30. tammikuuta 2018

Esittelyssä pieni pyöreä kiveys


Kuten olette huomanneet olen tässä muutaman postauksen verran esitellyt teille joitakin tiettyjä kohtia puutarhasta. Ne ovat sellaisia kohtia, joihin olen itse jokseenkin tyytyväinen. Mikään täällä takapihalla ei ole kuitenkaan onnistunut kertarysäyksellä tai alkuperäistä ideaa täysin toteuttaen. Monessa kohtaa on muutoksia tullut, jo tehtyä hieman muutettu. Joskus vaan ne parhaat ideat hoksaa kun osittain jotain on jo tehty.

Rehellisesti sanoen, minulla oli täällä tyhjällä heinätontilla alussa ns tyhjän taulun ongelma. Että tästäkö nurmiaavikosta pitäisi sitten saada aikaan rehevä puutarha? Tyhjää löi, mutta niin se siitä alkoi pikkuhiljaa muotoutua. Kun osa poluista ja istutusalueista alkoi hahmottua, tuli sitä mukaa lisää ajatuksia. Nyt niitä ajatuksia on niin paljon ettei niitä millään mahdu kaikkia toteuttamaan ;)

2015
Pienen kiveyksen paikalla oli alussa vain hassu penkin kokoinen kääntöpaikka. Vasta myöhemmin tuli ajatus pienestä pyöreästä kiveyksestä. Aika helppo tuo oli kuitenkin kaivella pyöreään muotoon  ;)
2015

2017


Noppakivi on toinen suosikkini liuskekiveyksen lisäksi. Täällä noppakiveys on tuettu Bendersin muurikivillä. Ne ovat rosoreunaisia betonikiviä, joten sopivat ihan hyvin noppakiven kanssa. Muistakaa aina tukea kiveykset isommilla reunakivillä, jotta kiveyksen reunimmaiset kivet pysyvät paremmin paikallaan (On olemassa jonkunlaisia metallisia reunatukiakin, mutta niistä ei ole kokemuksia).


Tänne alueelle tuli muutamia pensasruusuja, yllä olevassa kuvassa kukassa 'Tove Jansson'. Syreenit kasvavat tuolla takana aidan vierellä. Mantsuriankärhön edessä kasvaa asteria (en muista mikä asteri) sekä peittokurjenpolvea. Kärhön takana kurkistelee 'Sointu'- ruusu.




Kuvassa etualalla tornionlaaksonruusu ja taaempana suviruusu, joka kasvaa aikanaan aika suureksi. Kovin ovat pieniä vielä ;)

Suviruusu


Mantsuriankärhö on tykännyt kasvaa täällä. Sen toin mökiltä. Täytyy tunnustaa että jalokärhöjen kanssa ei minulla oikein mene putkeen. Niihin pitäisi hieman perehtyä tarkemmin, jotta saisin ne kunnolla kukkimaan. Ovat vähän sellaisia laihanlaisia muutamine vuosittaisine kukkineen ;)

Etualalla neilikkaruusu



Täällä ylempänä on villiä menoa. Tuossa taustalla näkyvässä kiveyksen viereisessä kulmassa oli ensin puuvartisia kasveja kuorikatteen kanssa. Jotenkin se ei oikein nyt käynyt kivasti yksiin tämän villin alueen kanssa. Minusta siinä oli liian suuri ero. Niinpä sijoitin kasvit muualle ja jatkoin villiä menoa...Siitä tulikin nyt sitten sellainen että itseänikin hieman hirvittää :D


Tässä kulmassa on nyt keijunkukkamix. Kuka niistä talvehtii? Mökillä on ollut näitä siellä täällä, ja yllätyksekseni aika moni kirjava on talvehtinut. Lisäksi täällä on nepalinhanhikkia, köynnöstuessa valkoinen alppikärhö, tummakurjenpolven siementaimia ja mitä lie...Niin ja yksi hurmesilkkiheinä. Niin yksi..eihän niitä silla lailla laiteta vaan pitäisi tehdä muutaman kasvin ryhmä. Siinä se nyt töröttää, ja voihan niitä lisätä ;)
Vähän mielenkiinnolla itse odotan miltä tämä sillisalaatti sitten ensi kesänä näyttää.





Tästä tulikin melko pitkä sepustus. Meillä satelee nyt lisää lunta, niinpä kiveykset ja kaikki muut ovat paksun lumipeitteen alla. Ja pysyvät siellä tovin.

Mukavaa tiistaita!

