28. huhtikuuta 2019

Etelä-Italiassa


Kävimme lomamatkalla huhtikuussa. Matkakohteemme oli Etelä-Italiassa sijaitseva Tropea. Calabrian maakunnassa viljellään paljon punasipulia (Cipolla Rossa). Se on huomattavasti miedompi kuin meille tuttu punasipuli. Minusta sen maku oli lähellä purjoa. Kaupoissa ja katukuvassa punasipuli oli vahvasti esillä ja paikalliset käyttävät sitä todella paljon ja monessa muodossa. Siitä saa vuodessa kuulemma neljä satoa ;)


Tropea:


Tropean kaupunki sijaitsi meren rannalla jyrkän kallion laidalla. Sanomattakin on selvää että portaita tuli asteltua varmaan tuhansia askelia.
Meren rannalta kuvattuna kaupunkin talot näyttivät erikoisella tavalla vain jatkuvan kalliosta ylöspäin. Tämä oli jotenkin todella viehättävää. Viehättävää oli myös että merta pääsi ihailemaan lintuperspektiivistä


Tropean keskiaikainen keskusta oli oikein mukava kaipeine katuineen. Paljon on vuosien saatossa korjattu ja joka puolella kunnostetaan pikku hiljaa. Osa rakennuksista odottaa vielä sitä ;)Löysimme Tropeasta pienen hauskan putiikin, jossa oli rakennettu kokonainen pienoiskylä. Äkkisiltään kadulta kauppa näyttää tavalliselta turistikaupalta, mutta se olikin todella mielenkiintoinen. Creazioni Artistiche Il Faroon kannattaa kurkata sisälle.Hotellimme oli hieno uima-altaineen ja taiteltuneine pyyhkeineen. Jos siis sellaista arvostaa ;) Itse olen pohjimmiltani kuitenkin reppureissaaja ja b&b-paikkojen suosija. Tällä kertaa tuli kuitenkin valittua lomamatka lentoineen ja hotellihuoneineen ihan kotikentältä. Mikä oli toki kätevää.


Hotellihuoneemme terassilla ei ollut merinäköalaa, vaan kummalliset kattoikkunat...


Niistä sai halutessaan seurata vaikka tiskarin touhuja. Arkkitehtuuria parhaimmillaan :D


Meren rannalla kukkulan päällä sijaitsee Santa Maria dell'Isola kirkko. Messun äänet kantautuivat välillä myös kaupunkiin. Kirkon takana on pieni puisto.
Kanit näyttäisivät olevan täällä luvan kanssa. Vettä ja ruokaa tarjolla sekä rakenteilla oleva kanikoppi. Pitävät kenties puutarhurin virkaa täällä.

Vibo Valentia, Castello Normanno Svevo:Lähellä Vibo Valentiaa sijaitsee Normannilinna, Castello Normanno Svevo. Täältä avautuvat aivan huikeat näkymät Apenniineille ja laaksoihin.


Muureilla kulkiessa minua korkeanpaikankammoista hieman hirvitti, mutta näkymä oli pienen (kohtalaisen suuren) pelon arvoista.


Huikea paikka!

Pizzo:


Pizzo on pieni mukava merenrantakaupunki Tropeasta pohjoiseen. 


Pizzosta löysimme  Piedigrotta kirkon. Se on alunperin louhittu rantakallioon 1600-luvulla. Myöhemmin 1800-luvulla Angelo Barone ja hänen poikansa Alfonso jatkoivat louhimista ja veistivät kivistä useita kymmeniä patsaita.


Paikka oli aika erikoinen.
Gerace:

Gerace on pieni kylä korkealla vuoristossa. Alun perin historia yltää Bysantin aikakauteen, sittemmin normannivaltaan. Täälläkin kylän vierellä on normannilinnan rauniot.
Geraceen ajoimme Apenniinien yli serpentiiniteitä. Paikka oli erityisen ihana. Kapeilla kujilla talon sisääntulot olivat usein koristeltu lukuisilla ruukkuistutuksilla. Aivan ihanan näköistä ja siistiä. Taisimme olla täällä siestan aikaan, sillä ihmisiä ei juuri ollut liikkeellä.
Scilla:

Scilla on viehättävä merenrantakaupunki Tropeasta etelään. Se on saanut nimensä Skylla-nimisestä merihirviöstä, joka vartioi Messinansalmea kreikkalaisen mytologian mukaan. Nyt mietin mistä idänsinililja (scilla) on saanut nimensä ;)
Scillan rannalla sininyys oli jotain sanoinkuvaamatonta.Sinisarja kietoutuu autioituneen talovanhuksen ympärille. Sen tuoksu oli huumaava.


Löysimme Etelä-Italiasta siis aika monta mukavaa paikkaa. Oli myös aika masentavia paikkoja, kuten Rosarno. Myös tienvarret olivat paikoin täynnä törkyä, jopa kansallispuistossa Apenniineillä oli luvaton kaatopaikka.

