28. elokuuta 2019

Pari projektia ja kolmas suunnitteilla


Joku varmaan muistaakin kun aiemmin kesällä aloitin hieman siistimään ja selkeyttämään takapihalla olevaa istutusaluetta kaivamalla pikkujasmikkeet pois koristeomenapuun vierestä ja istutin tilalle särkynyttäsydäntä.
Tällä kertaa innostuin korjaamaan myös istutusalueen etureunaa. Siinä kasvoi tulikellukkaa jonka mukana tuli peurankellon juurta. Kivasti se peurankello kukkii, mutta leviää sekä siemenistä että juuristonsa avulla. Ja sehän ei oikein tässä passannut. Tulikellukat ja peurankellot saivat lähteä (kasvoivat ihan sikin sokin yhdessä sekamelskana). Maa on käännetty ja perattu juurista mahdollisimman tarkkaan.


Tilalle tuli keijunkukkaa, kartiovalkokuusi ja kääpiöserbiankuusi. Laitoin kartiovalkokuusen taakse hieman kuorikatetta, jotta siinä pysyisi pieni hoitopoluntapainen, eikä perennoja tarvitse kovin talloa. Yleensä en laita perennoille kuorikatetta, mutta tässä kohtaa laiton niille ihan hintsun kerroksen. Puuvartisillehan sitä laitetaan noin 8 cm kerros.
Kyllähän tänne toki vähän hippejäkin jäi, muutama sormustinkukka ja akileijat. Eihän sitä nyt liian sliipattua kuitenkaan tehdä ;)

 Oleva pesäkuusikin tulee nyt paremmin esille. Tuivion lisäksi tämä on suosikkihavuni.Muutama tuivio kasvaa hortensian alla. Minusta ne sopivat hyvin yksiin.


Taustalla näkyy että vanhasta saunasta on jäljellä perustukset ja homeelle haiseva purueriste. Kahmari kävi purkamassa sen. Tämäkin on yksi projekti, muttei nyt kuulu aiheeseen. Eikä meidän uuden saunan rakentamiseen onneksi tarvitse juuri osallistua :)

Jackmannii-loistokärhö kukkii hyvin. Muut ei niinkään ;)


Sitten toinen tarina...


Toinen selkeyttä vaatinut kohta on polun vieressä. Tämä oli alunperin täytetty saaduilla kasveilla ja joillakin omilla kylvöksillä. Tähän sattui vaan liian monta sellaista kasvia, jotka menevät rumiksi kukinnan jälkeen.

Pallohortensiat oli pakko siirtää tähän, sillä aidan vieressä koira tuhosi niitä juostessaan. Toinen katkesikin ihan tapille. Senkin kyllä istutin tänne.

Etualalle on siirretty kurjekellot. Ne kasvoivat tuolla alempana, samoin isotähtiputki. Pallohortensioiden eteen täytyy laittaa vaikka kukkasipuleita, sillä alue on keväällä aika tyhjä muutoin. Matala kasvi kivien vieressä on kaukasianpitkäpalko, se sai jäädä.

Pieni havu etualalla on pallotuija ´Mr Bowling Ball´. Tämä herra on aika söpö hapsottavini oksineen ja siksi oikein tervetullut ;)

Vaikka puutarha on pääsääntöisesti siisti, on siellä täällä kohennettavaa. Tässä on siis seuraava projekti. 'Wims Red'- hortensian etuala kaipaa kunnostusta.Köynnöstuessa kasvaa kituen kärhö. Pyöreä pensas ruskan väreissä vasemmalla on rinneangervo, joka saa jäädä. Täällä ajattelin kaivaa etureunasta puutarhakasvit ja rikat pois. Kärhö, hortensia ja rinneangervo saavat jäädä, eikä muutama siperianunikko oikealla haittaa. Aluetta aion hieman suurentaa etualalta ja vasemmalle tulisi yksi tai kaksi rinneangervoa. Pesäkuusen haluan sijoittaa tänne myös ja etualalle ehkä muutama pieni lamopensasangervo tai verhoangervo. Tämän kohdan rikkaruoho-ongelman vuoksi ajattelin pysyä erossa perennoista, vaikkakin maa käännetään ja perataan kunnolla.
Nyt on hyvä aika uudistaa istutusalueita kun ei tarvitse kastelusta niin paljon huolehtia ;)


