24. helmikuuta 2020

Pelargonien uusi multa ja uusia taimia


Eteisen pelargoneissa oli jo aika mukavasti uutta alkua. Jossain vaiheessa laitoin niille kasvuvalonkin, mutta sen laittaminen päälle unohtui vähän väliä.
Nyt päätiin vaihtaa kaikille pelargoneille mullan. Yleensä olen laittanut pelakuille kesäkukkamultaa, mutta nyt puutarhamyymälässä huomasin pelargoniamultaa. Siinä on nopea- ja hidasvaikutteista lannoitetta, kuten on myös kesäkukkamullassa. Pelargonimullassa näytti olevan enemmän typpeä, mutta vähemmän fosforia ja kaliumia kuin kesäkukkamullassa. Nähtäväksi jää oliko tämä parempi vaihtoehto kuin entinen, vaiko ihan sama. Tuskin sentään huononpi ;)


Tämä talvi veroitti aika ankarasti talvehtivia pelargoneja. Viisi pelakuuta ei selvinnyt. Yksi kuollesta oli yksi vanhin siemenestä itse kasvattamani. Kylläpä se harmitti. Osa näistä hengissä olevista on ihan ok, osa taas onnettomia rimpuloita. Jospa valo ja uusi multa saisi nekin topakoitumaan.


Kuvassa oikeassa reunassa ensimmäinen on nyt ostettu uusi 'Mårbacka', sillä oma talvehtinut on surkea rimpula. 'Mårbacka' on yksi suosikkipelakuuni. Ostin uuden komean kasvin, jos vaikka oma rimpula ei kasvakkaan kunnolla :)


'Hillevi' on pitkän huiskea pelakuu, joka on saanut tuekseen tuollaisen metallisen perhoskuviollisen tuen. Minusta se sopii hänelle hyvin kaveriksi. Hillevistä en löytänyt kunnollista tarkkaa kuvaa kukkivana, mutta muutamasta vielä hengissä olevista on tässä alhaalla kuvia viime kesältä.

'Mårbacka'

'Jyväskylä'

'Appleblossom Orbit'

Ruusunnuppupelargoni 'Kr. Mary'

Oranssinpunainen 'Inspire Scarlet'

Tässä keskellä on 'Prins Nikolai'


Koska talven pelakuukato oli niin suuri, sain hyvän syyn ostaa lisää pistokastaimia. Kasvatan pikkutaimia alussa näissä muoviruukuissa ja myöhemmin keväällä istutan ne saviruukkuihin.
Nyt ostamani ovat ruusunnuppupelargoni 'Appleblossom', tulppaanipelargoni 'Red Pandora', Mårbacka -tyyppinen pelargoni, 'Dronning Ingrid' ja 'Rosebud', joka on kuvassa etualalla oleva punainen ruusunuppupelargoni.


Pikkutaimet ovat niin hurjan söpöjä, että näistä tulee oikein hyvä mieli ;)


26 kommenttia:

 1. Sinulla on hieno kokoelma erilaisia pelakuita. Itse innostuin pistokaskasvatuksesta jo syksyllä. Emokasvia en saanut talvehtimaan, mutta pistokkaat voivat hyvin. Tämä harrastus vie mukanaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se vie. Välillä on menestystä, välillä tappiota :)
   Itse asiassa tuo oma tahvehtinut Mårbacka-rimpula on viime vuoden pistokastaimi. Emotaimi kuoli talvella ;)

   Poista
 2. Oi mitä ihanuuksia sinulla siellä on. Minulla on kaksi ruusunnuppu belargoniaa ja molemmat hyvässä hapessa talven jälkeen. Muutamia muita myöskin on mukavasti talvehtinut mutta saa nähdä onko kaikki kuitenkaan hengissä. Mistä olet uudet belakuusi ostanut? Multia en ole vielä itse mihinkään kukkiini vaihtanut mutta multaa olen jo kotia tuonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Mårbackan ja pikkupistokastaimet plantagenista. Leikkasin nimilapuista firman nimen pois, mutta tässähän ilmainen mainos sitten tulikin, kun kerran kysyttiin :D
   Niin, kaipa se mullanvaihto on aikaista. Nämä ovat hyvin heränneet uuteen kasvuun, joten ajattelin että nyt saattas olla sopiva aika.

