6. syyskuuta 2016

Pelargoniat sisälle

Keväällä innostuin kasvattamaan pelargonioita siemenestä ja pistokkaista. Ajattelin hieman kirjoitella niiden kesästä. Innostui oikeastaan alkoi viime syksynä kun päätin yrittää talvettaa pari sinä keväänä siemenestä kasvatettua yksilöä.

Siirsin joku aika sitten pelargoniat eteisen ikkunalle, sillä sateiset kelit alkavat olla niille pahaksi (taas). Meillä ei ole katettua terassia, jossa ne voisivat vielä ulkoilla, joten päätin ottaa kaikki sisälle. Niin, ja huolimaton puutarhuri jätti raukat vielä heinäkuun monsuuni sateiden armoille, joten pistokaslisäys 'Selma' sekä siemenestä kasvattamani 'Appleblossom Orbit' miltei mätänivät. Arvatenkin kukinta ei enää myöskään ollut mitään loisteliasta. Osa kasveista säilyi suhtellisen kivana talon seinustalla, mutta kaksi edellistä unohtuivat kesäkukkamaan laitamille.
Että sillä lailla, taitaa olla niin että meillä vain karkeampaa kohtelua saavat kasvit säilyvät ;) Nyt sisällä lämmössä ja suojassa pelargoniat elpyvät ja availevat nuppujaan.
Nythän on kaunis päivä ja koko viikolle on luvattu mukavaa keliä, ellei sitten ole ennusteet muuttuneet. Aamulla lämpötila oli + 3, mutta työpaikan hallilla autojen ikkunat olivat kuurassa. Siellä siis käyty yöllä pakkasen puolella.

'Inspire Scarlet' on toissa kevään kylvöjä.
Samoin 'Inspire Pink'
Tässä näkyy taustalla tänä keväänä siemenestä kasvattamani 'Dancer White' 
'Inspire Pink' on tuuheentunut sitten kevään, ja 'Dancer White' on pieni mutta topakka :)
 'Dancer White' 
'Lasse'
'Lasse' on topakka pistokkaasta lisätty pelargonia
'Mårbacka'-pelargonian ostin ihan täysikasvuisena.
'Felix'
'Prins Nikolaj'.
Nämä Mårbacka-pelargoniat näyttävät latvomisesta huolimatta kasvattavan pitkiä versoja, kun taas 'Lasse' ja 'Red Pandora' sekä 'Dancer White' haarautuvat hyvin latvomisen jälkeen.
'Red Pandora'
Otin heikossa kunnossa olevasta  Appleblossom Orbitista pistokkaan. Jos vaikka saisin sen säilymään. Kuten myös Selmasta.
Pistokkaissa ei saisi olla nuppuja, mutta halusin nähdä millaisen kukan se tekee.
Tällä erää kaikki kunnossa ;)

Muutoin siemenkasvatuksista: Tähkälaventelit kasvaa nyt kivasti hyötykasvialueella (toivottavasti talvehtivat) ja kelloköynnökset onnistuivat. Lobelioista kuoli puolet ennen ulosistutusta. Ne olivat eri paikassa kuin muut, enkä muistanut niitä kastella :o Aitoelämänlanka kuoli jo alkutaipaleella. En tajua miksi, olen niitä aiemminkin kasvatellut ja olivat tosi helppoja. Chilit onnistuivat ihan jees. Vastaavasti viime syksynä myöhään avomaalle kylvämäni kylmäkäsittelyä tarvitsevat perennat eivät itäneet. No, pari iti. Etelänmunkki teki muutaman taimen, ja sinikatana pari, mutta sinivaleunikosta, hohtopiikkiputkesta eikä ruusukaunosilmästä näy jälkeäkään. Jep, mutta kaikesta huolimatta onnistuneet tuottavat enemmän iloa kuin pieleen menneet harmia ;)12 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia pelargonioista. Niin se on - osa aina onnistuu, osa epäonnistuu. Onneksi onnistumiset jäävät paremmin mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, ei pidä kauan harmitella :)

   Poista
 2. Hieno pelakuurivi sinulla. Täytyypä käydä hakemassa itsekin ainakin yöksi muutama pelakuu sisälle.

  VastaaPoista
 3. Kauniisti kukkivat pelargoniat. Ne ovat alkaneet kiinnostaa minuakin vuosi vuodelta yhä enemmän. Viime vuonna kylvin minäkin siemenistä ihan ensimmäiset pelakuut ikinä ja yllätyin miten hyvin ne lähtivät kasvuun ja ehtivät vielä kukkiakin pitkään. Mistä olet muuten hankkinut pelargonian siemenet? Minä löysin omani aivan sattumalta paikallisen Rautia-myymälän siemenvalikoimista, mutta tänä keväänä en onnistunut niitä harmikseni mistään löytämään. Keväisin ilmestyvistä siemenluetteloista tarjontaa kyllä löytyy, mutta olen hyvin laiska niitä sieltä tilaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin siemenluetteloista keväällä, valikoima oli aika suppea niissä.
   Kokeilen saanko menemään näitä talve yli ;)

   Poista
 4. Sulla o pelarkuunioota jo kerääntyny melekoone kokoelma. Komia rivi.
  Kaikki ei aina onnistu, mutta sitähän tämä on.

  VastaaPoista
 5. Hienot pelargonit! Toivottavasti pistokkaat juurtuvat, että saat huonokuntoisetkin säilymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vielä ei ole tapahtunut niissä mitään ;)

   Poista
 6. Onpas sinulla komea rivi pelargonioita! Yöt ovat olleet kylmiä, mutta päivät lämpimiä. Päivät lienee lämpimiä jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita päiviä on ollut ja lisää tosiaan luvattu :)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)