18 kommenttia:

 1. Pesäkuusi on kiva kasvi, minulla on yksi ja mielelläni hankkisin toisenkin. Muutenkin pitäisi lisätä havuja puutarhaan vaihtelua tuomaan. Komeassa kukassa tuo kärhösi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, havut tuo hieman erilaista ilmettä.
   Niin, tuo onkin ainoa loistokärhö, joka kukkii kunnolla ;)

   Poista
 2. Onpa kivoja uudistuksia!
  Taisit luetella kaikki lempparikasvini noiden uusien luetteloissa. Pienet havut, keijunkukat ja hortensiat ovat minunkin lemppareitani.
  Täällä on ollut vähän saman tyyppisiä siistimishommia tänä kesänä. Pahasti leviävät kasvit saavat lähteä ja uusia mielenkiintoisempia kasveja on tullut tilalle.
  Yhden villiintyneen idänvirpiangervon tilallekin mahtui vaikka kuinka monta upeaa kasvia. Idänvirpiangervo on oikein hyvä kasvi esim. tuolla meidän alapihan aidanteessa, mutta keskellä istutusaluetta se leviää liikaaa. Samoin kuin tuo peuran- ja vuohenkello.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on kiva hieman uudistaa. Ihan alussa oli paljon saatuja kasveja ja oikeastaan tiesin jo alussa että saatan joskus hieman muutan jotakin kohtaa ;)

   Poista
 3. Täällä toinen pesäkuusista pitävä! Meilläkin on joihinkin paikkoihin osunut sellaisia kasveja yhteen, jotka näyttävät kaikki aika rumilta kukinnan jälkeen. Sitä ei aina huomaa ottaa huomioon kasveja istutellessa. Tuo peurankello leviää meilläkin ihan holtittomasti vaikka kaunis onkin. Sinulla on kauniita kasviyhdistelmiä ja havut sopivat ihanasti istutuksiin<3

  VastaaPoista
 4. Voi kun näyttää kivalle nuo uudistukset , eikä tuo hortensian ympäristökään huono ole mutta varmasti sekin selkiytyy kun toteutat uusimman suunnitelmasi sen suhteen👍

  VastaaPoista
 5. Kivoja uudistuksia! 'Jackmanii' kukkii todella komeasti ja sopii kauniisti yhteen hortensian kanssa. Ne on nuo kellokukat yleensä vähän turhan innokkaita leviämään. Kiva nähdä, millainen puretun saunan alueesta tulee. Työn iloa projektien parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin karpaattienkello ja kurjenkello leviävät siemenestä, joten niistä ei sinänsä harmia, mutta juuriston kautta leviävät aiheuttavat useasti päänvaivaa. No, ei kaikkialla, mutta tässä en todellakaan halua peurankellon villiintyvän ;)

   Poista
 6. Hyvän uuvistuksen oot tehny, siistin näköstä. Pesäkuuset ja tuiviot ovat kivoja havuja. Meillekkin ol tuota peurankelloa ilimestyny kukkapenkin reunaan. Nyhin pois, toivottavasti kaikki sain. 'Jackmannii' kauniisti kukkii, meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, komean värinen kärhö, eikös vaan ;)

   Poista
 7. Hyviä uudistuksia ja kivoja kasveja. Matalat havut, kuten tuivio ja pesäkuusi ovat oivallisia perennojen korvaajia. Aina vihreää ja peittävät maata hyvin. Tänä kesänä kaikki kukki aikaisin ja hurjalla vauhdilla, jonka vuoksi ympäri puutarhaa on liikaa väsähtäneitä perennoja. Pitänee pohtia asiaa jatkossa. Nyt uudistuksia ja kohennuksia on ilo tehdä, kun taivaalta hoituu kastelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuivio ja pesäkuusi ovat hyvin varmoja valintoja. Nyt sitten hiukan kokeilen noita aavistuksen krantunpia. Ihan alussa en halunnut niitä laittaa, jos vaikka kuolevat. Alussa kun puutarha oli muutenkin ihan kalju uusine kasvineen. Nyt on mukavampaa, kun on jo rehevää, voi siis hieman uudistella :) Loputonta tämä puutarhatouhu ja sehän ei haittaa ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)