13. marraskuuta 2018

Talveksi talteen


Ostin keväällä värinokkosen (isokirjopeippi) Tykkään sen rehevästä kasvutavasta. Värinokkosia on useampaa sävyä ja ensi keväänä voisin niitä hyvinkin haalia lisää.


Värinokkosen ei mielellään anneta kukkia, sillä silloin lehdistön kauneus kärsii. Leikkasin kesällä tätä silloin tällöin, siitä huolimatta se halusi pari kukkaakin tehdä.
Värinokkonen on aikoinaan ollut suosittu viherkasvi. Tätä isoa rohjoa en kuitenkaan sisälle nostanut vaan otin siitä pistokkaat juurtumaan. Ison kasvin heivasin muiden kesäkukkien kanssa kompostiin.
Värinokkonen juurtuu hyvin kosteassa mullassa tai sitten ihan vesilasissa, kuten minä juurrutin sen. Keväällä on tarkoitus niistä ottaa uudet pistokkaat, josta kasvatan ensi kesän kasvit ulos istutuksiin.


Unohdin pistokkaat vesilasiin ja vasta joku aika sitten sain ne laitettua multaan. Napsin muutemia lehtiä istuttaessani ne. Ihailin lehtien kauniita suonia ja laitoin kameraan makrolinssin pitkästä aikaa.
Postaus on myöhässä ajankohtaan nähden, mutta laittakaa korvan taaksen tulevia keväitä ja loppukesiä varten mikäli innostutte värinokkosesta.
Tiistaiterkuin!18 kommenttia:

 1. Värinokkoset on ihania. :) Mulla oli limenvihreä ja musta nyt kesällä, kasvoivat ihan valtaviksi. Harmikseni ei vaan ole tilaa pistokkaille, niin ostan ensi kesänä taas uudet, jos siltä tuntuu. Tämä oranssi on kanssa upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Mahtavia kun kasvavat niin reheviksi ja näyttäviksi. Siksi haluan niitä lisää. Eipä kait minullakaan sitä tilaa liiemmin ole, mutta jos jossain pöydän kulmalla selviäisi talven. Ja ellei, hankin sitten uusia ;)

   Poista
 2. Oi, miten upeita kuvia ja upean sävyinen värinokkonen!
  Mulle niistä tulee aina rakkaita muistoja mummoni siskosta. Jolla oli aina pitkät rivit värinokkosia, sellaisia todella kirjavia lajikkeita. Eeva-täti talvetti ne aina sisällä, vähän viileämmässä sivuhuoneessa.

  VastaaPoista
 3. Pitääpä tosiaan pistää värinokkonen korvan taa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se aika näyttävä, ehkä nykyään vähemmän arvostettu?

   Poista
 4. Kivan värinen nokkonen! Olen kasvattanut ison joukon värinokkosia nyt kahtena vuonna siemenestä. Kun lähetevat ensin kasvuun, se onkin sitten ripeää menoa. Pussista tulee eri sävyjä, vähän kuin koristekurpitsan siemenpussista. Mutta kun ovat herkkiä paleltumaan, niin enpä saanut yhtään pelastettua. Pistokkaat onkin jo nopeampi tapa kasvatella. Kivaa viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 5. Värinokkosen talvettaminen on aika haasteellista. Rankuloiksi ne menee joka tapauksessa, mutta pistokkaita niistä saa, ja emokasvikin valon lisääntyessä alkaa lykätä tanakkaa uutta kasvua. Aina kannattaa kokeilla, nämä ovat niin ihanan leiskuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jospa saisin pistokkaat keväällä tai hankin sitten siemeniä... ;)

   Poista
 6. Sain blogistasi aikanaan lähteneen valokuvaus-haasteen, jossa käskettiin antaa linkki postauksesta: https://kivisenvilma.blogspot.com/2018/11/kuusi-kuvaa-kesasta-teemana-valokuvaus.html

  VastaaPoista
 7. Mullaki oli kolomia färiä, muttei ykskää ollu nua hiano. Yritän kans viärä talaven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin tämän paikalliselta pieneltä kesäkukkaviljelijältä :)

   Poista
 8. kaunis kasvi. Minä unohdin ottaa pistokkaat ennen pakkasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain vaiheessa syksyn tuulet heittivät ruukun ylösalaisin rappusilta. Siinä katkenneita oksia keräillen ja multaa siivoillen tuli mieleen että taidan ottaa muutaman oksan lasiin juurtumaan :D

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)