30. marraskuuta 2015

Kotopihan puutarhakausi

Huomenna vaihtuu joulukuuksi, räntää sataa, eikä päivä valkene ollenkaan. On harmaata ja hämärää. Lintulaudalla käy vilinä ja itse istun tässä ikkunan vieressä pihamaata katsellen. Ja ei taaskaan ole yllätys että ajatukset suuntautuvat ensi kesän pihatöihin, kaikkeen siihen mitä haluan saada aikaan.

Kesällä sain tehtyä kivituhkapolun kiertelemään pitkin pihamaata. Tarkoituksena on ensi kesänä laittaa lisää istutusalueita sen viereen, jonnekin kiva köynnöstunneli, asentaa liuskekiviä ja pienen kasvarinkin haluan. Onhan noita ideoita, antaa niiden hautua talven yli.

Tähän postaukseen valitsin jokaiselta puutarhakauden kuukaudelta kuvia. Tavoite saada nurmiaavikko pienenmäksi on hyvällä mallilla :)


Seinänvierukset saatiin siistittyä vaihtamalla rikkoutuneet tiilet betonikiviin, ja takapihalle tuli liuskekiveykselle pohjat. Tuolla takana näkyvä korotettu istutusalue tehtiin jo ekana syksynä. Siksi pääsin ihailemaan mm. tulppaanien kukintaa.


Toukukuussa polkuprojekti jatkui, ajoittain oli rankkaa kaivelua. Tässä on tulossa polku kohti tulevaa ruusutarhaa.


Lisää polkua ja istutuspuuhaa. Tähän vasemmalle tuli mm. syreeni, tuoksukurjenpolvea ja ritarinkannuksia, taaempana on suklaakirsikka. Toin mökiltä pitkin kesää paljon jakotaimia, joten sopivasti kostea kesä olikin ihan paikallaan.


Kesäkuussa pääsin jo tontin takalaidalle asti.  Vielä näkyy paljon nurmea ja mm. taka-alalla näkyvän polun luo tulee kasvillisuutta ensi kesänä ;)


Tulppaanien kukinta kesti tänä vuonna tosi kauan. Jättipoimulehteä kasvaa tuossa istutusalueen reunassa. Se on kiva kasvi tälläisissä korotetuissa alueissa, sillä sen kukinnot näyttävät tosi ihanalle roikkuessaan alaspäin istutusalueen reunalla.


Männynkuorikatteen levittelin heinäkuussa puuvartisille. Melkoinen kottikärryralli se oli, onneksi se on niin kevyttä kärrättävää :) Edit. tähän multa-alueeseen tuli perennaa, ei nurmea ;)


Etupihalle teimme pienen sivupolun liuskekiviaskelmin.


Pikkuhiljaa istutusalueet täyttyy...Elokuussa näytti jo puutarhalle ;)


Ruusutarha sai lisäystä 'Great Wall'- ruususta. Ensi kesänä näkee onko tästä Easy elegans- ruususta mihinkään ;)


Syyskuussa alkoi kesäkukkamaan tekeminen. Raksaroju tuli hyötykäytettyä, saas nähdä kauanko tiilet kestävät tässä suhteellisen hyvännäköisinä ja ehjinä.


Kivituhkaa piti arvatenkin tilata lisää. Ehkä laitan tänne kasvulaatikoiden väliin laattoja askelmiksi.


Lokakuussa viimeistelin hyötytarhaa. Ostin Kirsikkapuun, pari punaherukkaa ja aidanteeseen laitoin mustaherukan ja vadelmaa. Täällä kasvaa koivu, joten sen alle olen istuttanut rinneangervoa.

Marraskuussa onkin sitten siirretty sisätiloihin tuusaamaan, kuten olette huomanneet. Vieläkin on maa sulaa, ihan hyvin voisi ulkona kaivella. Suurin into on kyllä siitä hommasta hiipunut, niinpä sen suhteen jään odottelemaan kevättä ja auringonpaistetta:)


38 kommenttia:

 1. Onpa sulla nättiä - ja siistiä!!!! Isoilla kivilohkareilla korotettu istutusalueen reuna toukokuun kuvassa on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tämä on vasta alku ja toivottavasti puutarhasta tulee vuosien saatossa mielenkiintoinen.

   Poista
 2. Voi että oli ihana kuvasarja! Paljon olette saaneet kaunista valmiiksi ja kukkimaankin viime kesän aikana! Tämä on kyllä ollut jännä syksy, säärepertuaari on ollut lähes täydellinen, kaikkea on tullut niin vettä, räntää ja aurinkoa, huimaa tuulta...no helle puuttuu! Pihahommat kyllä vielä onnistuisi tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olihan kesäkin jännä. Sitä vain odotti ja odotti ;)