35 kommenttia:

  1. Upealta näyttää. Minäkin jännitän keijunkukkien talvehtimista, ei ole aikaisempaa kokemusta siitä. Ja hurmesilkkiheinää katselin juuri jostain verkkokaupasta. On ihan, sille pitäisi keksiä kesäksi hyvä paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, korallikeijunkukka talvehtii hyvin. Nämä kirjavat satunnaisesti ;)

      Poista
  2. Niin kaunista, niin upeaa! Sielu ihan lepää kun kuvia katselee <3

    VastaaPoista
  3. Upea puutarha niin kaunista ja rehevää Hyvää viikon jatkoa sinulle :)

    VastaaPoista
  4. Olipas kesäntäyteinen postaus! Hienoa työtä olet tyhjälle talululle taiteillut. Minua puhuttelee nuo säntilliset käytävät, kiveykset ja niiden vastapainona kasvien runsaus.

    Ruususi rehahtavat muutamassa vuodessa melkoisiin mittoihin. Oletko rajannut niiden juuristoaluetta mitenkään - tuppaavat tekemään juurivesoja ahkeraan? Kärhöille tarjoile paljon vettä ja lannoitteita, niin alkavat kukoistamaan. Lajikkeissakin on eroa kukkamäärän suhteen. Viinikärhöt kukkivat pienemmin kukin, mutta tosi runsain määrin ja pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, pensasruusuillahan on se pahiksen maine, että tekevät paljon juurivesaa. Totta ja ei. Minulla on tuo Suomalainen ruusukirja, jossa on aika kivasti lopussa taulukko, kuinka esim juurivesaa muodostuu. Poppius tekee sitä paljon. Tosin ei ole mökillä muodostunut ongelmaksi. Tornionlaaksonruusu taas tekee juurivesaa hillitysti. Rakastan pensasruuja, en tykkää tokeröistä jaloruusuista. Kuvittelen siis pärjääväni pensasruusujen kanss juurivesoinen kaikkineen ;)

      Minulla jalokärhöjen kanssa tuppaa olemaan vähän sellainenkin ongelma että tahtovat jäädä vähän muun rehevyyden jalkoihin. En ole koskaan ollut mikään erityinen paapoja kasvien kanssa mutta kärhöjä pitäisi hoitaa enempi :D

      Poista
    2. Luen tuota ruusukirjaa omalle Torniojokilaaksonruusulleni. Se kun pukkaa juurivesoja joka vuosi useaan kertaan revittäväksi kymmenmäärin. Mutta kitkemällähän siitä selviää. Meillä toimiva konsti on ollut 15 senttisestä muovisesta reunanauhasta tehty rinkula ruusun ympärille, joka upotetaan kasvualustaan. Ne juurivesat kun syntyy pintajuuriin. Jostain syystä Torniojokilaakson ruusun ympärille en ole sitä laittanut. Kiroan asiaa joka vuosi :)

      Ruusuista löytyy onneksi kaikille jotain kaunista. Minusta ryhmäruusut eivät ole ensinkään tökeröitä :) Ensi kesänä istutan kuitenkin luultavasti enimmäkseen pensasruusuja.

      Poista
    3. Ahaa, ei siis pidä ihan aina uskoa lukemaansa ;) Suviruususta taas sanotaan että reilusti tulee, mutta ei se mökillä ole niinkään niitä tehnyt.
      No, kuitenkin tykkään pensasruusuista, joten tämänkin asian kanssa on elettävä. Tosin tuohon etualalle voisi vieläkin laittaa juurimaton kuorikatteen alle etteivät ainakaan tekisi juurivesaa liian lähelle kiveystä. Eikä vielä ole edes myöhästä tuollaista rinkulaa laittaa. En ole koskaan kuullutkaan. Sehän voisi olla hyväkin juttu :)

      Poista
  5. Titan kommenttiin yhtyen, olet kyllä taitava "taiteilija". Jospa kutsun kevään tullen tieremppamiehet tasaamaan meidän puutarhan mullokselle ja pyydän sinut taiteilemaan meille samanlaista kauneutta ja harmonista vehreyttä.
    Ovatko nuo keijunkukkienkin kohdalla olevat kivet Bendersin kiviä? Meillä kaikki yläpihan käytävät on erotettu istutusalueista reunuslaudoilla, jotka alkavat vedellä viimeisiään. Olen harkinnut kivireunusta. Reunuskiviä kyllä tarvitaan valtava määrä, mutta jos hissukseen alkaisi uusia. Kerralla rahat ei mitenkään riitä. Eikä ehkä voimat ja aikakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on Bendersin muuri kiveä. Taitaa olla isompaa ja pienempää siinä, päältä ovat samankokoisia ;)
      Isompaa bendersin muurikiveä on käytetty kasvarin tykönä http://puutarhaterapiaa.blogspot.fi/2017/10/kasvihuoneen-ymparistokin-on-valmis.html
      Aika kiva kivi tuo Benders :)

      Poista
    2. Nuo ovat siis Labyrint mini ja Labyrint maxi- muurikiviä ;)