   Poista
 3. Pelakuut on kyllä niin kauniita! Voi harmi että kaikki eivät tästä talvesta selvinneet:( Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mutta onneksi niitä voi hankkia lisää :)

   Poista
 4. Hieno kokoelma! Ja kiitos muistutuksesta, on pitänyt hakea multapussi eteiseen lämpiämään. Joidenkin sisäkasvien ruukuissa on multapinta jotenkin hirmu alhaalla, huomasin jo syksyllä niitä sisään kantaessa, mutta en silloin jaksanut tehdä asialle mitään. Kaipa siitä uudesta mullasta saavat samalla vähän lannoitettakin. Jaa että voisi tosiaan jonkun ruukuttaa isompaankin ... kohtelen pelakuitani huonosti, useimmat saavat olla vuodesta toiseen samassa pienessä ruukussa ja mullassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin näistä osalla oli multa alhaalla. Yhden taisin siirtää isompaan ruukkuun, muut mahtuvat kyllä viellä kasvamaan niissä omissaan ;)

   Poista
 5. Harmi, kun menetit aarteitasi!
  Niin se mullakin, joka vuosi aina muutama menehtyy talven aikana. Onneksi suurin osa kuitenkin säästyy.
  Sun pelargonikokoelma on mahtava. Ja kaikki niin hyvävointisen näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, joskus on ollut enemmänkin. Vaihtelee näiden määrä :D

   Poista
 6. Hyvältä näyttää ainakin ikkunalaudan väki:) Onneksi kaupasta saa uusia ihanuuksia, jos talvi on ollut liian haastava. Minulla on varmuudella tullut yksi tulppaanipelrgonian menetys, muita vielä seurailen. Palkitsevaahan on, jos kasvit säilyvät hengissä. Minä vasta leikkelin omat kellarissa talvehtineet, jospa reilun kuukauden päästä alan multia vaihtamaan. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 7. Hienoja ovat pelargoniasi! Minä olen ensimmäistä kertaa talvettanut kaksi pelakuuta mökillä. Pitäisi varmaan kohta vaihtaa niille mullat ja ehkä leikata huonoja osia pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna en tainnut vaihtaa kaikille multia, osalle vaan lisäsin ja lannoitin kaikkia. Nyt tosiaan ajattelin vaihtaa mullan kaikille. :)

   Poista
 8. Harmillisia menetyksiä. Varsinkin siemenestä itse kasvatetun menetys tuntuu suurelta tappiolta. Onneksi sinulla on vielä pitkä rivi kaunottaria kasvamassa. Meinasinkin kysyä, mistä löysit pistokkaat, mutta vastaus tulikin jo. Viime keväänä olin liian myöhään liikkeellä ja valikoima oli kovin suppea. Jospa ehtisin lähipäivinä Plantsuun ostoksille. Huonekasveille vaihdoin jo viime viikolla mullat, mutta seuraavaksi otan pelaguut työn alle. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ollut ajoissa metsästämässä pistokastaimia viime keväänä :)

   Poista
 9. Pelakuusi ovat selviytyneet tosi hyvin, kun vertaan omiini. Pakko lähteä myös hankkimaan uusia pistokkaita!

  VastaaPoista
 10. Hienosti talvehtineet ja kasvuun lähteneet pelakuut! Minun pelakuuni saavat luvan pärjätä vielä tämän vuoden vanhoissa mullissaan. Kaivoin kyllä kanankakkaa niiden väleihin ja täydensin vajunutta pintaa uudella mullalla, jotta jaksavat lähteä paremmin kasvuun. Ruusunnuppupelargoni on edelleen haaveissa. Ehtisiköhän huomenna ennen työpäivän alkua piipahtaa pistokasostoksilla...? Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taisin viime vuonna muistaakseni tehdä samoin :)

   Poista
 11. Ihana tua Orbit! Tänää kattoonki, josko pitääs samahan touhuhun ruveta. Muutama mullaki näytti luavuttanehen ja muutama lisäksi aika heikos hapes. Uusia ON saatava :)

  VastaaPoista
 12. Hyvin on pelakuusi selevinny. Miulla vielä talaviunilla. Ei vielä näy menetyksii, toivottavasti ei tulekkaan.

  VastaaPoista
 13. Ihanaiset pelakuut <3 mukavaa kevään odotusta Sinulle <3

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)