26. helmikuuta 2020

Lisää taimijuttuja

Tänä vuonna kelloköynnökset itivät hyvin. Nämä ovat ehkä niitä suosikkitaimiani. 
Topakat varret ja komeat sirkkalehdet.


Kelloköynnökset koulin kunkin omaaan ruukkuunsa taimimultaan. Jossain vaiheessa upotan luonnonlannoiterakeita ruukun kulmaan. Ehkä taimet olisi voinut laittaa syvempäänkin, mutta köynnöksihän näistä tulee, joten ei se haittaa.

Tämä kuva on viime vuodelta. Jatkokasvatus sitten jossain vaiheessa isommassa ruukussa. En muista istutinko isompaan ruukkuun kesäkukkamultaan vai oliko vielä taimimultaa, jota lannoitin aika lailla luonnonlannoiterakeilla. Suuremmat ruukut ovat parempia myös esikasvatuksessa. 

 Taimet kasvarilla ennen ulos istuttamista.

Vihdoinkin istutusruukuissaan. Tuohon obeliskiin oli helppo kiinnittää harso pyykkipojilla kiinni suojaamaan kasvia auringon ensikosketukselta ;)
Muoviruukku ei ole kovin kaunis. Portaiden viereissä olevat nostinkin sinkkiruukun sisään.

Kelloköynnös tarvitsee suuren ruukun, jotta multatilaa on tarpeeksi. Näihin ruukkuihin on laitettu yksi taimi per ruukku. Minulla on ollut tapana laittaa ne näin obeliskiin kasvamaan. Nyt ajattelen, josko saunan luokse saisi jotain köynnösritilää, jossa kelloköynnös voisi kasvaa niin korkealle kuin sitä huvittaisi :)

Viikonlopun ostosreissulla löysin myös kivoja värinokkosen pistokastaimia. Alun perin ajattelin kylvää näitä, mutta löysinkin useampia eri sävyjä pistokkaina. Niiden kylvö taitaa jäädä nyt väliin.
Pari pientä chilin taimeakin lähti puolivahingosssa mukaan.

Niin, aina puolivahingossa. Sellaista se on ;)


16 kommenttia:

 1. Kyllä ny o kelloköynnöksiä! Ihan tajuttoman hyvin onnistunehet kylyvökset. Nuasta riittää monehen paikkahan. Sun kelloköynnökset o myähemminki aina nii komeeta. Mä oon ihan surkiana, ei yhtää kelloköynnöstä itäny. Otan uuren erän. Joskus ennenki oon kylyväny vasta tähän aikahan ja on kuitenki keriinny kukkiakki. Syy moiseen epäonnistumisehen o torennäköösesti liian lämmin laattialämmitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joskus on ollut takkuista niidne itäminen, mutt nyt näin.
   Kyllä ne ehtii vieläkin kylvää!

   Poista
 2. Hienoja tuloksia kelloköynnöksillä! Olen samaa mieltä; niiden reipasta kasvua on hauska seurata.

  VastaaPoista
 3. Komeat kelloköynnöksen taimet! Melkein jo kaduttaa, etten kokeillut kelloköynnöstä. Minulla on vain lobelian, ristikin ja mukulasellerin hentoakin hennompia minitaimia, joiden tippa kerrallaan kastelemisessa kuluu ikä ja terveys. Söpön väriset värinokkoset! Minä yritin eilen osua sellaisiin "puolivahingossa lähti mukaan pistokastaimia" -liikkeisiin, mutta ei-oota sanoivat. Pahus! Vasta viikolla 11 on kuulemma tulossa. Kerrankin kun olisin ollut kevätauringon sekoittamana ihan ostoaikeissa liikkeellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, silloin sitten :)
   Ja kelloköynnöstä kannattaa kokeilla. Joinakin vuosina itää hyvin ja joinakin tökkii, mutta upea kookas kasvi on!

   Poista
 4. Ihania taimia sinulla, eli kesä on jo vahvasti mielessä. Kelloköynnös on hieno, olet onnistunut hyvin niiden kanssa. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 5. Puolivahingot ovat hyviä vahinkoja :)

  VastaaPoista
 6. Komeat kelloköynnökset taimet, kuin myös viime kesäiset obeliskit. Minullakin on nyt niin monta kelloköynnöstä kasvamassa, että voisin osan niistä laittaa ruukkuihin kera obeliskin. Viime kesänä laitoin neljä tainta yhteen isoon ruukkuun ja syksyllä paakun pois saaminen oli työn takana, sillä ruukku oli tupaten täynnä. Kelloköynnös kasvaa siis voimalla niin ylös kuin alaskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan niin, yksikin taimi täyttää ruukun ja jos niitä on liian monta, ne kilpailevat kasvutilasta ja ravinteista. Ja siksi sille yhdelle taimelle on annettava tilaa kasvaa hyvin. Kokonsa puolesta varmasti yhtä komea kuin usea yhdessä taisteleva kasvi :)

   Poista
 7. Kelloköynnökset ovat taas vauhdissa. Ne sopivat moneen kohtaan pihalla ja puutarhassa. Nuo portaikon köynnökset ovat mahtavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näin ne kasvavat ylös ja taas taipuvat alas ja jälleen ylöspäin kiemurtelevat. Sellainen kartionmuoto obelisikin ympärillä se ;)

   Poista
 8. Komeita taimia, nuo on niin jämäköitä ja helppoja käsitellä. Ihanat värinokkoset, olen joskus kasvattanut siemenistä, tekis mieli taas noita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi vuosi yritin talvettaa värinokkosen, mutta sain sen hengiltä ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)