19. toukokuuta 2015

Suutarin lapset

Taimien karaisu aloitettaisiin noin viikkoa ennen ulosistuttamista. Karaisu olisi hyvä aloittaa pilvisenä päivänä, jottei suora auringonpaahde polttaisi taimia. Karaisulla taimia totutetaan ulkoilmaan pikkuhiljaa, sillä suuri lämpötilan lasku saa kasvun pysähtymään.

Jep, että näin. No, minä kiikutin osan taimista ulos noin viikko sitten. Oli kyllä tarkoitus nostella niitä välillä sisälle, mutta unohtui kummasti ;) Tänään sitten tylysti istuttelin miltei kaikki kesäkukat ulos ruukkuihin ilman mitään totutteluja. Voi, raukkaparkoja...
Jostakin ihmeen syystä alkaa taimihässäkkä tympäisemään ja ne pitää saada pois tieltä. No, daaliat ja osan pelargonioista jätin sentään sisälle.Pelargonia nuppuineen jäi vielä sisälle ;)

Pihalla ei oikein ole juuri kaivelut edistyneet, sotkee tuo palkkatyö aikatauluja. Ensi viikonloppuna on vapaata ja suuntaamme mökille. Seuraavalla viikolla on pari arkivapaata, joten ehkäpä silloin saisin lapion käynnistymään. Onneksi sentään pihalla pari kohtaa näyttää jo ihan kukkapenkille, eikä paljaalle multa-alueelle tai muulle epämääräiselle.
Etupihalle autopaikan viereen teimme jo viime syksynä portin. Siihen on laitettu kasvamaan lumikärhö ja toiselle puolelle alppikärhö. Etualalla olevista esikoista tykkään tosi paljon. Kauniin värisiä ja ihan riehaantuvat jakamisesta, siis riittoisia :)Minusta pesäkuusi sopii todella kivasti perennojen joukkoon. Onpahan ainavihantaa istutusalueella. Pesäkuusen uusi kasvu on jotenkin söpöä :)Ehkä parasta keväällä on näiden tyyppien kasvu :)32 kommenttia:

 1. En minäkään ole karaissut mitään, kun on niin kylmä. Verannalta kuljetan sisälle välillä lämmittelemään. Tuilee kyllä mieleen, että aurinko sitten joskus polttaa, jos vien ne ulos. Jos joskus tulis se aurinko esille :)
  Kyllä ne on hienot nuo kotkansiinven kiemurat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika koleaa on, tai oikeastaan kait ihan normaalia keliä, tässä kun sattui pari edellistä toukokuuta olemaan niin lämpimiä:)

   Poista
 2. Teoriat on teorioita ja käytäntö taas toista. Joskus sitä joku perheenjäsen vaan kyllääntyy noihin taimiin ja sitten on toimittava. Ihmeen hyvin ne yleensä selviävät. Daaliat ovat olleet minulla maassa jo monta viikkoa. Saa nähdä selviävätkö. Pelargoneja jotenkin vaan varon enemmän.
  Kyllä nuo havut ja kotkansiivet raikastavat kivasti perennapenkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä täällä on vielä hirmu viileää yöllä, joten varon vielä vähän aikaa noiden daalioitteni kanssa.

   Poista
 3. Minuakin tympii jo ruukku ryhmät olohuoneen ikkunalla, mutta en ole raaskinut alkaa siirtää niitä ulos kylmään. Nyt taitaa oola onneksi luvassa lämpimämpää. Osa ruukuista on ollut alusta asti mökin kuistilla, jossa lämpötila pyörii kymmenen asteen tienoilla, seillä kasvu on sopivan maltillista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkisi kuisti onkin oiva paikka taimille :)

   Poista
 4. Tuo taimiin tympiintyminen on niin tuttu tunne täälläkin! Joka kevät jossain vaiheessa tulee se olo, kun ajattelee, että "nyt kyllä istutan kaikki jo penkkeihin, kuolkoot sitten jos ovat kuollakseen"... Yleensä ne onneksi kuitenkin selviävät. =D

  VastaaPoista
 5. Herkullista rehellisyyttä! Kyllä nuo taimipurkit ja loputtomalta tuntuva lämmön odottelu alkaa jo tympimään. Tunnustan minäkin siirtäneeni osan tomaateista lämmittämättömään kasvariin, tosin hatson suojaan. Ovat vielä elossa - tänään ainakin.

