4. syyskuuta 2016

Etupihan istutus- valmista on ;)

Aiemmin kuvasin paljon yksityiskohtia ja lähikuvia kasveista. Tykkään todella paljon kuvata kasveja läheltä, sillä jotenkin siinä huomaa kaikki yksityiskohdat paremmin ja nehän ovat monessakin kasvissa hurjan mielenkiintoisia.

Olen kirjoittanut blogia jo useamman vuoden, ja vasta viimeaikoina olen rohkaistunut julkaisemaan enemmän kokonaiskuvia ja jopa kuvia keskeneräisistä kohdista. Ehkäpä puutarha-alan ihmisenä sitä ajattelee että kaiken pitäisi olla omalla pihalla tiptop hienoa ja suunnitelmallista, mutta eipä se meillä niin ole. Asiat on vain kuin ne on.

Vaikka olen puutarhurina töissä viherrakennusfirmassa näin kesäkaudet, on pihani hyvin paljon erilaisempi kuin töissä toteuttamamme kohteet. Viherrakentajana tietysti pihanlaittamisen perusteet; kasvialustat ja kasvupaikkavaatimukset ovat useimmiten hallussa, olehan ollut puutarha-alan töissä useita kausia. Muttei se tietenkään tarkoita että kaikesta tietää kaiken, sillä kasvimaailma on niin hurjan laaja, ja kokemus antaa lisää oppia :) Kasvivalintani ja tyylini on kaikkea muuta kuin selkeää ja säännönmukaista. Eikä tälläistä kenellekkään asiakkaalle varmastikkaan suositella. Tälläiseen laajaan alueseen töissä luultavasti tulisi pensasangervoja, havuja, ehkä hortensia sekä etualalle vain aavistus perennaa, jos sitäkään. Eikä siinä mitään, sellainenhan on helppo. tyylikäs, ja kuitenkin, anteeksi, mielestäni hieman tylsä.Mukavinta oman pihan laittamisessa on kuitenkin tekeminen oman mieltymyksen mukaan, eikös vaan;) Etupihalla on paljon erilaista perennaa, mutta koen perenna-alueet huomattavasti helpommiksi hoitaa kuin nurmikon. Tykkään että oleva nurmikko olisi matala, joten sitähän joutuu ajamaan ainakin kerran viikossa, perenna-alueella ei tarvitse tehdä viikoittain mitään. Tärkeintä on että alueelle tuodaan puhdas multa ja että alueet kitketään tarkkaan ensimmäisinä vuosina, jotta perennat jaksavat kasvaa ja peittää maan. Jatkossa kun perennat ovat kyllin suuria riittää että keväällä kitkee kerran kunnolla jotta kasvukauden mittaan selviää silloin tällöin siistimällä. Sillä siivoaako kuihtuneet varret perenna-alueelta syksyllä vai vasta keväällä ei oikeastaan ole niin väliä. Itse siistin syksyllä vähän, mutta jätän talventörröttäjät paikalleen. Olen siinä onnekas että mökiltä pystyi tuomaan paljon jakotaimia, jotka ovat suurempia kuin kaupasta ostetut, joten alue on hyvää vauhtia kasvamassa täyteen.

Pelkkää perennaa täällä ei tietenkään ole. Kovinhan tyhjää silloin keväällä olisi. Puuvartisilla kasveilla saadaan tehtyä puutarhalle "raamit". Pensaat ovat vain vielä kovin pieniä, viime vuonna istutettuja. Mutta aikanaan ne peittävät koiraa varten laitetun verkkoaidan ja antavat tontille näkösuojaa. Alhaalla kuvassa näkyvän portin molemmilla puolillla kasvaa pensaita, joten näkymä muuttuu mukavammaksi vuosien kuluessa, eikä portin takana oleva autopaikka enää näy pihaan. Nythän kokonaiskuva ei ole kovinkaan kaunis.


Etupihan istusalueen keskelle tehtiin aikanaan luiskekivipolku.

