29. tammikuuta 2017

Muodonmuutos mökkipuutarhassa

Olen lukenut useammankin postauksen puutarhan muodonmuutoksista. Minusta ne ovat erittäin mukavia luettavia. Ajattelin postata puutarhan muotoutumisesta omassa mökkipuutarhassani. Kauan blogiani seuranneet ehkä muistavatkin kun aloitin mökillä metsäpuutarha-alueen laittamisen. Ehkäpä tässä on kuitenkin katsottavaa uusille lukijoilleni. Mielestäni tämä metsäpuutarhaosa on kivoin kohta sekavassa mökkipuutarhassani.
Vuonna 2008 metsäpuutarhan kohdalla kasvoi vielä koivuja ja taaempana harmaaleppää. Kaadoimme neljä koivua, pari koivua jäi pystyyn tuonne taka-alalle. Kaadoimme myöhemmin kaikki harmaalepät, joiden kannot kaivoimme ylös, osa koivujen kannoista jäi istustusalueen sisään. Osa oli tiellä ja ne piti kaivaa ylös. Oikealla näkyvä kuusi ja muutama pihlaja jätettiin paikalleen.
 Alue oli usean vuoden nurmikolla, vain alueen ympärillä ja kuusen lähellä oli kasvillisuutta.

Jossain vaiheessa tein pienen lisäalueen istutusalueen taakse. Tänne ei kylvetty nurmikkoa vaan siirsin sammaleen paloja pohjamaan päälle. Sammaleen sain otettua talteen kun aloimme muokkaamaan uusia istutusaluieta ja polkuja. Yhdessä kesässä sammal valloittikin koko tasanteen ja nyt siellä on mukava sammalmatto. Se näkyy kuvissa alempana.
Metsäpuutarhaosaa muokattiin nykyiseen asuun keväällä 2013. Nurmi on kuorittu istutusalueen alta ja multatilaa saatiin kiviä pengertämällä. Polun kohdalle suodatinkangasta ja päälle kivituhkaa. Oikealla reunalla oleva istutusalue kaivettiin ja täytettiin mullalla ja se yhdistyi kuusen viereen jo aiemmin tehtyyn istutusalueeseen.
Sitten pääsi jo istuttamaan kasveja. Hirmuisen tarkkaan en täällä miettinyt mitä istutan, toki puolivarjon ja varjon kasveja, mutta niitä lajeja laitoin sitä mitä oli saatavilla tai minkälaisia heräteostoksia nyt myymälässä tulikaan ;)
Tälläinen se nyt on. Tuolla takana pilkottaa aiemmin mainitsemani sammalmatto. Jos sellaisen haluaa, pitää muistaa että sielläkin pitää kitkeä silloin tällöin, muutoin muut kasvit valtaavat sen ;)
Onhan tästä toki aiemminkin postattu. Mökkipuutarha on tosin jäänyt viime aikoina vähän syrjään, kun kotopihasta on ollut tarinaa kerrottavana. Näin se puutarha vuosien saatossa kehittyy ja kasvaa. Sehän antaa toivoa, että kotona olisi joskus näkösuojaa ja rehevyyttä ;)


Lämpimästi tervetuloa blogiini uudet lukijat!Hyvää sunnuntaita!


Huomasitko jo edellisen postauksen arvonnan? 


42 kommenttia:

 1. Kyllä on kaunis ja rehevä alue! Kasvien eri vihreän sävyt ja lehtien eri muodot antavat sille ilmeikkyyttä. Huoh, jospa minäkin saisin joskus jokiranta-alueesta tuollaisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se varmasti onnistuu seilläkin :)

   Poista
 2. Upean reheväksi on metsäpuutarhasi kehittynyt:)

  VastaaPoista
 3. Todella hieno metsäpuutarha teillä! Ihanaa lehtevää runsautta ja nuo korkeuserot tekevät alueesta erityisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vaikkakin tämä on tontilla se miltei tasaisin kohta ;)

   Poista
 4. Ihanan rehevä metsäpuutarha, ja oivallisesti valittuja lajeja metsämaisemaan sopiviksi. Kaunista!

  VastaaPoista
 5. Tulipa ihana metsäpuutarha. Hieno muodonmuutos!