Kun lähdimme lomamatkalle täällä kotosalla oli tullut kahden päivän aikaan 30cm lunta. Loma oli vähintäänkin tervetullut. Onkin kulunut yli kaksi vuotta siitä kun viimeksi pääsimme käymään jossain reissussa. En jaksa kantaa syyllisyyttä tästä. Elän vain kerran ja haluan nähdä muitakin maita.
O-ou, autonkin vuokrasimme kolmeksi päiväksi ;)

Tropeassa oli tarjoilla myös opastettuja retkiä, mutta olemme kuitenkin aika omapäisiä, joten halusimme tutustua Etelä-Italiassa muihin paikkoihin kaksistaan. Auton vuokraaminen oli sujuvaa. Liikenne ja ajotapa ei ollut ehkä niin pahaa kuin ennalta varoiteltiin. Vuoristotiet olivat kyllä aika pelottavia paikoin. Moottoritiet hyvässä kunnossa, paljon tunneleita ja maantiesiltoja. Kaupungeissa ajo näytti melko kaaoottiselle, autot miten päin tahansa parkissa ja siitä tyynesti vaan eteen lähdetään.

Tienkartan kanssa oli aika haastavaa suunnistaa, sillä harvoin kylien ja pienien kaupunkien kohdalla oli kylttejä mikä paikka on kyseessä. Välillä emme siis tienneet missä olimme. Myös kartassa oli aavistuksen huonosti merkitty mikä tie on päätie ja mikä taas kapeampi. Kerran eksyimme todella pelottavalle kapealle serpentiinitielle. Onneksi se oli ainut kerta. Muut serpentiinitiet eivät olleet niin hurjan pelottavia, sillä olivat jokseenkin leveitä :)


Oli antoisaa.
Toivottavasti tykkäsit tästä virtuaalimatkasta ;)

24 kommenttia:

 1. Hei. Kiitos viehättävästä matkakertomuksesta ja tuoksuvista kuvista. Omat matkat ovat nollassa nykyisin, niin hauskaa on lukaista joskus toisten matkoista. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvoin mekin missään käydään nykyisin. Kiva, kun tykkäsit :)

   Poista
 2. Kiitos lomakuvista! Mielenkiintoista ja houkuttelevaa. Kyllä minäkin haluan vielä Italiaan, niin paljon olisi vielä nähtävää. Nuo kuvasi muistuttavat ihan Sisiliaa, ehkä ne on aika samantyylisiä paikkoja tuolla etelässä. Minuakin huimaa korkeat paikat, silti niissä on käytävä... Ja samanlaisia omatoimimatkoja mekin tehdään.
  Ihana sinisade! Ihailen sitä usein Israelissa, mutta siellä en ole huomannut mitään voimakasta tuoksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Minäkin tosiaan pelkään korkeita paikkoja, silti rakastan vuoristonäkymiä. On vain päästävä korkealle ;)
   Tämän tuoksu toi mieleen tuoksuherneen..ehkä ;)

   Poista
 3. Olipa huikeita paikkoja. Mielenkiintoista olisi tuollaisissa vaeltaa. Oih noita kapeita kujia, parvekkeet melkein toisissaan kiinni. Millaistahan olisi asua siellä! Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanasta virtuaalimatkasta, todella mielenkiintoisia paikkoja.
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 5. Kiitos virtuaalimatkasta! Teillä on ollut ihana matka! Kävin maaliskuussa Roomassa ja tuo eteläinen Italia näyttää paljon eteläisemmältä, kuin Rooman seutu. Italiaankin mahtuu isoa vaihtelua pitkän maan ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin varmasti. En ole käynyt ennen Italiassa, mutta pohjoisemmaksi haluaisin ehkäpä seuraavan kerran ;)

   Poista
 6. Teillä on ollut hieno reissu. Huikea paikka. Kommentoinnin jälkeen menen kartasta katsomaan sijainnin. Tykkään Italiasta kaikkine ristiriitaisuuksineen. Ilmastonmuutos aiheuttaa ahdistusta, mutta niin aiheuttaa elämätön elämäkin. Koita siinä välissä sitten pyristellä ja tehdä valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä. Jonkun aikaa piti sulatella näin jälkeenpäin sitä ristiriitaisuutta ;)
   Niin. Ajoin matkustaa tulevaisuudessakin. Muut hyvät valinnat eivät ole turhia tämän vuoksi. Elän vain kerran ;)

   Poista
 7. Ai jestas mitä paikkoja! Mahtava reissu. Auton vuakraus antaa maharollisuuren vaikka mihinkä, hotellillahan ei käyrä ku nukkumas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Aika toimeliasta tämä lomailu on ;)

   Poista
 8. Huikeita näkymiä ja mielenkiintoisia kohteita, kiitos tästä kuvakierroksesta! Olisi mahtavaa päästä kiertämään noita kapeita katuja sekä retkeilemään muureilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli näkemisen arvoisia paikkoja kyllä :)

   Poista
 9. Kiitos virtuaalimatkasta! Gerace näytti viehättävältä ruukkuistutuksineen ja tuo sinisade... <3 Mukavaa viikkkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo,minäkin tykkäsin siitä tosi paljon.

   Poista
 10. Onpas upeat matkakuvat :) Mukavaa wappu-viikkoa Sinulle :)

  VastaaPoista
 11. Kuule tykkäsin eritoten. Italia on meidän lenpimaamme matkustelua ajatellen ja on tullut muutama kerta käytyä, mutta ei täällä sinun maisemissa. Kiitos sinulle tästä.

  VastaaPoista
 12. Kiitos virtuaalimatkasta. Ihastuttavia paikkoja ja näkyjä.

  VastaaPoista
 13. Kiitos hienoista matkakuvista. Italia onkin yksi mieluisimmista matkakohteistani.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)