 Suuret kivet nousivat esiin maansiirron yhteydessä ja halusin että ne laitetaan näkyville
Etupihan kasvit on istutettu viime kesänä, joten alue on nuori. Aikanaan siitä saa toivottavasti paljon kauniinpia kokonaiskuvia. Kaikenkaikkiaan olen siihen ihan tyytyväinen, eikä taimikaruselliä tarvitse siinä harjoittaa, ainakaan kovin paljoa :D

Äidiltä saatu syysasteri kukkii pakkasiin asti

Talon seinustalla olevan kesäkukkamaan ulkonäköön olen ihan tykästynyt, vaikkakin tänä vuonna ei noita hyötykasveja ollutkaan kovin paljoa. Siinä touhussa olen ihan noviisi, mutta tekemällä ja tietoa etsimällä sitä oppii :D

Chileistä on saatu ihan satoa. Ne olivat tuossa talon aurinkoisella seinustalla taivasalla. Pensaspaprika 'Cayennetta' ja Chilipaprika 'Cayenne Long Slim' tuottivat satoa parhaiten. Niitä kasvatan ensi vuonna uudelleen. Sen sijaan 'Hot Lemon' teki harvakseltaan vain muutamia.' Vampire' tekee mustia raakileita, ja se teki tosi paljon niitä, mutteivat näytä saavan punaista väriä sitten millään. Eilen siirsin ulkoa parhaimmat chilikasvit eteisen ikkunalle, alkaahan ulkona olla jo liian kylmä niille.

Kasvihuoneen tekeminen tälle kesälle oli haaveena, muttei ihan taida onnistua. Ollaan sentään purettu tontin kulmassa ollut varasto, joka saattaa olla jostain muualta aikoinaan tuotu sauna tms. Katto siinä oli vuotanut ja seinissä viiden sentin villat ja paneelit. Olikin paljon työläämpi juttu purkaa se. No, osa järkevistä laudoista ja parruista on laitettu talteen, osa sahattu polttopuuksi ja loppu on siivottu siirtolavalle muovien, lasivillojen ja muun töryn kanssa odottamaan poiskuljetusta.

Maa on täällä tasattu. Rännikaivoa piti nostaa, osat on paikallaan. Sitä ei ole vielä sahattu oikeaan korkoon. Tänne tulee siis pohjat kiveykselle ja kasvihuoneelle. Seuraavaksi pitää käydä hankkimassa finnfoamin eristeeksi koko alueelle ja päälle kalliomursketta joku 30 cm. Vähän niinkuin laatoituksen pohjat tehtäisiin. Taitaa olla kahmarihomma se. Kasvari tehdään vanhoista ikkunoista, enkä halua että routa vääntelee kasvaria, ja samallahan tässä tulee kiveykselle kunnon pohjat.

Täällä tavallaan höytykasvialue laajenee kesäkukkamaalta talon kulmalle (kuvassa ihan vasemmassa nurkassa kasvaa kirsikkapuu ja marjapensaita ryhmässä) ja siitä tänne tontin alakulmalle. Ajatuksissa on laittaa lisää kasvulaatikoita kasvarin luo. Ensi kesänä ei tarvitse kaivella kovinkaan paljoa muuta, joten aikaan siihen hommaan varmasti jää, toisin kuin tänä keväänä. (Niin, ja osaltaan talon maalaaminen ja terassin teko keväällä vei meiltä myös paljon aikaa.) Nyt jo mietin mitä ihanaa helppoa syötävää kasvatankaan :DLuonto kovasti menettää kesäisiä värisävyjään. Siksi kai teki mieli tehdä värikäs kuva blogin yläbanneriinkin.
Toivon kuitenkin oikein aurinkoisia syyskesän päiviä, vaikkakin tänään on sateisen syksyistä ;)Mukavaa viikkoa kaikille!26 kommenttia:

 1. Ihanan runsaan näköinen etupiha. Yritän myös pala palalta hävittää nurmikkoa. Se nimittäin on työläs, varsinkin tällaisena sadekesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, en tykkää että nurmikkoa on paljon. Toisaalta haluan että sitä on vähän, sillä se rauhoittaa näkymiä, istutusalueet kun ovat tälläisiä hösselöitä ;)

   Poista
 2. Kaunista ja runsasta. Tykkään!

