23. maaliskuuta 2018

Talvella luopuneiden tilalle ;)


Kun kerran talvella muutama pelargoni luopui on tasapaino saatava taas hallintaan. Niinpä käväisin joku aika sitten puutarhamyymälässä hakemassa uusia pistokastaimia.

Vaikka mielestäni saviruukut ja pelakuut ovat lyömätön yhdistelmä, en ole saanut pikkutaimia hyvin kasvamaan pienissä saviruukuissa. Ne vaan jotenkin junnaavat, kun taas muovisessa ruukussa ne kasvavat paremmin. Syy löytyy ehkä kasvattajan hienoisesta huolimattomuudesta, sillä vähän tuppaavat pienet taimet kuivahtamaan niissä saviruukuissa vaikkei pelargoni mikään juoppo olekkaan...


Istutan siis pistokataimet näihin vanhoihin perennaruukkuihin, samoin näissä kasvatan siementaimetkin. Samat perennaruukut ovat olleet käytössä jo monena vuonna. Siirrän nämä kasvit saviruukkuun ja kesäkukkamultaan vasta kun ovat jo hyvänkokoisia, eli lähempänä kesää.
Minulla on nyt yksi ainoa multasäkki sisällä lämpimässä. Se on taimimultaa, kylvöille ja ekoihin koulintoihin. Niille jotka tarvitsevat jo hieman tuhdinpaa multaa, kuten nämä pikkutaimet, hautaan multaan luonnonlannoiterakeita. Se haiskahtaa kun lannoitepurkin avaa, mutta multaan haudattuna se ei haise ollenkaan. Toki sitten kun on ajankohtaista vaihtaa multa vanhoille pelargonioille hankin sitten kesäkukkamultaa. Yleensä olen sen tehnyt aiemmin, mutta nyt ovat jo hyvässä kasvussa, joten asialla ei liene kiirettä.Mukavaa viikonloppua!
20 kommenttia:

 1. Minulla on myös vanhat perennaruukut (ja kaikki vastaavat) joka vuosi käytössä. Onhan siinä hommaa pestä niitä, mutta ei niitä viitsi roskiinkaan viskata. Ovat sitä paitsi mielestäni paljon parempia kuin esim. maitopurkit. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja nämä kestää vuosia. Ei tosiaan tarvitse uutta kasvatuskippoa ostaa joka kevät :)

   Poista
 2. On he niin söpöjä :) Pitäis hankkia itsekin...

  VastaaPoista
 3. Sama juttu eli hyödynnän muovisia perenna- ja muita purkkeja vuodesta toiseen. Viime kesänä niitä oli kellarissa jo niin paljon, että surutta laitoin ison pinon pyöreitä purkkeja roskiin. Kulmikkaat ovat käteviä siksikin, että vievät pyöreitä vähemmän tilaa.
  Kanankakka+merilevä-rakeitako käytät? Ne ei ainakaan haise yhtään, kun ne peittelee multaan.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sitä kanankakka-merilevää ;)
   Nämä ruukut on tosiaan hyvä ja kestäviä.

   Poista
 4. sama juttu minulla, samoja ruukkuja käytän vuodesta toiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna ostin kokeeksi jotain turveruukkuja. En tykännyt, sillä taimet kuivahtivat nopsaan...oikeastaan ihan turha ostos muutenkin, koska minulla on näitä vanhoja hyviä :)

   Poista
 5. Mie joskus kuulin jostain, että saviruukut pitäisi kastella/liottaa ennen kuin niihin laittaa mitään. En tiedä, pitääkö paikkansa, mutta kyllähän saviruukku vähän kosteutta imee. :) Tiedä häntä, mutta mielenkiinnolla odotan pelargonialoistoasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää liottaa, varsinkin uudet. Minulla ne kuivahtivat siitäkin huolimatta ;)

   Poista
 6. Samoilla ruukuilla täälläkin mennään vuodesta toiseen. Moni pelakka täälläkin heitti henkensä. Niitä olikin niin paljon, että ehkä ihan hyvä. Ikkunalaudat ovat aivan täynnä.

  VastaaPoista
 7. Sama urakka edessä huomenna, kotiutin Tukholman puutarhamessuilta aika monta pelakuun tainta, odottavat nyt ruukkuihin päätymistä. Minä en saa pelakuita millään talvehtimaan, toisaalta siinä on se hyvä puoli, että voi ostaa joka kevät uudet lajikkeet. Varsinkin Ruotsissa niitä on tarjolla niin montaa sorttia, että aina löytyy joku ennestään tuntematon lajike kotiin vietäväksi. Kuvatuliaisia messuilta on luvassa, joten poikkea kurkkimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä varmasti löytää jos vaikka mitä. Täällä puutarhamyymälän valikoima on hieman suppea ;)

   Poista
 8. Pitäähän se pelargoniatasapaino säilyttää ilman muuta. Hyvän näköiset pistokastaimet.

  VastaaPoista
 9. Voi miten söpösiä pikkuisia taimia:) Peukut pystyyn että kasvavat oikein isoiksi, vahvoiksi ja tekevät paljon kukkia:) Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
 10. Onpa terhakan näköisiä taimia! Aika monta yksilöä talvi vei itseltäkin, mutta onneksi muutama jäi. En taida tänä vuonna taimikasvattaa enempää, ostan valmiit kukat sitten keväämmällä.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)