5. marraskuuta 2015

Sormustinkukkien vuosi

Jos tämä syksy jää mieleen lämpimistä keleistä ja auringonpaisteesta, jäi viime kesä mieleen valtaisasta sormustinkukkien loistosta. Sormustinkukka jakaa mielipiteet, jotkut rakastavat, toiset taas eivät kestä sen valtaisia siementaimien määriä. Minun mielestäni sormustinkukat ovat puutarhan parhaita hippejä, joten kuulun tuohon ekaan kastiin :) Kutsun niitä hipeiksi koska kaksivuotisina ne hyvin pitkälti itse valitsevat kasvupaikkansa puutarhassa. Olen suhteellisen boheemi puutarhuri, mutten ole ihan niin boheemi että sallisin heidän joka paikkaan kasvaa :)

Sormustinkukan maanpäälliset osat ovat hyvin myrkyllisiä, alunperin mm. sydämen vajaatoiminnan hoitoon käytettävää digoksiinia (= digitalis) saatiin sormustinkukasta, niinkuin kasvin latinankielisestä nimestä, Digitalis purpurea, voi päätellä. Melko moni perenna on jossain suhteessa myrkyllinen, joten ei tästä sen enempää, mutta jos pihalla viipottaa pieniä taaperoikäisiä on syytä olla vähän varuillaan.

Tämän postauksen kesäiset sormustinkukkakuvat ovat mökiltä. Kotipihalla ei todellakaan ole näin rehevää kasvua, kaljua pikemminkin, vielä...

Iita, kukkaiskoira ;)

Oikea hippien kesä, eikö?


36 kommenttia:

 1. Mä rakastan sormustinkukkia!
  Ensin en millään muka saanut niitä kasvamaan puutarhassani. Kylvin kerran sata siementä ja ostin vielä taimiakin. Ja auta armias, kun ne yhtäkkiä alkoivatkin itämään. Nyt niitä kasvaa joka paikassa. Mutta ei se haittaa. Siirrän aina ensimmäisen kesän lehtiruusukkeita paremmille pakoille ja näin saan ne pysymään suht koht aisoissa.
  Uudessa-Seelannissa näin kokonaisen sormustinkukkametsän. Eli kyllä niiden kanssa tarvitsee ehkä hieman varovainenkin olla, etteivät karkaa luontoon ja hautaa luonnonkasveja alleen. Mutta vielä sellaista ongelmaa meillä ei ainakaan ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olet käynyt Uudessa- Seelannissa, arvaa onko sinne matkaaminen meillä haaveena ;)

   Minullakin oli alussa hieman kitsasta niiden kasvattaminen, mutta onneksi päättivät rueta viihtymään. Meilläkään ei ole levinnyt vaivaksi asti, tosin siellä tontin metsäiselle osalle eivät leviäkkään :)

   Poista
 2. Niin kesäinen fiilis tuli näistä kuvista! :DD

  VastaaPoista
 3. Aivan ihania! Itsellä nyt kukki vain muutama, mutta ensi kesäksi tulossa satoja ja taas satoja!

  VastaaPoista
 4. Ihania! Monta vuotta olen epätoivoisesti niitä yrittänyt kasvattaa ja nyt näyttää siltä, että ensi kesänä kukkii muutamia kymmeniä. Meidän pihalla ne eivät ainakaan liikaa leviä, olen varma siitä.

  VastaaPoista
 5. On näitä kesäkuvia vaan kiva katsella...sormustinkukat ovat komeita!

  VastaaPoista
 6. Kauniita ovat. Sormustinkukat ovat suosikkikukkiani. Monena vuonna yritin kasvattaa niitä, nyt tänä kesänä niitä oli muutama. Toivottavasti ensi vuonna niitä tulee vielä lisää. Luin just jostakin, että englantilaista puutarhaa ei voi olla ilman sormustinkukkaa! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Voih..niin ihanaa! Mä tykkään sormustinkukista. Sopii mun puutarhas kasvaa siellä miss tykkää. Hippien kesä!