  VastaaPoista
 3. Kiva katsella näitä kuvia kokonaisuuksista. Kaikki näyttää todella rehevältä ja harkitulta. Muutos on tapahtunut hurjan nopeasti, mikä osaltaan on ehkä juuri niiden isojen jakotaimien ansiota. Mutta olethan sinä siellä ahertanutkin. Ovatko naapurit kommentoineet pihaanne? Sehän on nyt aivan eri näköinen, kuin muuttaessanne.
  Noin hienot kivet minäkin olisin jättänyt näkösälle. Ovat kyllä aivan mahtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan niin harkittua kuitenkaan. Alussa jonkunmoinen mutu miten laitan ja siitä pikkuhiljaa se alue täyttyi kasveilla.
   Joo, onhan noita kommentteja tullut naapurustolta;)

   Poista
 4. Todella kaunis etupiha ja amattilaisen jälki näkyy ihan kaikkialla. Mahtavat graniittikivet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tälläinen boheemi ammattilainen, ei mikään messupiha ;)

   Poista
 5. Niin upean näköinen on tuo etupiha. Kaunis laudoitus kiertää siinä heti taloa. Mitä lautaa se muuten on ja onko se jotenkin käsitelty? Sitten siinä reunassa on huippuhienot graniitit. Muutenkin nuo suuret luonnonkivet elävöittävät näkymiä mukavasti.
  Olette saaneet paljon siellä aikaan lyhyessä ajassa. Ja ulkorakennuskin on jo purettu ja kohta siinä on kasvari tilalla.
  Kyllä näitä yleisnäkymiä passaa esitellä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Terassi on ihan kestopuusta. Ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja toki olisi, mutta esimerkiksi lehtikuusilauta olisi tullut aivan liian kalliiksi meille, ja vastaavasti komposiittilauta on niin muovinen, jottei sopisi mielestäni meille.
   Joo, tykkään itsekin noista graniittikivistä ;)

   Poista
 6. Kyllä on hyvin rehevä ja kaunis pihasi Kauniit kivet koristavat käytävän reunoja Olet ollut hyvin ahkera ja ammatti taitoinen :)

  VastaaPoista
 7. Tällaiset yleiskuvat ovat minun mieleeni! Saa ideoita ja käsityksen puutarhasta. Hieno on jo nyt, mutta olethan ammattilainen ja rehkinyt urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näyttää sitten paremmalle kun pensaat ovat hieman enemmän kasvaneet.
   Jep, sinullakin on hyviä yleiskuvia puutarhastasi :)

   Poista
 8. Mahtava muodonmuutos tapahtunut pihassa. Runsasta ja siistiä, tykkään.

  VastaaPoista
 9. Monipuolisia ja vaihtelevia näkymiä! Hienoa. Kiva tuo terassin Mutkitteleva reuna ja banneri hieno.

  VastaaPoista
 10. Minä myäs tykkään että laajempaa näkymää on kuvissa. Kaunis puutarha on todella.
  Nurmikosta minäkin pyrin eroon on aivan järkkyä käyttää useita kymmeniä tunteja kesässä nurmikon ajoon kun pensaat ja perennat hoituvat paljon pienemmällä ajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tykkään että nurmikkoa on kuitenkin vähän, sillä se jotenkin tasapainottaa näitä mun hösselöistutuksia ;)

   Poista
 11. Mielenkiinnolla seuraan pihan edistymistä! Hienoja nuo isot kiven lohkareet terassin reunalla. Minä aina huomioin kivet ensimmäisenä...

  VastaaPoista
 12. kaunista ja runsasta! Tykkään!

  VastaaPoista
 13. Nii hianua ja kotoosen näkööstä. Onneksi ei mikää messupiha. Nehän o aiva kaameeta.
  Paliohan ootta saanu tänäki kesänä aikaaseksi, vaikka oot päiväkki vääntäny pihahommia.
  No, jos on pitkä syksy, nii eihän sitä tiärä jos se kasvariki siitä viälä nousis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töissä on ollut vähän yksitoikkoista, sillä olemme tehneet paljon kerrostalojen pihoja. Niissä kasvivalinnat on melko lailla suppeita, ihme jos on arkkitehti keksinyt enemmän kuin kolme istutettavaa pensaslajia, aroniat, norjanangervo, ja koivuangervo ;)

   Poista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)