19. maaliskuuta 2018

Kelloköynnöksen kätilönä ;)


Olen kasvattanut kelloköynnöstä parina keväänä. Se on ollut hurrrjan helppoa. Siemenet itivät vajaassa viikossa ja koukut nousivat nopsaan avaten pian suuren suuret sirkkalehdet.
Mites sitten tänä vuonna.... Ensinnäkin siemenet itivät hitaasti, eikä lähdeskään kaikki itäneet.

Koukut nousivat..ja sitten osalla alkoi junnaus. Siinä kuokkuvaiheessa nämä yllä olevat junnasivat melkein kaksi viikkoa. Tästä tympääntyneenä nostin alut varovasti ylös ja huomasin että siemenen kuori on vielä tiukasti kiinni. Hellästi ja vähemmän hellästi poistin kuoren ja tökkäsin alut valjua sirkkalehteä myöten multaan. Katsotaan miten näille käy ;)


Osa siemenistä nousi koukulle ja jaksoi nostaa vartensa ylös. Tosin niissäkin siemenen kuori on tiukasti kiinni. Näistäkin otin kuoren pois. Hieman se vioitti sirkkalehtiä muttei siitä kasville haittaa taida olla.


Pari kasvia lähti kasvamaan ihan normaalisti ja näyttävätkin ihan kelloköynnöksen taimille. Alla olevasta kuvasta näkee kuinka eri vaiheessa taimet ovat. Tuolle isoimmalle pitää jo hakea tukikeppi.


Melkoinen operaatio taitaa olla kelloköynnöksen kasvatus tänä vuonna. Näinköhän ne kukkaan saan...Onneksi se on rehevä ja hyvännäköinen kasvi ilman niitä kukkiakin...mutta silti...


34 kommenttia:

 1. Hieno juttu että sait hyvin irrotettua siemenkuoren. Minun ei tarvinnut tänäkään vuonna irrottaa yhdestäkään taimen alusta siemenkuorta, kun liotin siemeniä vuorokauden ja poistin sitten liman siemenen ympäriltä. Olen huomannut että se auttaa juuri tuohon asiaan. Tänä vuonna on siementen itämisessä ollut muutenkin monilla ongelmia, olisikohan syynä huono kelloköynnössato viime vuonna. Sinun taimesi näyttävät oikein hyviltä ja terhakoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä liotin siemeniä reilun tunnin (kuten aikaisempina vuosina) ja se ei näköjään nyt toiminut. Tuo vinkkisi pitää muistaa jatkossa :)

   Poista
 2. Toivotaan, että kelloköynnöksesi vielä riehaantuvat kunnolla ja palkitsevat vaivannäkösi kunnon kukinnalla kesällä :) Mukavaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
 3. Kylläpä nyt on hankala alku kelloköynnösten elämällä, toivottavasti jatko sujuu paremmin🌱.
  Kelloköynnösasian olen ratkaissut omalta osaltani näppärästi. Ostan töistä keväämmällä muhkeat taimet🤗 Ne ovat aina niin reheviä, että niistä voisi ottaan ison nipun latvapistokkaita, jos vaan viitsisi.
  Aurinkoista kevätviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, oli tosiaan hankalaa, varsikin kun parina edellisenä vuonna on ollut niin näppärää :D
   Ostotaimet olisikin kiva juttu, täälläpäin vain harvoin näen niitä kaupoissa..tai ehkä en vain ole kiinnitänyt huomioa niihin ;)

   Poista
 4. Olipa tärkeä kätilön homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkeen sitä joutuu näissä tarhurihommissa :D

   Poista
 5. Minulla ei ole kokemusta kelloköynnöksestä. Mutta muuten siemenet itää tänä vuonna huonosti. Mikäköhän on syy kun kaikilla muilla tuntuu kuitenkin olevan hyvin asiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus asiat vaan ei toimin vaikka kuinka oikein tekee, mystistä on..

   Poista
 6. Huomasin saman eli niiden kuorien jumittumisen lehtiin kiinni. Ensimmäiset kylvin parin tunnin liotuksen jälkeen, mutta toisen kylvön kanssa toimin Tuulikin ohjeiden mukaan. Silti osaan jäi kuoret kiinni. Irrottelin niitä varovasti. Osa on juronut pitkään, mutta osa on hyvässä kasvussa. Ehkä sitä vain pitää kylvää varalta ja varanvaralta, jotta saa osan onnistumaan. Sinun taimesi ovat jo hyvällä alulla. Tuohon vaiheeseen päästyään kasvu alkaa kiihtyä. Jos kevät etenee hitaasti, joudun vielä pulaan kelloköynnösteni kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on näistä osa ihan hyvällä mallilla. Viime vuonna latvoin kelloköynnökset ja minulla oli aika pitkä tukikeppi niille (80cm). Taivutin aina latvaa takaisinpäin tukikeppiin. Sopivat paremmin taimipöydälle. Ulosistuttaessa ne olivat sellaisia sykeröitä :)

   Poista
  2. Kukas se nyt sanoikaan, ettei hän ole latvonut kelloköynnöksiä? Minunhan piti tehdä asian tiimoilta vertailevaa tutkimusta. Nyt se alkaa olla ajankohtaista.

   Kahden kelloköynnöksen latvoja olen jo kääntänyt tulosuuntaan. Niissä on 60 centtiset tuet, jotka ovat liian lyhyitä. Eiköhän ne latvat sykeröistä siellä pihamaalla aikanaan lähde etsimään reittejä ylöspäin.