  VastaaPoista
 6. Kerrassaan inspiroiva metsäpuutarha. Eri lehtimuotojen yhdistelmät ovat niin upeita. Saniaiset, sormivaleangervot...ihan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin juuri noissa lehtimuodoissa ja vihreän erisävyissä on se juttu :)

   Poista
 7. Onnistunut muutos. Sammalmatto tuntuu kivalta niin ajatuksena kuin varmasti jalankin alla ja sopii metsäpuutarhaan, kuin nurmikko koskaan. Varmasti rinnepuutarhan rakentaminen on työlästä, mutta kyllä se on myös vaihtelevuudessaan tosi kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vaikkakin tämä metsäpuutarha-alue lienee tasaisinta koko tontilla :)

   Poista
 8. Voi että minä sitten tykkään tuosta metsäpuutarhastanne<3 Yritän saada edes vähän tuollaista tunnelmaa tuonne alapihan lammikon ympärille. Kivimuurejahan sinne vielä tarvitaan, sillä niillä, saniaisilla ja sammaleella se metsäinen tunnelma syntyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kyllä se hyväksi tulee lammikon ympärilläkin :)

   Poista
 9. Niin kaunis ja rehevä metsäpuutarha :)

  VastaaPoista
 10. Aivan ihana alue ja muutos! Näyttää todella luonnolliselta ja sopivalta ympäristöönsä. 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä luonnollisuudessa onnistui tällä kohtaa. Sitä ei tosin voi sanoa kaikkialla mökkipuutarhassa ;)

   Poista
 11. Olen ihan myyty ja miten paljon voi saada muutosta aikaiseksi kun vain on asiastaan innostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aikaahan tässä meni. Lapio hommia oli ;)

   Poista
 12. Aivan ihana! Mettä/mökkipuutarhaksi mukavan rento.

  VastaaPoista
 13. Tää on kyllä niin kaunis metsäpuutarha.

  VastaaPoista
 14. Kyllä on kaunis ja kutsuva paikka! Ihanan vehreän ja runsaan olet saanutkin tuosta alueesta.

  VastaaPoista
 15. Tosi hyvä postaus! Itsellänikin mielessä tehdä mökille yhteen, jo metsäpuutarhamaiseen, kohtaan metsäpuutarha.

  VastaaPoista
 16. Olipa mielenkiintoinen postaus, metsäpuutarhasta haaveilen itsekin. Tai oikeastaan lehdosta, jota lähtisin rakentamaan ja istuttamaan ihan puista lähtien. Paikka on jo valmiina, odotan kevättä ihan hurjasti, jotta pääsee toteuttamaan. Sillä välin on todella inspiroivaa katsella kuvia ja lukea toisten tekemistä puutarhamuutoksista. :D

  VastaaPoista
 17. Metsäpuutarhanne on kyllä niin kaunis, olipas kiva nähdä mistä se alkoi!

  VastaaPoista
 18. Kiva, kun teit tämän postauksen. Olen edelleen aivan hulluna tuohon teidän metsäpuutarhaanne.
  Kysyisin tuosta kakkoskuvasta: toitteko multaa jo tuossakin vaiheessa? Meillä nimittäin eletään monessa alueessa vasta tuota vaihetta, mutta emme ole irtomultaa käyttäneet. Onko mahdotonta saada mitään metsässä kasvamaan jos ei roudaa sinne multaa ja turvetta?
  Ja mistä te sitten saitte myöhemmin nuo kivet tuonne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkoskuvassa on jonkun verran kaivettu ja lisätty multaa taka-alan istutusalueeseen. Savimaata on joten hieman koholle tein penkin. Istutin sinne ensiksi noita nauhuksia ja kuunliljaa sekä pari saniaista, jotka pärjää vähemmälläkin multakerroksella. Kuusen edessä kuorin kasvuston pois ja tein kohopenkkiä jaloangervoille ja poimulehdille. Minusta vähän kannattaa parantaa maata istutusalueilla.
   Jos vertaa 2. ja 4. kuvaa on kotkansiivet uudessa istutusalueessa. Vanhaan (kakkoskuva) istutusalueeseen tehtiin kulkuväylä ja pari porrasta. Kesäpikkusydämet ovat nyt siinä ihan ekan istutusalueen kohdalla. Kaikki nauhukset ja kuunliljat sijoitettu tuonne taakse. Vähän sekava selostus ;)
   Kuvassa oleva "nurmi" on ihan pohjamaata.
   Kiviä löytyi tontilta sieltä täältä, osa saattoi vain vähän pilkottaa näkyvillä. Välillä piti varastaa kiviä oman tien laidasta ;)

   Poista
 19. todella kaunis puutarha!

  VastaaPoista
 20. Todella upea metsäpuutarha.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)