10. maaliskuuta 2020

Oho, ruukkuruusussa silmuja!

Ostin viime kesänä terassiruukkuun ruusun. En ole koskaan yrittänyt ruukkuruusuja talvehdittaa, enkä haudata syvemmälle maahan. Siihen ne ovat aina jääneet ruukkuihin tai tyhjennetty syksyllä kompostiin.

Tänään vesisateessa käväisin ulkosalla hetken ja huomasin että ruukkuruusussani on silmuja. Sehän on siis hengissä! Talvi on ollut mitä on, yleensähän täällä on kunnon talvet ja kovat pakkasetkin. Nytpä ei ollut...Sanokaapas ne joilla on kokemusta ruusujen talvetuksesta tai muuten niiden kanssa pelaamisesta, että mitäs tälle kannattaa nyt tehdä? Leikata toki, mutta jätänkö sen nyt sisälle? Kylmään kasvihuoneeseen? Ei kai takaisin ulos...


Lajikkeesta on osaa sanoa mitään. Ostohetkellä ajatuksena että onpa kaunis ja punainen ruusu. Otan sen mukaan :)
Koska ruusu on sinnitellyt talven ruukussaan ulkona, niin olisipa kiva jos saisin sen kasvamaan ja kukkimaan tänäkin vuonna. Antakaapa ystävät vinkkejä :)

16 kommenttia:

 1. Ihana ylläri! En ole ikinä talvettanut ruusuja sisällä (tai ulkonakaan :-D) ruukussa, joten enpä osaa sanoa. Kovasti niiden silmuja on täällä lounaissaaristossakin jo puhkeamassa. Viikonlopuksi on kai kylmempää, mutta sen jälkeen taas tätä lauhempaa. Ehkä viikonloppu suojassa pakkaselta ja sen jälkeen taas ulos? Jos se on siellä pärjännyt tähänkin asti... yleensä yritän välttää isoja olosuhteiden muutoksia kasvien kanssa, mutta ruusut ovat kyllä sinnikkäitä. Voisihan sen ympärille kietoa jonkun vanhan lakanan suojaksi kevätviimoilta nyt, kun se noin silmuilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suuret lämpötilanvaihtelut todellakin eivät taida olla kovin hyvä juttu :)

   Niin, minäkin mietin että onhan se pärjännyt siellä tosiaan tähänkin asti. Tulevalle viikonlopulle on tänne luvattu jopa -14 astetta erääksi yöksi. Vaikea uskoa että noin kylmää tulee, mutta ei kait sitä tiedä.
   Tajusin just että taidan nostaa sen tuonne saunan eteiseen sitten niiden kovien pakkasöiden tulessa. Saunan eteisessä peruslämpö on muistaakseni säädetty 10 asteeseen. Paitsi saunapäivinä on sitten lämpimänpi kuin saunalla palaa tulet :)

   Poista
 2. Saunan eteinen on varmaan hyvä paikka, jottei pakkanen vie silmuja, kun ruusu on tähän saakka sinnitellyt. Minullakin on mökillä pari ruukkuruusua maahan istutettuna -ovatkohan hengissä vielä vai ovatko jänikset käyneet parturoimassa ne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hetken mietin pitääkö se jättää sisälle, mutta Sailan kommentti suurista nopeista lämpötilanvaihteluista sai toisiin ajatuksiin.
   Maahan haudattuna ne saattavat selvitä. Tätä ei edes yritetty talvehdittaa. Silti sinnittelee :)

   Poista
 3. Kaunis ruusu <3 Olipa iloinen yllätys nuo silmut. Minä olen istuttanut ruukkuruusut kukkapenkkiin. Joskus lähtee kasvamaan seuraavana kesänä, joskus ei. Kaupassa näin naistenpäivän kunniaksi myynnissä olevia kauniita, eri värisiä, ruukkuruusuja.
  Täällä on tänä talvena ollut niin laidasta laitaan vaihtelevat säät, että nähtäväksi toden totta jää, miten vaikuttaa puutarhamme kasveihin. Vasta oli pakkasia, satoi lunta ja nyt on lämpöasteita ja hurjan liukasta. Näillä maaliskuisilla sääilmioillä mennään kohti kevättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, on monenmoista keliä :)
   Harvoin ostan tälläisiä ruusuja, joten niitä ei juuri tule kokeiltua säilyttää. Tämä on vahingossa hengissä vielä kesäisessä ruukussaan ;)

