna siemenestä kasvatettu alppipiikkiputki on tuolla kuolanpionin takana. Ostin muutaman purppurakeijunkukan. Tyhjään kohtaan en ole vielä keksinyt kasvia, ehkä joku kurjenpolvi olisi kiva.

Aika reilusti tuli taas puuterassia, mutta eiköhän se lopulta istu kokonaisuuteen. Ihaninta tässä on se että karu murskealue saunan ympärillä pieneni taas  :)


30 kommenttia:

 1. Hieno lopputulos ja hyvin sopivat minusta saunan kanssa nuo portaat👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ehkäpä vähän liikaa puuta, mutta korkeusero oli pakko yrittää häivyttää jotenkin :)

   Poista
 2. Kylläpä tuli kerrassaan hieno ja varmasti hyvin toimiva.

  VastaaPoista
 3. Vau, erittäin onnistunut ratkaisu.

  VastaaPoista
 4. Kaunista lopputulos. Ihana suorastaan.

  VastaaPoista
 5. Todella kaunis lopputulos! Isot terassialueet lisäävät kyllä viihtyisyyttä. Ja istutukset sulautuvat oikein hienosti.

  VastaaPoista
 6. Oikein onnistunut projekti! Sauna on kivan näköinen. En malttanut minäkään olla helteillä jotain istutustyötä tekemättä! Rakensin kasveille varjon paahtavalt auringolta suojaamaan. Eihän siinä järkeä ole, mutta minkäs teet malttamattomalle luonteelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Astiataimien kanssa ei ole hätää, mutta kasvien siirtelyyn ei ehkä ole se optimaalisin aika ;)

   Poista
 7. Voi, miten kaunis! Kyllä kelpaa kuljeskella saunapolkua ja nousta ihania portaita kohti löylyjä! Malttamattomuuden kasvien kanssa niin ymmärtää, eihän sitä mitenkään voi odottaa elokuulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niin, kun on aloitettu murskealueen pienennys niin sitä sitten myös tehdään :D

   Poista
 8. Todella kaunista!
  Ja noista erilaisista rakenteista ja alueista tulee sellainen kotoisa fiilis.
  Ihan uskomatonta, miten tonttinne on muuttunut vain muutamassa vuodessa. Pelkkä nurmipiha tuntuu paljon pienemmältä kuin se, että puutarhasta löytyy erilaisia huoneita, rakenteita ja tiloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Totta, vaikka äkkisiltään voisi luulla että nurmipiha olisi avara ;)

   Poista
 9. Meni juhannus totehen :) Hiano ja siisti lopputulos! Kuka sitä ny syksyhyn jaksaa orotella.

  VastaaPoista
 10. Hieno tuli, niin portaista kuin koko alueesta. Mitäpä sitä kasvien istuttamista loppukesään olisi siirtänyt. Nyt ne ehtivät juurtua ja kasvaa kivasti. Taitaisin viettää hetken jos toisenkin saunan edessä istumassa ja katselemassa valmista näkymää.

  VastaaPoista
 11. Todella kaunis ja sopusuhtainen kokonaisuus! Puuportaat istuvat hyvin maisemaan, vaikka uskon hyvin, että niiden rakentamisessa on ollut mittailemista. Istutukset pehmentävät hyvin nurmen ja terassin sekä portaiden rajaa. Kasvit varmasti juurtuvat hyvin, kun ovat isoilla juuripaakuilla päässeet kosteaan maahan. Itsehän nostin juhannusaattoaamuna äitini kukkapenkistä ja pellonpientareilta kasveja ja kotona iltapäivän helteessä perkasin niitä rikkaruohojen seasta suoraan vesiastiaan. Kaikki perattuani istuttelin niitä ympäri pihamaata. Ihme kyllä ainoastaan pari mesimarjaa nuupottaa edelleen ja kaikki muut kasvit ovat virkeän näköisiä. Ovat kyllä saaneet vettä ja osasta leikkelin lehtimassaa vähemmäksi. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Samalla tavoin olen joskus perannut kasveja suoraan vesiastiaan :)

   Poista
 12. Oikein hyvältä näyttää jo nyt! Ainahan nämä projektit vielä paranevat kasvien kasvaessa. Ymmärrän hyvin, että on malttamaton istuttamaan, itselle käy aina noin :). Todella siististi ja taidokkaasti rakennettu!!

  VastaaPoista
 13. Toimivan näköinen kokonaisuus tulikin. Noita pitkin on kiva pinkaista saunalle :)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)