8. maaliskuuta 2018

Kiven ja sammaleen liitto


Mökkipuutarhan tontilla on paljon kiviä. Ilman muuta luonnonkivistä sai kauniita ja luonnollisen näköisiä reunuksia korotettuihin ja pengerrettyihin istutusalueisiin. Minusta ne ovat varsin kauniita ja sopivat sinne erittäin hyvin...kuin ne olisivat olleet siinä aina. Olen aina yrittänyt siirtää kivet niin että sammal ei irtoa.Suuret sammaleiset kivet saavat hieman puutarhakasvillisuutta ympärilleen. Täällä  kiven eteen on tuotu jättipoimulehteä, akileijaa ja kesäpikkusydäntä. Vasemmalla pilkottaa jaloangervo.
Kiven takana kasvaa luonnonkasvillisuus.Sammal löytää tiensä laattapolun varteen. Täällä kasvoi aiemmin polkuhaarikko, mutta se on hävinnyt vuosien saatossa.


Sammal löytää tiensä myös kiviportaiden ympäristöön. Ei hetkessä, mutta muutamassa vuodessa.Puutarhan takaosassa on pieni hämyinen kulma. Tänne olen tuonut sammalta. Siis aikoinaan kun kaivoin istutusaluieita ja polun paikkaa siirsin sammaletta tänne tasaiseksi muokattuun pieneen kohtaan. Täällä on nyt pieni sammalmatto, josta pitää tietysti pitää hieman huolta, sillä muutoin tämä täyttyisi muusta kasvillisuudesta.


Kivituhkan ja sammaleen liitto ei sitten ole kovinkaan kiva. Tosin sanoen, en halua että sammal kasvaa poluille suuressa määrin. Joka vuosi haraamme ja siistimme kivituhkapolut. Kunnolla ;)

Olen nyt selaillut paljon mökkipuutarhan kuvia. Kovin montaa postausta ei siitä viime kesältä olekaan. Yleensä sitä kirjoittaa siitä mikä on ajankohtaista juurikin siinä hetkessä. Parina viime kesänä on tarinaa vähän ehkä liiaksikin tuosta kotipihan laittamisesta ;)

Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat!

32 kommenttia:

 1. Minun huokailuni kuuluu varmasti sinne asti! Kiven ja sammalen liitto onkin tosi hyvä liitto! Mökillä myös näitä sammalkiviä varjelen.

  VastaaPoista
 2. Minä myös niin rakastan luonnonkivistä tehtyjä kiveyksiä! Sammal on hämyisemmässä paikassa luonnollinen kaveri kiville. Auringossa ja kuivassa kasvavat sitten jäkälät. Kolme edellistä kesää on olleet sammalelle niin otollisia, että on ollut pakko vähän rajoittaa sen voittokulkua. Kivituhkakäytävät minäkin yritän pitää puhtaina, mutta siinä riittääkin askaretta. Liekitys on yksi ihan hyvä konsti, muttta kerran tai kaksi kesässä on ihan pakko kitkeä ja harata kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivituhkapolku onkin helppo perustaa, mutta siistinä pitäminen työlästä :D Toisaalta ei tuonne mikään laattapolku käy ;)

   Poista
 3. Samaa puuhaa täälläkin, kiviä löytyy omalta pihalta kun rakentamisen edestä piti purkaa vanhaa kiviaitaa pois. Sammal on kaunista ja meillä se on ryöpsähtänyt myös poluille. En ymmärrä, kun jotkut vihaa sitä ja myrkyttää kaiken sammalen pois. Meillä saa levitä nurmikollekin.

  VastaaPoista
 4. Sammal on niin upea kivien seurassa. Niiden liitto on todella kiehtova, pehmeän ja kovan toisiaan täydentävä yhdistelmä.
  Minulle tuli tästä myös toinen yhdistelmä mieleen. Nämä mökkipuutarhasi lumoavat istutusalueet, tuovat minulle mieleen myös Suomen ja Japanin kauniin yhdistelmän. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viittauksia Japaniin on tullut aiemminkin, vaikka en oli sitä ollenkaan ajatellut. Siinä on varmaan luontaisesti sitä samaa, Suomessa ja Japanissa ;)

   Poista
 5. Sammal saa kivet sulautumaan parammin ympäristöönsä. Tuollaiset pienet sammalmatto-alueet ja sammalen kehystämät kivipolut ovat myös upean näköisiä. Sopivat etenkin metsäiseen puutarhaan. Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
 6. Sammal on kyllä kaunista. :)

  VastaaPoista
 7. Ihanan näköistä, tykkään sekä kivistä että sammaleesta. Omani vaan ovat molemmat vähän missä itse tykkäävät...

  VastaaPoista
 8. Eihä mikää oo nii hianua ku sammalootunu kivi tai kivipoloku, mutta kukkapenkis sitei tarvittaasisi. Sammaltasanne on tuallaasehen hämyysehen paikkahan hyvä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammal vähän niinkuin kuuluukin metsäpuutarhaan ja puutarhaan yleensä ;)

   Poista
 9. Tykkään myös sammalesta ja kivistä kovin. Sammal on paljaan jalan alla ihanan pehmeä ja metsässä varon sammaleita rikkomasta. Sinulla on kaunis mökkipuutarha!

  Oikein mukavaa Naistenpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 10. Postaa vaan sekä mökki- että kotipihasta vaikka kuinka. Minä ainakin jaksan katsella ja lukea. Sinulla on upeita kiviä kummassakin. Kauniisti sammaloituneita kiviä, tasanteita ja paikkoja näissä kuvissa. Aivan, kuin olisivat olleet tuolla aina.

  Eräs puutarhaharrastaja kävi toissakesänä puutarhassani ja todetessani hänelle osan nurmikosta olevan valtaosin sammalta, hän juuri sinä vuonna Japanissa vierailtuaan sanoi, että japanilaiset kokisivat onnistuneensa täydellisesti, jos heillä olisi sammaloitunut nurmikko. Sen jälkeen olen katsonut sammaloitunutta nurmikon osaa erityisellä ilolla.

  Oikein hyvää naistenpäivän, näin illansuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään jos nurmikossa on sammalta!

   Poista
 11. Upeita sammaloituneita kiviä. Sama juttu, aina kun siirrän kiven yritän saada sammaleen säilymään ja mieluummin jopa lisääntymään. Sammal on kaunista, paitsi kivituhkassa.

  VastaaPoista
 12. Oi miten ihania kuvia♥ Kauniin vihreää ja vehreää! Sammaleet on niin kauniita!

  VastaaPoista
 13. Kauniita kuvia metsäpuutarhastasi.
  Mukavaa naistenpäivän iltaa.

  VastaaPoista
 14. Kaunista on kiven ja sammalen liitto!

  VastaaPoista
 15. Kauniisti sammaloituneita kiviä ja alueita! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)