22. huhtikuuta 2019

Kasvarikauden avaus ja miltei takapakki


Katsoin kymmenen päivän sääennustetta ja pakkasöitä ei pitäisi olla heti tulossa. Niinpä päätin tyhjentää olohuoneen taimipöytää. Fiksu ihminen tietysti ensin tarkistaa että lämmityslaite ja siihen ostamani pistorasiaan laitettava termostaatti toimii ennen kuin alkaa raahata taimia kasvihuoneeseen.

Minä en ollut fiksu. Kävikin niin että termostaatti ei toiminut. Tarkoitus oli että asennan lämmityksen käynnistymään, jos lämpötila alittaa viisi astetta. Rassasin ja rassasin. Etsin jo netistä käyttöohjetta, sillä aloin jo epäilemään etten muistakkaan miten se säädetään. Lisä hämmennystä toi se että sain lämmityksen käynnistymään kun kokeilin laitteita sisätiloissa :O
Raahasin vehkeitä kasvarin ja tuvan väliä. Loppupelissä se ei käynnistynyt enää sisälläkään. Termostaattia ravistellessa sen sisältä kuului epäilyttävä kolina. Siis rikki on. Varmaan pudonnut tai saanut muuta osumaa, että ei saa kunnolla kosketusta. Lämmitin toimii toki ilman termostaattia, mutta kuluttaa turhaan sähköä jos se on koko ajan päällä.


Vaihtoehtona oli raahata taimet takaisin tupaan (mikä olisi superärsyttävää) tai peitellä ne harsolla. Sääennustuksessa yön alin oli +2, mutta ei siihen voi sokeasti luottaa. Päätin ottaa riskin ja peittelin kasvit useamman kerroksen harsolla. Aamulla kaikki oli kuitenkin hyvin, kuten ekassa kuvassa näkyy. Tänään kaupatkin ovat auki jonkun aikaa, joten käyn ostamassa uuden termostaatin. Ei tarvita lisää sydämentykytyksiä.

En tuonut kaikkia taimia kasvarille. Varmuuden vuoksi pidän loppuja sisällä vielä jonkun aikaa. Komeimmat kelloköynnökset ovat keittiönpöydällä. En raaskinut heittää surkeimpia pois vaan ajattelin että kasvarissa ne mahtuvat olemaan. Ei haittaa vaikka kävisi köpelösti tai toisaalta saattavat tulevina viikkoina innostua vielä kasvamaan.
Hyllyllä on petuniaa, maurinmalvaa ja jättiverbenoita. Nekin aika pieniä, mutta kesään on onneksi aikaa ;)


Ja lopuksi tärkein. Kevään ekat väripilkut puutarhassa ;)Mukavaa viikkoa kaikille!


24 kommenttia:

 1. Kevään oikukkaat sää tuovat tarhurille stressiä... Ihanat kevätiirikset ja krookukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja laitteet jotka eivät pelitäkkään ;)

   Poista
 2. Kevät on monella tapaa jännittävää aikaa :) Minäkin olen tässä viime päivinä kyttäillyt yölämpötiloja aika lailla; toistaiseksi on selvitty ilman vahinkoja. Kauniisti kukkii teillä jo <3 Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Nämä lämmpimät päivät saavat puutarhaihmisen innostumaan. Meidän kasvarissa oli viime yönä alimmillaan -0.1, joten ehkä maltan vielä muutaman päivän. Katselin ennusteita, joiden mukaan tämän viikon lopulla yöt lämpenevät entisestään. Viime vuonna siirsin tomaatit kasvariin 5.5., eikä silloin enää ollut yöpakkasia. Jännittämistä riittää joka keväälle.
  Hyvin näyttävät kasvisi selvinneen. Harsoista on paljon apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, harsoista on yllättävän paljon apua. En osaa sanoa mikä se lämpötila lopulta kasvarissa yöllä oli, koska minulla ei ole sellaista mittaria. Olisi ihan kätevä kylläkin.

   Poista
 4. Olette pikkuisen edellä kevään etenemisessä: meillä ensimmäinen kevätkurjenmiekka on vasta avautumassa. Ovat ne kauniita <3 Harmi, että termostaatti hajosi. Voihan lämmityksen laittaa myös ajastuksella lämmittämään muutaman kerran yössä, jos sattuu olemaan sellainen pistorasiaan laitettava ajastin joutavana. Harsot kyllä suojaavat yllättävän hyvin ja niiden sisälle voi laittaa kuumavesipullon, jos näyttää tulevan enemmän pakkasta. Niin suojasin ulkovarastossa olevat kärhöni pakkasjakson yli. Toivottavasti kävisi niin kuin viime keväänä, että yöpakkaset loppuisivat hyvissä ajoin, niin saisi helpotettua vähän kasvikaaosta sisällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mietin sitä ajastinta, mutta päätin tyytyä harsoihin. Tänään kävin hakemassa uuden termostaatin, joten nyt ei pitäisi olla huolta ;)

   Poista
 5. Huh, selvisit siis säikähdyksellä. Komeat kellököynnöksen taimet sinulla. Tilat alkaa käydä ahtaiksi, ei voi mitään.

  VastaaPoista
 6. Kasvien raahaaminen edestakaisin on todella ärsyttävää, onneksi selvisit ilman sitä. Suloiset kukkijat!

  VastaaPoista
 7. Yöpakkaset saisi olla jo ohi mutta täällä ei voi luottaa että plussan puolella pysyisi. Hienot kelloköynnökset nuo heikommatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pitää hieman olla varuillaan. Nyt tosin sain tänään uuden termostaatin pistorasiaan, joten ei pitäisi olla huolta..

   Poista
 8. Minäkin olen pähkäillyt joko uskallan siirtää kasveja kasvihuoneeseen. Vielä olen kuitenkin malttanut mieleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, minä vein osan. Varmuuden vuoksi pidän joitakin vielä sisällä ;)

   Poista
 9. Minä en ole vielä laittanut kasvihuoneeseen mitään, kun minulla ei ole (ainakaan vielä) mitään lämmitintä.
  Meillä on puutarhassa kukassa krookkus, lumikello ja nipin napin sinivuokko.
  Sinulla on mukava blogi, jään seuraamaan sitä ja liityin lukijaksikin.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileässä kasvu hidastuu, mutta lämmitin pitää mahdolliset yöpakkaset loitolla ;)

   Poista
 10. Onneksi selvisitte säikähdyksellä tuosta termostaatti rikosta! Niin kaunista kukintaa! Leppoisaa alkanutta viikkoa💖

  VastaaPoista
 11. Kasvihuoneeseen pitäs miunkin jo väljentee pöytätilloo. Isot on siulla kelloköynnökset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Pienet on täällä sisätilat, joten hieman väljyyttä tuli ;)

   Poista
 12. No onneksi ei käynyt mitään vahinkoa ja kasvit pysyivät hengissä. Yöpakkasia on luvassa vieläkin. Harmillista .

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)