   Poista
 4. Kaunis on tuo ruususi. En pihalle nyt ennee veis, jos pakkasii tulloo! Miulla on runkoruusu ja sinisade kellarissa talavetuksessa. Ihmetelly oon kun kumpanenkaan ei oo lehtiä puottanu koko talaveen. Pittääpä käyvä kahtomassa onko silimuja tullu näkyviin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan asuttu tässä viisi vuotta ja olen huomannut että sen kellaritilan tai vastaavan puuttuminen harmittaa hieman. Kyllä tarhurilla pitäisi sellainen säilö olla olemassa :D
   Ooh, sinisadekin siellä talvehtii. Hienoa!

   Poista
 5. nämä ovat niitä lauhan talven suomia iloja! hautasin taas syksyllä kaksi runkoruusuani kasvilavaan ja paksu katekerros viel päälle varmuuden varaksi. saas nähdä miten ovat nyt "haudassaan" selvinneet kovin vesisadepainotteisesta talvesta. muita olen perinteisesti talvettanut valjashuoneessa ja viileässä saunatuvassa. huoneenlämpöön niitä ei tosiaan kannata ottaa, kuten Sailakin jo kirjoitti aiemmin.
  saat kyl nauttia ruusun upeasta kukinnasta ensi kesänäkin:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen katsellut noita runkoruusuja ihaillen, mutten ole ostanut.
   Ehkäpä joskus hankin ja kokeilen sen talvettamista noin maahan hautaamalla ;)
   Minäkin jos nyt muistan tätä kasvia varjella kovilta pakkasilta, niin aion haudata sen maahan syvälle ensi talveksi ;)

   Poista
 6. Itse olen saanut joskus ruukkuruusun talvehtimaan kasvimaan lavakauluksessa jopa parikin talvea. Sitten ovat kuolleet. Nyt yksi ruukkuruusu sinnittelee parhaillaan muurikivipenkissä. Katsotaan kuinka käy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika mukavaa. Näitä ruusuja voi kokeilla kasvattaa puutarhassa kun ne istuttaa huomattavasti syvempään, jotta jalonnuskohta jää kunnolla maan alle. Tämä tosiaan nyt ei ole kuollut tässä ruukussaan. Jos pysyy elossa, niin voisin ehkä keksiä sille paikan jossain istutusalueessa. Jää nähtäväksi ;)

   Poista
 7. Hienoa että ruususi on talvehtinut hyvin. Minä olen kasvattanut ruusuja kyllä ruukuissa mutta vien ne kellariin talveksi. Siellä huomasin myös jo silmuja. Muutaman ruukun istutin syksyllä maahan ja siellä ne on myös hyvin talvehtineet. En minäkään niitä nyt sisälle ottaisi. Veisin ne kasvihuoneeseen ja laittaisin jotain ohutta ympärille vähän niinkuin pesäksi. Siellä ne pärjää jos on taivasallakin pärjännyt jo silmuvaiheeseen asti. Tai jos sinulla on joku styroksi laatikko laita se siihen. Siitä voi tulla hyvinkin monivuotinen ilo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä yllätti :)
   Pitää vaalia nyt tulevilta pakkasöiltä, varsinkin jos oikean kylmää tulee :)

   Poista
 8. Kaunis ruusu! Kiva, että se talvehti hyvin. Saat siitä toisen kesän ilon :) Äidilläni oli joskus useampiakin ns. äitienpäiväruusuja ihan normaalisti maahan istutettuina. Ei siis mitenkään syvälle haudattuina, vaan juuripaakku ihan pinnassa. Kyllä ne useimmiten keväällä lähtivät kasvuun ja kukkivat aikanaan. Leudot säät taisivat olla kuluneena talvena eduksi talvehtimiselle. Nähdäänköhän parin kuukauden päästä jo sen kukkivan? :)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)