  VastaaPoista
 8. No oli todella upeaa hippien ilottelua =D. Minusta nuo ovat kanssa kauniita. Pysähdyin niitä ihailemaan myös Sottungassa jossa pyöräilimme. Olivat kauniita isoja ja vaaleanpunaisia =D.

  VastaaPoista
 9. Tämä kesä oli hippien, todella! Sormustinkukat ovat viehättäviä ovat toistaiseksi saaneet levitä, minne haluavat. Ensi kesä voi olla kyllä heikompaa, kun olen taas myllännyt penkeissäni kuin myyrä ja pienet taimet ovat saaneet kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä onneksi alkaa kuitenki putkahdella esiin sieltä täältä ;)

   Poista
 10. On ne hianoja! Mulla ei ittellä oo sormustinkukkia, just niiren leviämisen takia. Onneksi naapuriilla on, että saan niitä ihaalla.

  VastaaPoista
 11. Ne oli ihania hujoppeja :)

  VastaaPoista
 12. Ainakin loppukesä oli niin ihanan lämmin, hippikesä! Olen yrittänyt monta vuotta saada sormustinkukat kasvamaan ja nyt taitaa onnistua, toissavuonna kukki ensimmäiset ja viime kesänä siementaimia oli miljoona! Ensi kesänä jälleen kukintaa varmaan tiedossa, saavat levitä sopivasti ja putkahdella mistä tykkäävät, ihania ja kesäisiä hippikuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin kesti aikansa ennenkuin kotiutuivat :)

   Poista
 13. todella ihania! Pidän niistä kovasti

  VastaaPoista
 14. Nuo ovat niin uskomattoman upeita !!! Olen jo muutaman vuoden yrittänyt saada sormustinkukkia asettumaan pihallemme - ja nyt vihdoista viimein alkaa näyttää lupaavalta. Siementaimia näkyy nyt paljon, niitä olisi varmaan pitänyt raatsia harventaa, mutta en oikein hennonnut tehdä sitäkään..! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, minullakin meni aikansa ennenkuin ne kunnolla kotiutuivat :)

   Poista
 15. Muistan, kuinka yritin saada sormustinkukat pysymään yhdessä kukkapenkissä. Ja sitten ne hävisivät kokonaan. Lopulta päätin, että kasvakoon missä kasvavat. Vähän samaan tapaan kuin akileijat, joita on kohta ihan joka puutarhan kolkassa. Kun lakkasin vahtimasta sormustinkukkien kasvupaikkoja, ne ottivat vapauden ilolla vastaan ja viime kesä oli sen suhteen aivan huippuhieno. Hippi on hyvä nimike sormustinkukille. Juuri sellaisia ne ovat, vallattomia ja kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin :) Minulla on ihan samanlainen kokemus, kun yritin heitä saada kasvamaan tietyssä paikassa. Täytyy omapäisten antaa olla rauhassa :)

   Poista
 16. Mää kuulun ehdottomasti siihen kastiin, joka rakastaa sormustinkukkia! Meillä ne ovat kasvaneet vasta muutamia vuosia, en uskaltanut niitä silloin pihalle laittaa kun lapset olivat pieniä.

  VastaaPoista
 17. Ihanat vallattomat hipit! Noista ei voi olla pitämättä. Kauniita ja kurittomia.
  Ovat ihan mun lempparilistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ja kurittomia tosiaan. Tuossahan on hyvä otsikko sormustinkukkapostaukseen. Tämä pitääkin muistaa ensi vuonna :)

   Poista
 18. Sormustinkukka on puutarhakukkien kaunottaria. Kukkahuiskolo on kauniinmuotoinen ja kurkistus yksittäisen kukinnon sisään tuo lisää upeita muotoja ja värejä esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on näyttävä kaukaa, ja läheltä tarkasteltuna siinä tosiaan on hienoja yksityiskohtia :)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)