2. tammikuuta 2017

Äh, en niin malttaisi odottaa!

Pitäisi elää hetkessä, sanotaan, mutta kyllä se tarhurille on ajoittain niin vaikeaa!
Tänään kävin metsälenkillä liukastelemassa vuorta ylös ja alas, päivänkin "valo" alkoi jo kadota, rehellisesti sanoen nyt ei juuri huvita..
Ja sitä suuremmalla syyllä ajatukset kääntyvät kevääseen ja varsinkin kun olen törmännyt useisiin ihaniin kuviin ihanasti toteutetuista keittiötarhoista. Minulla oli jo viime kesänä tarkoitus kasvatella jotain syötävää, mutta eihän siihen aika riittänyt, muiden pihaprojektien, talon maalamisen ja terassin teon lisäksi.
Hyötykasvialueeni jäi vähän raakileeksi, mutta siitähän on hyvä jatkaa...


Vaikka täällä oli tosi vähän hyötykasveja, tykkäsin alueesta jo nyt. Tai siis ajatuksena on yhdistää syötäviä kasveja ja kukkia. Tavallaan se on sellainen muuttuva kohta, jossa kylvetään, ihmetellään kasveja ja siirrellään ruukkuja, Ehkäpä juuri tuon muuttuvuuden takia täällä oli kiva puuhastella ja ilmettä vaihtaa pienellä vaivalla.


Olen ihan noviisi näissä hyötykasvipuuhissa, joten kirjoista on suuri apu. Nämä molemmat kirjat ovat aivan mahtavia ja hyvin visuaalisia, mikä on minulle vähintäänkin yhtä tärkeää kuin tieto :)


Hyvistä ja huonoista kumppanuuskasveista kannattaa noviisin aloitella :)
Enkä malttanut olla laatimatta jonkunlaista ajatusta paperille. Seuraavia haluaisin kasvatella: sokerihernettä, persiljaa, salaattia, porkkanaa, lehtikaalia, sipulia, avomaankurkkuja, retiisiä, ehkä lehtimagnoldia ja pinaattia sekä tietysti perunoita.

Alla olevassa piirustuksessa ovat puuvartiset kasvit jo istutettuna sekä mansikat, parsa ja raparperi. Talvivalkosipulia laitoin myös, vaan mitenkähän niille käy...Osa kasvulaatikoista on noita tiilireunuksisia, loput lavakauluksia. Kasvihuone tietty puuttuu ja suunnitteilla on kivimuuri ja portaat, ehkä jotain kiveystä kasvarin tykö.
Huonokuntoinen varasto on purettu ja lisää tilaa hyötykasveille tulee sinne kasvarin luokse. Jotain askellaattoja pitäisi keksiä tänne kivituhkalle. Nämä on samoja aiemmin julkaistuja kuvia, mutta menköön nyt kun tätä hyötykasvialuetta tässä suunnittelee ;)
Voi, voi, kun pitää odottaa niin monta kuukautta, ennenkuin pääsee tänne säätämään ja kasvattelemaan kaikkea mukavaa naposteltavaa!
Niin, ja kaikki vinkit hyötykasveista otetaan innolla vastaan  :)


30 kommenttia:

 1. Näyttä viehättävältä jo nyt näissä viime kesän kuvissa. Siitä tulee aivan ihana, kun se alkaa tuottaa kunnolla satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jos saisi tosiaan sinne jotain syötävää kylvettyä ja sitten hoidettua ;)

   Poista
 2. Oi, oi, oi mitä ihanuuksia täällä ollaan jo suunnittelemassa =) voi kuinka rakastankaan noita rosoisia vanhoja punatiiliä keittiötarhoissa. Ja tuota uuden suunnittelun ihanuutta. Tuskin täälläkään maltan odottaa, että kevät saapuisi ja pääsisi täysillä taas työn touhuun =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita punatiiliä lojui täällä tontilla parissakin kasassa, remontin jäännöksiä. Päätin hyödyntää ne, vaikkakin tiili ei Suomessa kestä kovin montaa vuotta taivasalla. Mutta kestää minkä kestää ja keksii sitten muuta. Minustakin ne ovat niin kivoja ;)
   Joo, hetkittäin haluaisi tosiaan jo kevääseen :)

   Poista
 3. Ihana hyötytarhan alku sinulla onkin. Saat ainakin nauttia kauneudesta, jos vaikka ötökät sattuisivat verottamaan satoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ja joukkoon kehäkukkaa ja muuta että jotain edes kasvaa ;)

