2. tammikuuta 2017

Pieni iloinen vaeltaja

Molemmat pihani ovat tyyliltään melko rentoja. Mökkipiha on jo runsas sekamelska, mutta kotipiha on vasta muotoutumassa puutarhaksi. Sormustinkukka on se ihanin puutarhan seikkailija, mutta pieni iloinen siperianunikko osaa kuljeskella puutarhassa myös.  Molemmat ovat tervetulleita pihalleni:)

Siperianunikko viihtyy auringossa melkein missä vain läpäisevällä maaperällä, parhaiten toki kivikkopuutarhassa. Se on lyhytikäinen, mutta siementää niin reilusti ettei häviä pihalta. Vähän se tuppaa liian innokkaasti kulkuväylillekkin itämään, muttei se mitään. Hieman pitää kitkeä siis ;) Minusta se on kiva, koska se kukkii harvakseltaan koko kesän, varsinkin jos muistaa leikata siemenkotia välillä pois.

Siperianunikkoa on oranssiin ja punaiseen vivahtavia sävyjä, mutta keltainen on niistä voimakkain lisääntymään ja säilymään. Aiemmin en juuri keltaisesta perustanut, mutta joidenkin kohdalla voin poikkeuksen tehdä.

Tuttuhan tämä kaikille on, mutta ehkäpä vähemmän arvostettu, siksipä tämä postaus :)Mökillä

Kotona


Mites teillä.
Nyppäätkö pois vai annatko kasvaa?Edit: Tällä unikolla on myös tarina. Tätini asuu Norjassa, ja on asunut siellä jo vuosikymmeniä. Hän toi aikoinaan näiden unikkojen siemeniä mukanaan mummolaan. Siitä se pikku hiljaa vuosien saatossa siemenlisäyksillä jakautui kaikille innokkaille sukulaisille ja myös minulle mökkipuutarhaan, ja nyt tänne kotipihaan :)


22 kommenttia:

 1. En tajua mitä teen väärin, kun en saa Unikkoja kukkimaan. Sormustinkukat ei myöskään menesty meillä, lehtiruusukkeet kasvaa isoiksi mutta seuraavana kesänä on kadonneet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voisiko olla että maa jää melko märäksi missä unikot kasvavat? Sanotaan että parhaiten kasvavat läpäisevässä maassa ja rinteessä.
   Sormustinkukkien kanssa menen varman kanssa, eli kitken ainostaan kulkuväylille ilmestyneet taimet. Muutoin annan niiden löytää itse paikkansa. En myöskään hävitä kaikkia kukkineita varsia, vaan annan siementää.
   Joskus mukamas tein aluetta johon siirsin hyviä sormustinkukan taimia, eikä yksikään talvehtinut. Siksipä annoin niille vapauden :)

   Poista
 2. Sormustinkukkaa kauan yrittelin ja uskon että nyt saan edes muutaman taimen kasvuun, ellei tule siperiatalvea ja vie taimia mennessään. Tuota siperianunikkoa olen myös yrittänyt tuhannet kerrat meidän mäen joka kolkkaan istuttaa, se ei vain halua muuttaa meille ollenkaan, tykkäisin niin vaikka onkin keltainen värimaailmaltaan. Tulikukka oli kolmas yrityksen kohde, mutta nyt se minulla on ja olen siitä onnellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasinkin tuolla Pirkolle, että näkyään annan sormustinkukille vapauden siementää ja valita itse paikkansa. Sopii meikäläisen sekamelska luonteeseen. Polut toki siistin :)

   Poista
 3. Minultakin löytyy siperianunikkoa kasvarin edustalta kasvamasta. Itse pidän siitä paljon, ja myös sen kukkien värivaihteluista. Siemenestä kylväytyneitä yksilöitä on kukkinut jos jonkun värisiä, erikoisimmat värit ovat olleet persikan ja ruosteen sävyisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on joukkoon eksynyt vain pari oranssia, mikä on vähän harmi ;)

   Poista
 4. Tykkään siperianunikoista, eivät ole vielä liiaksi levinneet:)

  VastaaPoista
 5. Kauniita unikoita! Minullakin on siperianunikkoa, mutta se on vielä sen verran tuore tulokas puutarhassamme, ettei vielä suurta kokemusta ole ehtinyt karttua sen kylväytymisestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuppaa intoutua itämään kivituhkapolulle, mutta pitäähän nuo polut muutenkin siistiä silloin tällöin ;)

   Poista
 6. Kiitos tästä ilahduttamisesta, unikot ovat niin kauniita!

  VastaaPoista
 7. Pirteät siperianunikot saavat levittyä niin kuin tahtovat.

  VastaaPoista
 8. Unikot ylipäänsä ovat kauniita silkkisissä hameissaan, harmi vaan, kun kestävät niin vähän aikaa. Minäkään en ole saanut siperianunikkoa säilymään talven yli, mutta sormustinkukat sen sijaan kukkivat sekä mökillä että kotipihassa. Mutta aina voi yrittää uudelleen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä siperianunikko on siitä kiva kun se kukkii pitkin kesää :)

   Poista
 9. Tasan ei.......mäku oon yli kymmene vuatta yrittäny tuhota anopinaikaasia, siältä täältä putkahtelevia, keltaasia unikoota.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)