26. toukokuuta 2019

Kasvikaruselli


Minulla kasvaa pikkujasmike yhdessä istutusalueessa koristeomenapuun vierellä. Pikkujasmikkeestani ei kyllä tullut sellainen kuin se haaveissani ja visioissani oli. Sen pitäisi olla puolipyöreä ja ajatuksissani sellainen kaarevaoksainen. Minulla sen oksat sojottaa paremminkin pystyssä ja sitä paitsi se on ihan liian suurikin tähän kohtaan. Toki koristeomenapuu kasvaa isoksi, mutta silti. Niinpä pikkujasmikkeet saivat lähdön.
Loppukesä olisi ehkä parempi aika siirtää pensaita, mutta siihen asti en malta odottaa. Nyt on tullut sadetta ja vähän epävakaista säätäkin on jatkossa, joten luulen ettei tässä siirrossa kovin huonosti käy.


Pikkujasmikkeet oli yllättävän helppo kaivaa ylös, sillä kovin suurta juuristoa se ei ollut vielä ehtinyt kasvattaa. Hieman takana olleet laukat saivat osumaa täällä häärätessä. Jasmikkeiden tilalle ostin muutaman särkyneensydämen. Sen korkeus ja kasvutapa sopivat mielestäni tähän kohtaan. Paikka on enempi puolivarjoinen kuin aurinkoinen. Hyvä särkyneellesydämelle. Koristeomenapuu taas tykkäisi ehkä aurinkoisemmasta paikasta, mutta hyvin siinä näyttää nuppuja olevan.


Nyt kun pensaan hösselöt ovat pois avautuu näkymä hieman takana olevalle pienelle nurmilämpäreelle.


Pieni puu on Sinikka-luumu. Sekin kukki hieman. Muistaaksen istutin se viime kesänä? Puun alunen pitäisi kitkeä ja laittaa joku mukava perenna sinne tai sitten pelkkä kuorikate.


Pikkujasmikkeet siirsin tontin laidalle. Täällä meillä kasvoi vielä viime kesänä suuri tuomi. Se katkesi yhdessä talvimyrskyssä ja piti kaataa kokonaan. Kuten huomaatte tontin reunalta tunkee kiitettävästi rikkaheinää. Täällä oli vielä viime vuonna katekangas ja kuorikate, mutta se on huono yhdistelmä koiran kanssa. Iita juoksi täällä jatkuvasti ja aina jostakin kohdasta tursotti se kangas näkyvillä. Ärsyttävää. Otin sitten sen kankaan pois. Vielä huonompi yhdistelmä on muuten  sanomalehti, kuorikate ja koira. Se tuli testattua entisellä rivaripihalla. Oli uutiset niin sanotusti levällään ;)
Harvoin tulee näitä törkykulmia esiteltyä, mutta nyt ihan realismin vuoksi näin. Tuossa rinteessä on muutama rinne- ja koivuangervo, lamoherukkaa ja kääpiövuorimäntyjä. Vähän tylsä ehkä, mutta olkoon.Mukavaa sunnuntaita 
ja jännittävää jääkiekkoiltaa, niille jotka siitä ovat kiinnostuneita ;)
35 kommenttia:

 1. Ihanalta näyttää! Minä tuohon Jasmikkeeseen ihastuin viime kesänä, kun tuoksuu niin hyvälle:) Kyllä vaan täytyy tänään jännätä ja kannustaa Leijonat voittoon!!:) Mukavaa sunnuntaipäivää♥

  VastaaPoista
 2. Niin kaunista ja vihreää! Kasveja joutuu aina välillä siirtelemään. Minulla se ainakin on enemmän sääntö kuin poikkeus. Keksin mielestäni aina paremman paikan.
  Illalla jännätään, eikä melkein uskalleta katsoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsäähän se olisi jos kaikki löytäisi heti paikkansa....sitten jäisikin vain kitkeminen :D

   Poista
 3. Näyttää niin kauniilta. Vihreää ja vehreää eli kesä on tullut. Juuri kävimme äänestämässä ja illalla sitten jännitetään molempia eli jääkiekkoa ja äänestyksen tuloksia.

  VastaaPoista
 4. Kannatti siirtää, näkymä parani melkoisesti. Minusta on ylipäätään parempi siirtää kasvit, joihin ei ole tyytyväinen. Se tyytymättömyys tuntuu takaraivossa, eikä olo parane ennen toimenpiteitä. Mitä niitä pitkittää.
  Olen huomannut uutisten leviämisen olevan harmillista. Naapurin kissa käy kuopsuttelemassa uusimmassa penkissäni aidan vierustalla. Kasvit ovat vielä pieniä, joten niiden väleissä on hyvä levitellä multaa. Alla oleva sanomalehti tulee näkyviin ja sen palasia leviää ympäristöön. Sanomalehden poisto tietää enemmän rikkaruohojen kitkentää, mutta toisaalta se on ohimenevä ilmiö. Kunhan kasvit kasvavat, ei jää tilaa rikkaruohoille eikä naapurin kissan kakkapaikoille.

  VastaaPoista
 5. Ihanan näköistä, niin vehreää! Siirto vaikuttaa oikein onnistuneelta idealta.

  VastaaPoista
 6. Hyvä tieto, että jasmike on helppo siirtää, minulla on yksi joka pitäisi laittaa parempaan paikkaan nykyisen sijasta. Olen samaa mieltä, paikka näyttää loistavalta särkyneillesydämille.