      Poista
  6. Kaunista katseltavaa. Kivetyt penkinreunat ja kivituhkalla katetut käytävä antavat niin viimeistellyn ilmeen ja rehevä monikerroksellinen istutus viimeistelee hienosti näkymän.
    Ammattitaitosi näkyy kaikkialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, olen vähän huono ottamaan tiettyjen vaativimpien kasvien erityistoiveet huomioon, kuten esim jalokärhöt. Kaikki menee puutarhassa vähän samalla kaavalla: kunnon syvät istutusalueet, kitketä, kevätlannoitus, vesi taivaalta (kastelen vain ekana istutuskesänä) ja kalkki joka kolmas vuosi sitä tarvitseville.
      Sinulla on blogissasi ihan mahtava kärhöjen kasvatusohje. Siihen pitäisi perehtyä enemmän ;)

      Poista
  7. Kaunista ja huoliteltua. Mukava alue tuossa penkin seutuvilla. Minä kans olen viime vuosina panostanut pensasruusuihin. Ainoa joka lykkää enempi juurivesaa on Valamonruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta nämä pensasruusut ovat vaan niin ihania!

      Poista
  8. Kun tekee ajatuksella, huolella ja taidolla, ei lopputuloa voisi olla enää kauniimpi! Oi, miten ihanaa onkaan istua tuossa lämpimässä auringonpaisteessa ja antaa ruusujen tuoksun ja kauneuden helliä puutarhuria - uskon, että istut usein tuossa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siihen paistaa kivasti jo aamuaurinko. Hyvä aamukahvipaikka siis :)

      Poista
  9. Upealle näyttää! Minulla on sama juttu noitten jalokärhöjen kanssa. Eivät menesty, kun en jaksa paneutua ja on kyllä kivinen maakin. Meillä on samanlainen pyöreä noppakiveys paviljongissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeita ne kärhöt täydessä kukassa olisivatkin. Jos vaikka innostuisi niille enemmän huomioia antamaan :)

      Poista
  10. Noppakiviympyrä on hiano ja sopii hyvin puutarhahan, ku ootta käyttäny muutenki palio kiviä. Pian penkille muarostuu ihana katto, kaartuvista, kukkivista ruusunoksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistelevä katto :D
      No, tuo suviruusu tässä kookkain on. On siitä tuohon kiveyksen reunaan miltei 120cm, eikä juurivesoja passaa antaa kasvaa tuohon etualalle, joten ehkä ei ihan heti ole niskassa kiinni ;)

      Poista
  11. Olet tosi hyvin onnistunut pihasi tekemisessä! Ja miten nopeasti kaikki on muuttunut reheväksi.

    VastaaPoista
  12. Mä kuolasin näitäkin kuvia moneen kertaan!
    Muodot, toiminnot ja kasvien runsas lajikirjo (just mun lemppareita) saa mut ihan hengitysvaikeuksiin ihastuksesta ja kevään kaipuusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Riina!
      Ennen puutarhakoulussa opetettiin että kasveja ei kannata laittaa monenlaisia, kun tulee sitten sekavan näköistä. Sekin on makuasia..Onneksi itse saa laittaa miten haluaa ;)

      Poista
  13. Todella tyylikäs ja sievä kiviympyrä!
    Minä toteutin vastaavan Suomen pihassamme takapihallemme ja pidin siitä kovasti.

    Lempeitä sydäntalven päiviä sinne!

    VastaaPoista
  14. Niin kaunista! Onneksi enää ei opeteta, ainakaan meidän koulussa, että kasveja ei kannata laittaa montaa lajia. Tuohon sun ylempään kommenttiin viitaten. Yhtenä näyttötyönä koulussa tein pihasuunnitelmaan, johon asiakas halusi ison ja runsaan kukkapenkin. Siinä ei sitten kasvimäärän kanssa säästelty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tavallaan tarkoitin että jokaista kasvia olisi hyvä olla useampi yksilö. Perennoita laittaessa tämä onkin ihan paikallaan ;)
      Komeita ovat suuret ryhmät. Tuli varmasti hieno!

      Poista
  15. Uskomattoman lyhyessä ajassa olet saanut noin kauniin ja rehevän puutarhan! Oma puutarhani on kooltaan niin pieni, että sinne tulee hankittua vain yksi kasvi, muuten ei montaa erilaista löytyisi. :) Tykkään just tosta puutarhasi villeydestä ja monimuotoisuudeesta!

    VastaaPoista
  16. Nöyyyh, mä enkestä, kuinka kaunista! Meillä on torpalla kallioinen tontti, jota ympäröi metsä ja yhteen suuntaan avautuva peltomaisema. Haluan pitää tontin luonnonläheisenä metsäpuutarhana ja sellaisena, että se ei vaadi päivittäistä hoitoa. Tontilla kasvaa metsämansikoita ja ulkorakennuksen seinää kiipeää kaunis humala, ne on ehdottomasti säilyttämisen arvoisia! :)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)