27. maaliskuuta 2020

Puutarhan siistintää

Viime vuonna tähän aikaan meillä oli varmaan puoli metriä lunta. Nyt sitä ei kait koko talvena ollut sen vertaa. Pihassa on vielä paikka paikoin lunta ja jäätä, mutta suurinta osaa puutarhassa olen päässyt jo siistimään.
Talon lämpimällä seinustalla on jo kivan kuivaa. Ihan jokaista kesäkukkaruukkua ei tullut syksyllä tyhjennettyä, joten tänään niitäkin siivoilin pois. Lavakauluksissa on talvivalkosipulia. Peitin ne  viime syksynä männynkuorikatteella kun olkea ei ollut. Puiden lehdistäkin oli tarjolla vain vaahteraa, enkä oikein usko että sellainen tiivis vaahteralehtikerros olisi ollut hyväksi tässä. Männynkuorikatteen siirrän sitten myöhemmin keväällä pensasalueelle.


 Piippojakin löytyy. Ne ilahduttavat aina.
Mitään ei puutarhassa vielä kuki. Jouluruusukin vielä möllöttää sykkyrässä.


....ja pihavahti kyttää puskassa.


Perenna-alueilla pyrin nyt hieman luonnonmukaisempaan siivoukseen. Eli leikkasin kaikki töröttävät perennan varret pätkiksi pensassakseilla niille sijoilleen. Hiemanhan tuo suttuiselle näyttää ;)Viime kesänä ostin riipparaidan. Suloiset karvapallot siitä löytyy.


Vanhaakin asumusta aina joku arvostaa.


Meillä on tontilla kaksi vaahteraa, joihin minulla on viha-rakkaussuhde.
Rakkaus kuitenkin voittaa aina :)


Kasvihuoneen siivoaminen voi jäädä kehnomman kelin päivälle ;)Tarhurin olemus alkaa näyttää asianmukaiselta.30 kommenttia:

 1. Ihania kevätpuuhia! Minäkin innostuin eilen siivoamaan mökillä kasvihuoneen ja kyllä tuntui mukavalta puuhailla aurinkoisessa ilmassa. Tosin väsymys oli aika kova sitten myöhemmin illalla :)
  Ihanaa kevätviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, nyt se alkaa. Siis se että saa ulkosalla touhuta :)

   Poista
 2. Nyt on loistavat pihasiivoushetket käsillä. Lumettomuudessa (tai vähälumisuudessa) on puolensa näköjään. Pedanttina olen joutunut opettelemaan, etten siivoa istutusalueita turhan tarkasti. Hetken sietokyky on koetuksella, mutta pian viherrys muuttaa näkymät kauniiksi.
  Mukava kuulla, että muillakin on vaahteroihin viha-rakkaussuhde. Haravointiaikaan inhoan vaahteroita, kun niiden lehtiä on massoittain pitkin pihaa. Näin keväällä odotan niiden lehtisilmuja - ja kyllä syksyn värikkyyskin tuo lisäbonuksia.
  Tarhurin jalkoja lämmittää aivan ihanat villasukat eli olemuksessa ei ole mitään moitittavaa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Minusta tässä luonnollisessa siistimistavassa tulee väistämättä sellainen fiilis että homma on kesken, eikä siitä saa sitä loppuun tehdyn työn mielihyvää :D
   Kaikenlaisia ongelmia sitä kehittää itselleen ;)

   Poista
  2. Totta, minäkin olen mestari tuossa ongelmakehityksessä.
   Mullan ripotteleminen kevyesti suurimpien sotkujen päälle tuo mukavasti siisteyden tuntua näkymiin. Nyt, kun piippoja alkaa jo olla runsaasti, multaa ei voi ihan noin vain viskoa katkomaan herkkiä kasveja.

   Poista
  3. Niin ja tuon perennajätteen kompostointi kestää kauan ja vie tilaa, joten on helpompaa jättää se noihin istutusalueisiin :)

   Poista
 3. Villasukat ja kumisaappaat, puutarhurin luottoasusteet :)
  Äkkiä se suttuisuus häviää kun kasvit nousevat maasta. Minulla on vielä kaikki istutusalueet siivoamatta.

