20. huhtikuuta 2019

Puutarhakauden aloitus!Jihuu! Puutarhakausi on avattu täälläkin. Puutarhaa pääsin siistimään ja kasvarilla on tehty kevätsiivousta. Aiemmin hieman hifistelin laittamalla kasvarille orvokit. Tosiasiassa varsinainen siivous oli tekemättä. Nyt raahasin tavaroita ulos ja heitin viimeiset sammal ja havukoristeet pihalle. Ne olisivat tosin joutaneet ulos jo aikaa sitten. Sen verran ärsyttävästi kuivat kuusen neulaset karisivat lattialle ja hyllyille ;)Nyt on ikkunat pesty sisältä, tavarat järjestyksessä ja hyllytilaa tyhjänä kasvatuksia varten. Lähipäivinä aion tuoda osan kasvateista tänne. Yöllä pidän lämmittimen avulla lämpötilan vähintään plus viidessä. Se on liian viileää tomaatille ja chileille, joten ne jäävät vielä sisälle, mutta muu sisätilojen taimihässäkä pienenee hyvinkin.

Virittelin valmiiksi harsoa suojatakseni kasveja kirkkaimmalta auringonvalolta. Viime vuonna kelloköynnökset otti vähän osumaa muutamaan lehtipariin kun ihan alussa ei ollut suojaa. Sellainen pieni säikähdys vaan ;)


Rassasin automaattisen ikkunanavaajan sylinterin paikalleen. Ne suositellaan poistettavan talviajaksi. Toinen ikkunan karmi on luultavasti turvonnut. Se ei sulkeudu kunnolla. Odottelen josko se korjautuisi itsekseen tai sitten sitä on hieman hiottava. Siihen en vielä laittanut sylinteriä paikalleen.


Hyötykasvialue on meillä täysin sula ja siellä pääsin sitten jo oikeasti puutarhaa siistimään. Noissa kuorikkeella peitetyissä lavoissa on talvivalkosipulia. Ne suositellaan suojaamaan esim oljella, mutta kun sitä ei ollut, laitoin syksyllä männynkuorikatetta. Jossain vaiheessa otan katteen pois ja heittelen sen viereiselle pensasalueelle.


Tähkälaventeli on jälleen onnistunut talvehtimaan. Nyt leikkasin siitä kukkavarret pois ja vihreää kasvustoa typistin hieman. Jopa näyttää siistimmälle ;)Takapihalle ei ole vielä kiirettä siistimään, mutta onneksi lumi sulaa silmissä.


Alunperin oli tarkoitus aloittaa mökkikausi näin pääsiäisenä. Olimme lomamatkalla viikon ja saavuimme kotiin keskiviikkona. Päätimmekin jäädä kotosalle pienentämään pyykkivuorta. Kotonakin ja pihalla on aika paljon puuhaa, joten päätös on aika passeli. Mökille ehdimme kyllä myöhemminkin.

Olimme lomalla Etelä-Italiassa. Jossain vaiheessa ajattelin postata matkakertomusta, mutta nyt painaa kevään touhut päälle ;)18 kommenttia:

 1. Siistiä ja kivannäköistä, niin kasvarissa kuin lavakaulusalueella. Huoh, minun piha on niin...

  VastaaPoista
 2. Oli varmasti mukava palata kotiakki, ku lumivuaret oli maraltunu ja pääsit het puutarhahommihi. Hyvin tuntuuvat siämenestä kasvatetut laventelit talavehtivan, ku mullaki o kaikki aluut hengis. Reissukuvia orotelles, hyvää pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, taitaa itse kasvatetut pärjätä paremmin ;)

   Poista
 3. Hienosti pääsit aloittamaan puutarhahommat. Kun lumi sulaa erissä, tulee puutarhahommiinkin sopiva tahti. Ei tule tehtyä kerralla liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen muuten ihan samoin. Sai rauhassa puuhata, eikä tule tunne että pitää jotenkin olla superreipas siistimisen suhteen ;)

   Poista
 4. Onpas siellä jo siistiä! Suojasitko mitenkään laventelia talven ajaksi? Minulla on kaikki laventelit aina kuolleet, olisi kiva jos saisi ne menestymään.
  Oi, Italia - mun lempparimaa, lomakuvia odotellessa! Ja hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suojannut. Täällä on aina paljon lunta. En tee polulla lumitöitä, jotta lumisuoja ei häviä siitä vierestäkään (kasvarille pääsee myös toista reittiä). Nämä laventelit olen kasvattunut siemenestä. Tuolla blogin sivupalkissa on juttua siitä. Pari ostotaimea kuoli ekana talvena.
   Etelä-Italia oli kaunis, mutta myös köyhä ja paikoin käsittämättömän roskainen. Maalla on selvästi kahdet kasvot. Jäi vähän kaksijakoiset fiilikset...

   Poista
 5. Kauniin värinen orvokki. Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 6. Voi mahoton kun siistiä ja nättiä, niin ulkona kuin kasvarissa. Kelpaa kevään ja kesän tulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhan steriili tuo hyötykasvialue, mutta kesällä siellä on paljon ruukkuja myös. Näyttää sitten mukavalle :)

   Poista
 7. Poistin tällä viikolla valkosipulien katteena olevat lehdet ja jo parissa päivässä sieltä nousi versoja. Nopeaa touhua kun lehtien alla oli vielä jäätä. Kasvarin pesu ei ole lempipuuhiani mutta miten ihana tunne kun se on tehty. Eiköhän kasvit tarkene huoneessa hyvin, nyt on luvattu ylilämmintä kevätsäätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunan pesu on ehkä se ärsyttävin homma. Talossa ei ole pessyt ikkunoita, mutta kasvatuksia on joka paikassa tiellä. En viitsi niitä alkaa siirtelemään, mutta kun alkaa huusholli tyhjenemään niin sekin aika tulee.
   Meillä on syksyllä tarjolla vaahteranlehtiä, joten niillä en peittänyt. Käsittääkseni ne eivät oikein ole sopivia siihen hommaan. Minäkin taidan ottaa katteen pois jo ;)

   Poista
 8. Ihana on tuo kasvihuoneesi, joten ymmärrän intosi siistiä sitä. Itsekin jossain vaiheessa lähdössä Etelä-Italiaan. Siellä en ole ollutkaan, pohjoisosassa kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Italialla on kahdet kasvot. En ole ollut pohjoisessa, mutta etelässä löytyy välimerellistä kauneutta, mutta hämmästyttävää köyhyyttä ja käsittämätöntä roskaisuutta. Jäi vähän kaksijakoiset ajatukset matkasta. Välillä ihmettelin että voimmeko oikeasti olla Euroopassa ja toisessa EU-maassa...

   Poista
 9. Kasvarin kevät on ihanaa, samalla, kun siivoilee, ajatukset vievät aikaan, kun huone on täynnä vihreää ja tuoksuvaa! Lavakaulukset ovat täälläkin paljastuneet lumen alta ja pienet valkosipulin piipot näkyvät jo! Ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)