  VastaaPoista
 7. Todella kiva muutos. Näyttää oikein kauniilta ja näkymäkin selkiintyi kovasti. Minäkin siirrän kasveja ahkerasti paikasta toiseen, jos ne eivät mielestäni näytä hyvältä kasvupaikallaan. Väärässä paikassa kasvavat kasvit häiritsevät silmää, ja on parempi siirtää ne saman tien muualle. Jännittävää kiekkoiltaa sinnekin, meillä ainakin jännitetään kovasti :)

  VastaaPoista
 8. Kannatti siirtää, tuli kaunis asetelma näkyviin! Itse jouduin myös viime syksynä siirtämään jo vuosia vanhan pikkujasmikkeen, ja ihmeesti se tänä keväänä on hengissä, vaikka juuristosta varmasti meni paljon poikki. jokaisella pihalla lienee "tylsiä" paikkoja ja "törkykulmiakin" - ainakin omasta mielestä. Lamoherukka ja vuorimännyt ovat kuitenkin ihan kelpo kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on törkykulmia..mutta ollaan asuttu tässä vasta 4,5 vuotta, joten nurmiaavikko on hieman muuttunut :)

   Poista
 9. Välillä kiva nähdä näitä vähemmän edustaviakin kohtia... omassakin pihassa niitä riittää. Kameralla on helppo peittää epätäydellisyydet.

  VastaaPoista
 10. Voi miten kaunis puutarha! Olisipa minullakin tuollainen, missä puuhastella. Toistaiseksi on tyydyttävä vain katselemaan kuvia muiden pihoista, onneksi näin ihania kuvia löytyy! :)

  VastaaPoista
 11. Kyllä on kaunista, vehmasta ja vehreää. Tämä aika on melkein parasta, kun kaikki ei ole vielä pursunnut täyteen kasvuun.

  VastaaPoista
 12. Kyllä näyttää hyvälle ja vehmaan kukkaiselle. Itse ottaisin nuo kaksi alinta oksaa koristeomenapuusta pois kokonaan rungon viereltä, niin perennoille tulisi paremmin tilaa ja vähän valoa enempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ajattelen muuten ihan samoin noista alimmaisista oksista.

   Poista
 13. Pensaiden siirto kannatti: nyt koristeomenapuu tulee kauniimmin esille ja särkyneetsydämet sopivat hyvin siihen juurelle. Tulee vähän väriäkin, kun eihän tuossa näytä nyt kukkivan muuta kuin tulppaanit ja omenapuu. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kuvassa ei näy koko istutusalue, ehkä puolet. Kesäpikkusydäntä on melko lailla toisessa päädyssä ja se on ollut tovin jo kukassa. Muut tontin särkyneetsydämet ovat nupulla, ostotaimet kukassa. Punaiset tulput ovat itseasiassa takana olevassa toisessa istutusalueessa ;)

   Poista
 14. Meillä laitoin marjapensaiden alle sanomalehteä ja sen päälle katetta. Rastaat kävivät kaivamassa matoja katteen alta, joten niitä sanomalehtien hiluja lenteli ympäri pihaa. Eli kyllä ne muutkin kuin koirat tai kissat...
  Olen siirrellyt kasveja kaikilla säillä, keväällä, kesällä ja syksyllä, ja harva on siihen kuollut. Kunhan muistaa kastella hyvin.
  Hienolta uusi kukkapenkki koristeomenapuineen näyttää!:)

  VastaaPoista
 15. Ihanan rehevältä näyttää puutarhassasi ja samoin hyvä siirto jasmikkeelle vaikka se on niinsanotusti pukkujasmike se kasvaa isoksi. Minulla on jasmikkeita yhteensä seitsemän kappaletta. Ne on sijoitettu reunoille mistä ei toivota rikkaruohoja niitä ne kyllä vähentää kun kasvattavat aika laajan ja ison kasvuston. Sanomalehdillä on meidänkin piha välillä koristeltu kun rastaat on asialla.

  VastaaPoista
 16. Taisi tulla uusi lajike pukkujasmike. Jos kuitenkin puhutaan pikkujasmikkeesta. 😀

  VastaaPoista
 17. Mahtavan rehevältä ja kauniilta teillä näyttää!
  Kasvikaruselli on tuttu juttu! Vaikka kuinka suunnittelee ja miettii kasvien paikat, myöhemmin tajuaa, että joku muu olisi tähän parempi.
  Onneksi kasvikarusellissa voi hyödyntää ne ylös kaivetutkin kasvit jossain muualla.
  Minä olen harrastanut tuota sanomalehti ja kuorikate yhdistelmää aika paljon. Se on meilläkin paikoin osottautunut huonoksi yhdistelmäksi, vaikka meillä ei koiraa olekaan. Linnut ovat myös kovin kiinnostuneita kaivelemaan sanomalehdet ylös. Varsinkin fasaanit, harakat ja varikset ovat yllättävän nopeita uutistenlevittäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on :) Sitä paitsi pieni karuselli on silloin tällöin paikallaan, muutehan pihassa olisi vain kitkemistä :D

   Vai sellaisiakin uutistenlevittäjiä :D

   Poista
 18. Ihanalta näyttää puutarhasi jasmike on kaunis ja ihanalta tuoksuu! hyvää alkavaa viikkoa:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)