  VastaaPoista
 4. Komppaan Betweeniä; aivan loistavat pihatyömahdollisuudet säänkin puolesta. Minä olen myös opetellut jättämään perennanvarsia silputtuna pintakompostoitumaan. Saatan vähän ripotella multaa silpun päälle, jos haittaa liikaa / mullalle on muutenkin tarvetta. Pitää vaan ajatella saavutettua hyötyä lieroille ja kasveille, niin pystyy karaisemaan itsensä ;).

  VastaaPoista
 5. Ihanaa pihailua! Kyllä ne nousevat perennat pian peittävät silpun. Hih, pihavahti kyttää puskassa :-D

  VastaaPoista
 6. Ihanaa päästä pihatöihin näin varahin. Ihan sääliksi ny käy, kaikkia puutarhattomia. Just tänään silippusin perennoja penkkihin ja kattoon kans ruskiaa näkymää. Ei olisi viälä muutama vuasi sitte multa onnistunu. Oon joka vuasi jättäny penkkiihi enemmä ja enemmä tavaraa. Kyllä siihenki tottuu. Pian siälon kukkia siälä ja täälä.

  VastaaPoista
 7. Mukavaa kun tosiaan alkaa vähän kuivumaan minäkin siistin vähän pihaa mökillä keskiviikkona nyt viikonloppuna hommat jatkuu.

  VastaaPoista
 8. Eikö olekin ollut mukavaa olla pihalla, kun aurinko paistanut eikä lumesta tietoakaan! Koirakin siellä nauttii tilanteesta, kuten meilläkin.

  VastaaPoista
 9. Mitäpä sitä paremmin voisikaan tehdä näinä päivinä, kuin siivota puutarhaa. Kun ei vielä kovin paljon elonmerkkejä penkeissä näy, niin on aikaa siistiä ja varautua kasvukauteen. Villasukat ovat ehdoton ilon aihe tässä kohtaa vuotta! Mukavia kevätsiivouspäiviä!

  VastaaPoista
 10. Villasukat ja kumpparit ovat suorastaan luottopari täälläkin vielä tähän aikaan keväästä. Minä en ole kukkapenkkeihin vielä koskenut, mutta eilen siivosin jäitä kulkuväyliltä. Melkein pääsee jo ilman nastakenkiä ulko-ovelta kadulle. Liiteriin sen sijaan pääsisi ehkä turvallisimmin luistimilla... Noista kukkapenkkien siivoamisesta minulla taas on sellainen olo, että jos siivoaa kaikki pois ja pinnat mustalle mullalle, niin kukkapenkki näyttää keskeneräiselle. Kun siellä on kaikenlaista törkyä, niin näkee, että edellisenä vuonna se on rehottanut valtoimenaan. Kasvitörky on siis minulle lupaus tulevan kesän vehreydestä ja kukkaloistosta. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tapa ajatella noin, eipä ole tullut mieleen :)
   Kyllä se jää siitä pian sulaa!

   Poista
 11. Upeaa päästä ulos puutarhaan risujen ja talventörröttäjien kimppuun. Niin siistiä teillä!
  Ilokseni huomasin, että on olemassa riipparaita. Olen miettinyt aikaisin kukkivaa puuta ja varsinainen raita kun ei meidän pihalle enää mahdu, ehkä riipparaita ratkaisisi asian. Tai jokin pieni paju. Miten riipparaitasi on menestynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin näin ekasta talvestaa näyttäisi selvinneen.
   Aika matalaan varteen,120cm,on vartettu tämä.

   Poista
 12. Ihanan keväistä ja niin siistiä jo. Onneksi meillä on nämä puutarhat, pääsee sinne pakoon koronaa ja siitä aiheutuvaa hälinää :)

  VastaaPoista
 13. Nyt on niin kivoja ilmoja ollutkin,että kivahan niitä pihoja ja puutarhoja onkin mennä siivoilemaan, jos nurmikot vaan ovat senverran kuivia, että kestää siivoilun.
  Sulla ainaskin siellä on kaunista jo nyt, ennen siivoiluakin!
  Kyllä on tosi hienoa laittaa kätensä taas sinne multaan ja siivoilla kukkamnaitaan.
  Kivaa huomista sunnuntaita sinne sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiva oli jo vähän puuhata ulkona. Nyt tosin sataa lunta ;)

   Poista
 14. Siellä on kaikki valmista kevään kunnolla tulla :) Oikein hyvältä näyttää kaikki, myös perenna-alueet. Vaikka eipä niistä tietysti kovin hehkuvia kuvia saa. ja onpa kauniit villasukat <3

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)