25. huhtikuuta 2017

Kasvarin pohja ja lavakaulusten mallailua

On seurannut blogeissa kasvari-innostusta ja haaveiden varsinaista toteutumista. Ihan kympillä yhdyn tähän innostukseen, sillä minäkin saan oman kasvarin tänä kesänä. Kasvihuone onkin aina ollut haaveena.
Kaupungilta hain viime vuonna luvan rakentamiseen. Täällä se käsiteltiin ilmoitusmenettelyllä, josta sitten piti maksaa noin 100 euroa. Semmoinen ilmoitus ;)
Koska kasvari tehdään itse, etsin hakemukseen suuntaa-antavan havainnekuvan. Hakemukseen tarvitaan luonnollisesti rakennelman tarkat mitat sekä vielä lisäksi tarvitaan asemapiirros, johon on merkitty rakennuspaikka.
Rakennusmääräykset vaihtelevat kunnan mukaan, joten kannattaa ottaa lupa-asioista selvää oman kunnan rakennusvalvonnasta.

Me saimme tontin kulmalle tehtyä viime vuonna pohjat kasvarille. Viime syksynä tästä kirjoittelinkin. Täällä nurkalla oli ennen huonokuntoinen varasto, jonka purkamisessa olikin yllättävän iso homma.
Alue kaivettiin ja tasattiin. Paikalle levitettiin finnfoam eristeeksi ja päälle 30-40 cm mursketta. Kaivelu tehtiin ruisvoimalla. Pois lähtevää maa-ainesta ei tarvinnut kärrätä mihinkään kauas, vaan se pystyi kippaamaan pohjamaaksi kasvarin takapuolella olevaan rinteeseen. Murskeen tilasin kahmarilla levitettynä.


Kuvassa näkyvät valkoiset tiilet ovat jokseenkin tulevan kasvarin paikalla. Kasvarin ympärille on tarkoitus tehdä kiveystä, joten routimaton perusta tuli tehtyä sille siinä samalla.
Alueella on myös joku rännikaivo. Sitä piti korottaa, ja siihen löytyikin sopivat teleskooppiosat Meltexin työntekijän ystävällisellä ja avuliaalla palvelulla. Kansi on kuvassa vielä liian korkealla, mutta kiveyksen valmistuttua se voidaan asentaa oikeaan korkoon.

Tontimme on tienkulmassa ja tässä on yllättävästi menijöitä ottaen huomioon että täällä on vain muutama tönö. Minua sitten vaivaa olla täällä ihan näkösällä, joten ostin tuollaisen pajuaitarullan. Alue jää täällä kapeanlaiseksi, enkä siihen halua pensaita laittaa, pari kasvulavaa olis kivempi ;)
Pajuaidan jälkeen on mustaherukkaa pensasaidanteessa. Pitkistävät tuolla ekassa kuvassa.


Kuvan puu on kirsikka Latvian matala, sillä kaverina pari marjapensasta. Etualalla ruohosipulit ja tähkälaventelit jotka saattavat olla hengissäkin ;)Kauniissa kelissä (kuten näette) mallailin lavakauluksia tuonne hyötykasvialueelle. Noita tiilireunuksisia lavoja väsäilin silloin toissa syksynä. Hyötykasvehin ei sitten kuitenkaan löytynyt aikaa kun pihalla oli niin paljon muuta puuhaa. Tänä kesänä olisi tarkoitus perehtyä ja kokeilla syötävien kasvien kasvattelua. Olen siitä aika innoissani, on kiva opetella jotain uuttakin. Hyötykasvipuoli ei toisaankaan ole sitä vahvinta osaamistani. Toisin sanoen en tiedä siitä juuri mitään :D


Löysin viime vuonna tuollaisen puolikkaan lavakauluksen yhdeltä työmaalta. Se onkin kiva laittaa täysikokoisen lavan päälle.


Tarkemmin ajatellen ei tässä nyt kovin montaa vaihtoehtoa ollut kuinka sijoittaa nuo pari lavakaulusta ;) Pari lavaa lisää tulee tuonne alemmas kasvarin tykö. Ehkä tässä jo jotain saa kasvatettua..

Muutoin kevät ei täällä etene. Lumi on sentään poissa, eikä tulevakaan siinä maassa pysy ;)Kesästä haaveillen ;)14 kommenttia:

 1. Kyllä kasvihuone on varmaankin useimman puutarhurin unelmalistalla, ihanaa että sulla on kohta oma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en tiedä millä aikataululla sitten, mutta tänä kesänä. Onpas mukavaa ;)

   Poista
 2. Oman kasvihuoneen suunnittelu, rakentaminen ja valmistuminen on aina hieno asia saajalleen. Kasvihuoneen tuleva sijainti vaikuttaa tosi hyvältä hyötykasvialueen läheisyydessä.
  Ihailen aina tuota betonikiviympyrää penkkeineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviympyrästä tulee ihan mukava kokonaisuus kun pensaat ja muut kasvavat sen läheisyydessä. Nyt hiukan kaljua, kun pensaat on niin pieniä :)

   Poista
 3. Kasvari on munki haavelistalla ja kai se joku kesä toteutuuki.
  Ihimettelen viäläki kuinka äkkiää saitta nua valamihin näkööstä. Parin viikon päästä näyttääki jo aiva erilaaselta, viheriältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se mukava haave se!
   Niin, toisaalta pihan kanssa on turannut aika kauan, jos ajattelee miten tuolla viherrakennuspuolella kaivinkoneet myllää ja useamman työntekijän voimin valmista tulee. Täällä kuiten kone kaiveli tuolla etupihalla, muutoin tehdään ruisvoimalla.

   Poista
 4. Perustukset valmiina niin kasvari on jo pitkällä! Kesästä haaveilen minäkin :)

  VastaaPoista
 5. Kiva haaveilla, kun on toteutuminenkin jo näköpiirissä! Olen samoilla viivoilla kanssasi sekä kasvihuonehaaveineni että noiden syötävien kasvattamisen suhteen. Omalla pihallani ei juuri raparperipuskaa kummempaa syötävää löydy..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mukava vähän laajentaa tämä puutarhapuuha noihin hyötykasveihin ;)

   Poista
 6. Kasvari tarjoaa ihanan lisän myös kevään ja syksyn pidentämiseen. Kesällä sen anti on vallan verratonta - minulla makoisia tomaatteja, tulisia chilejä ja monenlaisia yrttejä. Iloa omasi rakentamiseen!

  VastaaPoista
 7. Ihana seurata sinunkin kasvariunelmasi toteutumista! <3
  Niin innolla odotan, millainen siitä tulee. Tykkään kovasti teidän tyylistä ja puutarhanne on syntynyt niin vauhdilla, että ihan hengästyttää. Kasvarin paikkakin on minusta todella loistavasti mietitty.
  Toivottavasti, tämä kevät nyt tästä lähtisi vauhtiin, vaikka todella keikkuen se etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että sinä alan ammattilaisena tykkäät tyylistämme. Onhan se vähän rönsyilevä, ehkä vähän liikaa pipertelyä.
   Kasvarille ei oikeastaan olekkaan muuta järkevää paikkaa tontilla ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)