  VastaaPoista
 6. Tänään oli meillä ihanan lämmintä! 18 astetta näytti auton mittari kun köröttelin töistä kotiin. Loppu päivä sitten vietettiinkin pihalla haahuillen;)

  VastaaPoista
 7. Mulla jäi daaliat pihalle ja takkiin saivat ja aika anemisislta näyttävät. No ne oli toissavuotisia, jotka ei aimminkaan oikein jaksaneet enää kukkia. Uudet odottaa vielä visusti pusseissa.
  Ja kyllä tympii tuo ruukkuhässäkkä. Mulla on osa taimista vielä siirtämättä isompiin ruukkuihin ja perennat taitelevat olemassa olosta hajakylvölaatikoissa. Kunhan ilmat lämpiää leikkaan hajakylvöt paloiksi ja laitan ulos. Vahvin eläköön. ;D

  VastaaPoista
 8. Ainavihannat olisikin kivoja. Meillä ei niitä pahemmin ole. Poikakoira kun merkkaa, niin ovat sitten keltaisina havuiltansa.. Viime keväänä istutin pari valkokartiokuusta ja nyt on jo alalaidassa keltaiset läikät. Ei hyvä.

  Meillä taimet ovat saaneet kylmää kyytiä ja se näkyy. Istutin pari sataa kasvattamaani samettikukkaa suoraan maahan pari viikkoa sitten. Siinä niille karaisua. Suurin osa hengissä, tosin ei nyt niin kauniina tällä hetkellä. Kaipa nuo siitä vielä tokenevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuttu juttu. Meillä siellä entisen rivarin pihalla kävi yhdelle havulle samoin. Iita, vaikka tyttö onkin, kävi jotenkin pissalla aina sen lähelle.
   Vähän ne ottaa taimet nokkiinsa, mutta kyllä ne siitä kasvuun uudelleen lähtevät kun lämpiää :)

   Poista
 9. Kiva tuo viimeinen kuva. :)
  Minulla ei ole vielä mitään kesäkukkia hankittuna, kun niin on ollut vilpoisaa, en ole mikään taimenkasvattaja kaupasta haen kesäkukst.

  VastaaPoista
 10. Mulla vähän esikasvatuksia mutta ne on kasvaris ja puutarhavajassa.
  Perennoja ajattelin siemenestä nyt laitella mutta en laita mihinkään ruukkuhässäkkää vaan suoraan vauvalan multiin..joskus elokuus tai jotakin.
  Puutarha hommis kun pääsee vauhtiin nii tekis mielellään monta päivää mutt sinne töihinki pitää ehtiä ja jaksaa..heh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varsinkin jaksaa. Sunnuntaina oli lyhyt päivä, joten ajattelin aiemmin viikolla että ehdin tehdä silloin vaikka mitä. No, lauantaina olin iltavuorossa ja huonoilla yöunillla töihin, eipä paljoa jaksanut mitään sitten sunnuntaina töiden jälkeen... ;)

   Poista
 11. Kellarin kasvattien ja joirenki uusien päälle, heitän parikerrosta harsua, ku kyllästyn kiikuttamahan niitä erestakaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuota harsoa yritinkin etsiä, mutta taisi hävitä syksyllä muutossa tuonne yhden törkyvaraston syövereihin :)

   Poista
 12. Toivottavasti taimillesi käy hyvin. Minäkin tykkään saniaisista, kun ne keväällä alkavat kasvaa. Pesäkuusi näyttää kivalta. Täytyykin tutkia kuinka iso siitä tulee, jos minäkin hankkisin sellaisen pihalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta pesäkuusi on ehkä kivoin havukasvi :)

   Poista
 13. Olen samaa mieltä tuon viimeisen kuvan kasvista. Se on kaunis ylivuotisenakin.

  VastaaPoista
 14. Taimien kasvattamisessa ja roudaamisessa on niin paljon hommaa, että minulta se jää siitä syystä kokonaan väliin.

  Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Joo, en tiedä miksi ihmeessä ne alkaa tympimään kasvatuksen loppusuoralla ;)

   Poista
 15. Saniaisen sykeröt ovat kauniita ja ihanan vihreitä näin keväällä. Minä en ole uskaltanut vielä aloittaa karaisua ja kovasti sitä omassa mielessäni valittelen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä pitäis hoitaa minunkin tuo karaiseminen ihan kunnolla, eikä tällä tavalla ;)

   Poista
 16. Heh, minullakin loppui hermo siemenkylvöksiin :D. Varsinkin kun en viitsinyt kouluttaa esim. pionin taimia niin nehän kuoli sitten viikon sisällä ulosistutuksesta. Minunkin mielestäni tuo kuusen kasvutyyli on suloinen, tuollaisia pehmeitä, vielä tahmeita pikkukerkkiä. Samaten on söpö tuo sananjalka :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitäisi minunkin malttaa ihan loppuun asti ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)