   Poista
 4. Sulla on niin ihanat puitteet aloittaa uusi kasvukausi ja uudet suunnitelmat!
  Mulla on ihan sama tilanne, olen aivan noviisi hyötytarhailussa. Olen innostunut siitä vasta viime vuosina ja nyt on vasta harjoittelu käynnissä. Minäkin olen saanut monta hyvää vinkkiä juuri noista upeista keittiötarha-kirjoista. Tuo kumppaanuuskasvitaulukko on ihan ehdoton työväline. Tuollaista taulukkoa ei ole kovin monessa kirjassa saatavilla.
  Nyt on loistava aika suunnitella. Minäkin olen jo hieman tehnyt ajatustyötä, mutten ole vielä paperille ehtinyt mitään rustaamaan. Viime vuoden kommellukset muistissa, on ehkä taas hitusen viisaampi. :)
  Satoisaa ja kaunista puutarhavuotta sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olen ihan innoissani kun pääsen jotain kasvattamaan. Toivottavasti onnistuu edes joku juttu ;)

   Poista
 5. Minäkään en ole oikein hyötytarhurina kunnostautunut, mutta uskon, että tuo viepi mennessään, kun siihen pääsee kunnolla sisälle. Meillä alkaa jonkun sortin kasvihuoneen teko keväällä, ehkäpä se siitä alkaa.

  VastaaPoista
 6. Sinulla on ihana paikka hyötykasveille. Minäkin alkuaikoina tiirailin kasvikumppanuustaulukoita. Nyt minusta on tärkeämpää, että lähekkäiset kasvit ovat eriaikaisia. Esim. nopea retiisi sopii loppu kesästä valmistuvan mangoldin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, tuotakin asiaa pitää miettiä, että laittaisi niikuin joka toinen rivi. Hyvä vinkki ;)

   Poista
 7. Nyt onkin ihana haaveilu- ja suunnitteluaika!

  VastaaPoista
 8. Nua tiilireunukset on nii ihkuja! Hyätytarhasta tuloo yhtä hiano, ku muustaki puutarhasta.
  Mullon hyätypuali aiva alakutekijöös. Siihenki vois panostaa.....joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Minä ajattelin että kun on vuosikausia tuusannut perennojen ja puuvartisten kasvien kanssa, on aika jo vähän opetella uutta. Ja nyt tosiaan olisi mahdollisuus kun asutaan tässä pikku tönössä :)

   Poista
 9. Kertakaikkisen kaunis hyötytarja. Semmoinen itseltäni puuttuu kokonaan, on vain haaveissa. Olet käyttänyt tiiltä taidokkaasti.

  VastaaPoista
 10. Ihana alue. Kaunis on jo nyt ja varmasti kauniimmaksi muuttuu. Minullakin on hyötypuoli opettelua vaille, tomaateista on ainoastaan usemman vuoden kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään tosiaan sen muuttuvuudesta. Toivottovasti saan jotain satoakin ;)

   Poista
 11. Ompa mukava katsella näitä tulevan kesän suunnitelmia ja haaveita!
  Nämä lavat ovat varmasti helppohoitoisiakin, verrattuna kasvimaahan.
  Äiti oli innokas hyötypuutarhanpitäjä ja olen kyllä eläissäni kontannut kasvimaalla eräänkin metrin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minusta on kiva vähän miettiä ja tuumailla uusia asioita ;) Olisi tietysti hyvä jos saisi satoakin :)

   Poista
 12. Ihania suunnitelmia! Täälläkin on kumppanuuskasveista lueskeltu ja pohdittu, mitä istutuslavoihin keväällä laitettaisiin.

  VastaaPoista
 13. Näistä tiiliskivilaatikoista sainkin idean mökkipihaan jo viime kesänä. Se on pelkän ajatuksen asteella. Tai ei ihan: hain alueelle viime syksynä kolme tiiltä! Siitä se lähtee!

  VastaaPoista
 14. ihanalta näyttää ja kuulostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sitten myös maistuu, tai että tulisi edes jotain maistettavaa ;)

   Poista
 15. Onpa kaunis keittiötarha!

  Minäkin olen yrittänyt palstalla soveltaa kumppanuuskasveja, vuoroviljelyä ja eriaikaisuutta ja yhtälöstä tuli lopulta melko monimutkainen. Koko talven piirtelin pohjapiirrustuksia mutta lopulta huomasin kasvattavani samassa penkissä purjon ja sellerin (vaativat paljon lannoitusta) sekä pinaatin ja mangoldin (ei siedä vahvaa typpilannoitusta), ja lisäksi joka penkissä oli jotain ristikukkaista kirppojen ja kaalikoiden hyökkäyksen kohteena sen sijaan että olisivat olleet vierekkäin ja yhdellä kaaliverkolla peitettävissä...

  Oma ehdoton suosikkikirjani on ollut Lena Israelssonin Keittiöpuutarhuri. Todella kattava perusteos. Painos on loppuunmyyty mutta kirjastoissa varmasti löytyy, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla oli hyvin saatavilla. Mulla se oli ekan palstakesän ajan lähes päivittäin kädessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tässä tuli hyviä vinkkejä.
   Joo, minäkin huomasin että tässähän on paljon huomioitavaa :o

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)