   Hitaasta alusta huolimatta kelloköynnökset ovat jotenkin innostavia kasvatettavia. Kiva, jos kukkivat, mutta tämä kasvatusvaihekin on jännittävää ja tuottaa onnistumisen iloa. Taitaa meikäläisellä olla halvat huvit...

   Poista
  3. Muistaaksen en latvonut niitä silloin ekalla kasvatuskerralla (?), mutta ainakin viime vuonna latvoin. Tarkistin juuri vanhasta postauksesta ja päivälleen vuosi sitten on julkaistu kuva jossa ne on latvottu :)
   Muistaaksi kasveissa ei kesällä ollut suurta eroa, hyvin ne tekee sivuversoja kuitenkin.
   Ihan hienosti ne sykeröt lähtivät korkeuksiin kurkottelemaan.

   Poista
 7. Juurikin tuskailin kelloköynnösten itämättömyyden kanssa, kun huomasin postauksesi otsikon jonkun toisen blogin sivupalkissa. Oli pakko tulla lukemaan. Ekaa kertaa yritän kasvattaa kelloköynnöstä ja siemenet kylvetty jo helmikuussa, mutta mitään ei näy. HöH! Alkaa kyllä toivo mennä, vaikka olen lukenut, että itämisessä voi kestää. Minun olivat valkoisia, en tiedä itävätkö ne huonommin yleensä kuin nuo violetit. Kiva blogi sinulla. Täytyykin tutustua vähän paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei se eka satsi juuri itänyt. Laitoin myös valkoisia, niistä iti yksi. ja sekin jäi jumiin siemenkuoreen ja kuoli.
   Näitä violetteja on nyt muutama...

   Poista
 8. Kiitos hyvästä opastuksesta ja nyt laitan nuo siemenet ensin likoamaan ja sitten huomenna kylvän.Ainakin kokeile!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kannattaa kokeilla tuota Tuulikin ohjetta :)

   Poista
 9. Hienoja pikkutaimia kasvamassa. Outoa, että kelloköynnöksesi jäivät "jumiin", mutta onneksi sait tilanteen fiksattua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, noista kahdesta ei nyt vielä voi sanoa mitään..Siinä ruukussa kalpeina töröttävät :)
   Pari taimea kasvanee kunnolla.

   Poista
 10. Viime kesä ei tuottanut hyviä siemeniä. Kylmä ja märkä kesä ei edes kukittanut kaikkia kasveja, ja siemensatoonkin se vaikuttaa. Ehkä ensi kesänä paremmalla tuurilla (ja siemenillä) Onnea kasvatuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipi olla. Missähän lie kasvaneet nämä siemenpussin kukkaset ;)
   Toivottovasti nuo pari taimea kasvavat ;)

   Poista
 11. Toivotaan että "kätilöinti" auttaa taimet kasvuun. Tuollaista ei ole käynyt mielessä itse kokeillakaan. Jopa se itäneihin taimii kiinni jäänyt siemen on ikävä irroittaa. Yleensä odottelen että taimi hoitaa asian itse, poikkeustapauksissa puutun tilanteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä pienet vaan junnasi niin kauan..eipä tosiaan ole tarvinnut ennen puutttua ja voi olla että kuolevat kuitenkin.
   Pari taimea näyttää ihan elinkelpoiselle :)

   Poista
 12. Olen ulkoistanut nuo kelloköynnökset ja keijunmekot äidilleni, koska meillä ei mahdu ikkunoille. Hän sanoo ihan samaa. Siemenen kuoret jäävät kiinni sirkkalehtiin ja itävät sekä kasvavat todella huonosti.

  VastaaPoista
 13. Omat kelloköynnökseni itivät tosi epätasaisesti ja hitaasti ja nyt kunnon kasvussa on vain viisi tainta. Uusintakylvö pitäisi siis ehkä suorittaa. Olen itsekin joutunut välillä avittamaan sirkkalehtien esiin pääsyä puristamalla sormin sitkeästi kiinni pitävää siemenen kuorta. Tosi varovainen saa kyllä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti taimia sinulla kuitenkin on. Joo, vastatan helmikuussa kehuin täällä kuinka helppoa kelloköynnöksen kasvattaminen on ;) Juu, eipä ole tänä vuonna...

   Poista
 14. Minulla kelloköynnöksiä on nyt itänyt 6 kpl. Laitoin pussillisen punaisia ja pussillisen valkoisia itämään. Valkoisista ei ole ilmeisesti itänyt yksikään. Yhdestä nypin siemenen pois sirkkalehdistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla noissa valkoisissa oli hieman elämänalkua, mutta kuolivat sitten kun eivät ollenkaan jaksaneet noustaa varttaan...

   Poista
 15. Kätilöksi tääläki jouruun ruveta. Sirkkaleheret on aiva rutus, muttei se myähempää kasvua haittaa. Ja valakooset on mulla aina itäny huanommi ku siniset.

  Ja molin se, joka ei latvo kelloköynnöksiä ja aina non haaroottunu hyvi ja kerkiäävät kukkiakki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistilen että ekana vuonna en latvonyt ja viime vuonna latvoin, mutta kasveissa ei ollut loppupelissä ollut eroa ulos istuttaessa.

   Poista
 16. Minun kelloköynnösjoukkoni vahvuus on 14, kahdesta eri pussista kylvetyt. En tiedä, itikö vai toinen pussillinen vai osa molemmista, mutta samapa tuo, noita on ihan riittävästi. Aika hitaasti viileässä kasvavat, mutta taimet on tanakoita. Joskus näköjään täytyy olla apuna pikku taimen elämän alussa, kyllä se siitä sitten lähtee:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)