8. elokuuta 2019

Ihana tähkälaventeli


Kasvatin muutama vuosi sitten tähkälaventelia (Lavandula angustifolia) siemenestä. Voi, kuinka onnettomia ne pienet taimet olivatkaan. Nyt tähkälaventeli on talvehtinut tässä jo kolme vuotta.


Tähkälaventelia istutin parin metrin pätkälle polun reunaan kahteen riviin. Keväällä leikkaan kasvustoja rajusti. Leikkaan kasvuston noin 15 korkeaksi, mutta niin että joka varpuun jää vähintään yksi pieni vihreä silmu. Kuolleet varvut poistan kokonaan.Joskus ostin taimimyymälästä tähkälaventelia, mutta ne eivät talvehtineet. Liekö olleet ulkomaalaista perua. Nämä omani ovat sopeutuneet pienestä asti tontin ilmastoon. Mikäli ostotaimia ajattelette hankkia kannattaa ostaa kotimaisia. Kokeilla aluksi muutamalla ja pitää myös muistaa että maan olisi hyvä olla läpäisevää. Itse sekoitin kasvualustaan hiekkaa.


Laventelin kasvatuksesta voit lukea lisää täältä:

Keväinen tähkälaventelin leikkaaminen vilahtaa täällä:


On se ihana!9 kommenttia:

 1. Ihana! Minä ostin töissä kesänä laventelin ja kasvatus onnistui hyvin. Talven yli se ei menestynyt. Sinä olet saanut laventelin menestymään superhienosti! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Laventeli on kyllä ihan pakollinen kesäkukka takaterassilla! Joskus sitä on yhdessä ruukussa, joskus useassa. Ja ohimennessä sitä täytyy käydä haistelemassa;)
  Sun kasvatuksesi on onnistunut kyllä loistavasti!

  VastaaPoista
 3. Ihanat laventelit! Minulla on myös noita ja ovat jo monta vuotta viihtyneet kukkapenkissäni. Nyt ovat jo melkein kuin pieniä pensaita. Keväisin teen samoin kuin sinä ja leikkaan aina muutamia varsia ja tökkäisen suoraan maahan kasvamaan.

  VastaaPoista
 4. Tähkälaventeli on ihastuttava. Sen värikin on aivan täydellinen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Ihanat on nuo laventelit runsaana kukkiessaan! Miekin ostin viimekesäks laventelii ruukkuun ja siirsin penkkiin syksyllä. Ei talavehtinu. Ulukolainen ol varmaan alakuperä. Siemenestä ajattelin kokkeilla kasvattoo, jos onnistus.

  VastaaPoista
 6. Kokeilen, taas kerran. Onnistuessaan ihana.

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia kaikille mukavista kommenteista. Tähkälaventeli on kokeilemisen arvoinen ;)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)