   Poista
 3. Käsittämättömän paljon olette saaneet aikaiseksi yhden kesän kuluessa. Minä en muuta selitystä keksi kuin sen, että olet ammattilainen. Osaat helposti nähdä, mitä haluat, tiedät, miten se tehdään ja osaat tehdä. Minulla olisi tuossa kaikessa mennyt useampi vuosi.
  Nyt näen käytännössä, kuinka suuret kivet ovat hyvän näköisiä ja käytännöllisiä. Itse keräsin pellolta sellaisia pikkukiviä kukkapenkkien reunaan. Multatilakaan ei tullut tarpeeksi syväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, osaltaan varmaan niin, mutta kyllähän taimikaruselliä ja muuta säätämistä täällä on kokoajan menossa :)
   Näin alussa halusin kulkuväylät ja noita kiviä. Suuret kivet ovat käteviä, myös rinteisiin saa helposti multatilaa kivillä pengertämällä. Etupihallahan meillä oli kone kaivamassa, silloin tuli nopeaa jälkeä.
   Tontti on osittain savimaata on, joten tasaisille alueille en voi kaivaa istutusalueita. Niistä tulisi melkoisia vesipoteroita, siksi korotettu istutusalue toimii hyvin. Tontin alalaidalla taas pääsin täytöllä. Siellä maa vietti niin paljon, etten minun tarvinnut kaivaa kun siitä etureunasta.

   Poista
 4. Aivan ihana lopputulos. Näyttää niin kauniilta. Paljon olette saaneet aikaiseksi yhden kesän aikana. Kiva on tuollainen kuvasarja.

  VastaaPoista
 5. Olet tehnyt aivan valtavasti yhden kesän aikana. Näyttää upealta, ja kun kasvit vielä varttuvat, niin aina vaan somistuu. Nurmikkoakin on jo huomattavasti vähemmän!

  VastaaPoista
 6. Tällääset kuvasarijat on nii hyviä. Niistä näköö muutokset hyvi. Oma miäli ku tuppaa unohtaa nii äkkiää, miltä enne näytti ja on useen tyytymätön siihe mitä on. Muutos on ollu kyllä huikeeta, ei samaksi pihaksi uskoosi.

  VastaaPoista
 7. Ihana kuvamatka! Olette saanet valtavasti aikaiseksi yhden kesän aikana. Voitte olla ylpeitä itsestänne.
  Ja onhan se keväällä mukava jatkaa, kun on vähän enemmän tota valoa. Vaikka maa olis nytkin sula, mut tuppaa olemaan vähän synkänpuoleista. Ainakin tänään.
  Kannattaa ehkä tusata mieluummin sisällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä synkänpuoleiseksi on mennyt lumien sulamisen myötä..

   Poista
 8. Maa olisi tosiaan sulana, vaan suurin into on kaiveluhommiin minultakin hiipunut. Tämän päivän myrsky kaatoi suuren raidan, joten puuhommia kuitenkin tiedossa. Mahtava muutos teillä puutarhassa tosiaan syntynyt, kyllä tuosta on mukava keväällä jatkaa!

  VastaaPoista
 9. Ihan samaa ajattelin kuin muutkin, että paljon olette tehneet ja upealta näyttää! Mutta kyllähän sitä kesällä intoa riittää ja ideoita :) Nyt minua ei saisi millään näillä ilmoilla ulos enää kaivelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei oikein innosta, mutta toisaalta olisipa kiva keväällä päästä jotain heti istuttamaan, jos olisi kaivelut alueen näin syksyllä valmiiksi ;)

   Poista
 10. Pirjo, nämä puutarhakuvasi ovat kyllä paras mahdollinen referenssi tulevalle urallesi. Huippu hienoa ja aivan uskomattoman lyhyessä ajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tai oikeastaan siis palaan siihen samaan vanhaan puutarhafirmaan, jossa olen ollut aiemminkin :) Siis sellainen comeback kyseessä :D

   Poista
 11. Puutarhasi näyttä hyvin kauniila Olet hyvää suunittelia ja ahkera toteuttamaan työsi Kaunista jälkeä
  Päivät ovat nyt kovin lyhyet ja hämärät tulee niin aikasiin pimeää Mukavaa alkavaa joulukuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Niin ovat päivät lyhyitä, joskus tuntuu ettei päivä tosiaan valkene ollenkaan.

   Poista
 12. Hienoja tuloksia olette saaneet.. Näkee että on ammattilainen asialla.

  VastaaPoista
 13. Hyvää joulukuun alkua sinullekin. Täytyy kertoa, että olen ottanut vähän mallia sinun pihasi rakennelmista, kun suunnittelen mökin pihan parannuksia. Kivoilta näyttävät taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu jos ideoita saat täältä, silloinhan tämä ei ole ollut mitään turhaa tarinaa :)

   Poista
 14. Mielettömän hienosti on valmista syntynyt! Kaikki näyttää siistiltä ja viimeistellyltä.
  Nurmikkoalueen pienentäminen on mullakin ensi vuonna suunnitelmissa. On hyvä kypsytellä ideoita talven yli ja lähteä keväällä toteuttamaan niitä innolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki näyttää juurivalmistuneina siisteiltä :)

   Poista
 15. Todella upeita muutoksia ja kivasti olet kuvannut ja laittanut tänne esille muutokset ja edistymiset kasvussa kuukausien myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tätä projektia tuli kait kuvattua liiankin kanssa :)

   Poista
 16. Siis oikeesti, näyttää niin hyvältä!

  VastaaPoista
 17. Kuvistasi tuli puutarhurin kalenteri. Hienosti näkee kehityksen ja muutoksen.

  VastaaPoista
 18. Kuvistä näkee hyvin, kuinka urakka on edennyt. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt kasvua ja rehevöitymistä odotellen :)

   Poista
 19. Kyllä yhdessä kesässä voi saada paljon kaunista aikaan!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)