12. helmikuuta 2018

Jättiverbena -Minne sen istuttaisin?


Viime vuonna blogistanian innoittamana kasvatin ensi kertaa jättiverbenaa siemenestä. Esikasvatus meni ihan hienosti, mutta ulos istutuksen jälkeen mikään ei menny suunnitelman mukaan. Ihan syksyn saapuessa sain muutamaa kukkaa ihailla.


Istutin jättiverbenat alkukesällä etupihan suuren istutusalueen reunaan. Siihen kun oli jätettu tyhjää kesäkukkia varten. Istutin ne ehkä noin 30cm välein, toivessa että siitä ne tuuheentuu...Juu, eipä juuri tuuheentuneet.Tuolla takakulmassa ne hujottaa unikkojen kanssa. Ei ihan onnistut näkymä. Nyt olenkin miettinyt että ne olisi ehkä syytä laittaa suojaisempaan ja lämpimämpään paikkaan...siis aurinkoon, ei puolivarjoon. No, olihan se kesäkin sellainen erilainen, mutta kyllä ne muilla taisivat kukkia ihan kivasti :D


Meillä lämpimin paikka on kyllä talon aurinkoisella seinustalla. Ensi kesänä chilit kasvatetaan kasvihuoneessa, joten täällä seinustalla on tilaa.
Syksyllä laitoin tänne seinustalle kaksi lavakaulusta päällekkäin ja siihen laitoin talvivalkosipulia. (Nekään ei muuten onnistuneet viime vuonna. Valkosipulit olivat toisessa lavassa puolivarjossa ja haudattuna liian syvään. Nyt on siis toinen yritys eri tavalla ja eri paikassa. Saa nähdä miten siinä käy).


Yllä oleva kuva ei ole mikään kovin edustava, sillä täällä on vähän liian kaljua minun makuuni. Tuohon seinustalle olisi muuten sopinut koko seinän mitalta tuollainen tiilireunainen istutusalue. Harmi kun noita vanhoja tiiliä ei ole enää. Siihen olisi saanut korottamalla kunnon multatilan ja olisi voinut istuttaa hyötykasveja ja kukkia. Ehkä syksyllä sinne laittamani lava saa seuraa.

Toisaalta jättiverbenat sopisivat myös johonkin muuhun isoon astiaan. Tänne lämpöiseen ne kuitenkin ajattelin viime vuodesta viisastuneena sijoittaa. Astiaan saisi myös kätevästi kesäkukkamultaa ja varastolannoitus pohjalle. Oppia ikä kaikki.


Osa jättiverbenoista iti nyt kylmäkäsittelyn aikana (kylvetty 27.1). Pahoittelen epäselvää kuvaa, mutta tässä aika hyvin näkee miten onnettoman pieniä taimet ovat. Siirsin pikkutaimia kennoon. Ainakin kaksi taimea samaan astiaan, koska jotenkin en jaksa uskoa että ne siirtyivät tuohon vahingoittumattomana ;) Kylvöastian siirsin takaisin jääkaappiin (en tiedä kuuluko niin tehdä)
Nyt ollaan näiden kanssa ihan etuajassa, sillä viime vuonna kylvökset olivat jääkaapissa useamman viikon ennenkuin itivät.Jep, toivottavasti esikasvatus onnistuisi ja tällä kertaa nämä saisi kunnolla kukkaan.
Ja onhan tässä aikaa miettiä :)


Miten te olette sijoittaneeet jättiverbenat ulkona?
17 kommenttia:

 1. Harmi, että jättiverbenasi eivät onnistuneet viime kesänä. Taimia kannattaa leikata niin ne tuuheutuvat ja tekevät useamman varren. Sen jälkeen leikatut latvat vaan vesilasiin juurtumaan, niin saat nopeasti ja helposti lisää taimia. Minulla ne ovat kasvaneet aurinkoisessa penkissä, mutta ei siihen ihan koko päivää aurinko paista.
  Mutta suurin syyllinen epäonneen oli tuhottoman surkea kesä. Minulla useat kylvökukat jäivät tosi pieniksi viime kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässähän tuli hyvää vinkkiä.
   ja vielä saisi lisää taimia vedessä juurruttamalla!

   Poista
 2. Irenellä olikin mainiot vinkit jättiverbenan kasvatukseen. Itse olen kokeillut kerran siemenkasvatusta, mutta huonoin tuloksin. Valkosipuli tykkää tuulisesta, mutta aurinkoisesta kasvupaikasta, seinustalla on ehkä liian suojaisaa. Kannattaa myös lannoittaa kunnolla, ne ovat syöppöjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanoa, että ihanan näköinen kasvitarha.

   Poista
  2. Kiitos, vähän rehevämpää olisi toiveissa :)
   Haluaisin niin onnistua noissa valkosipuleissa. Nyt tosiaan istutin ne reilun viiden sentin syvyyteen, mutta katoin lavan talveksi. Taisit muuten neuvoakin niin, muistaakseni. Katsotaan miten tänä vuonna käy. Pitää tosiaan muistaa lannoittaa ;)

   Poista
 3. Onnea kylvöille. Ihan uskomatonta ajatella että noin hentoisesta alusta kasvaa jotain niin isoa ja kaunista. Lunta teillä ainakin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, lunta on :)
   Joo, aika hämmästyttävää on että näistä rääpäleista tulee jotain niin komeaa...tai siis toivon että tulisi ;)

   Poista
 4. Toivotaan että nyt onnistuu!

  VastaaPoista
 5. Varmasti tuo lämmin seinusta olisi loistava kasvupaikka! Itse olen aina sijoittanut jättiverbenat ruukkuihin. Olen tosin aina ostanut valmiit taimet, nyt tosin koetan onneani siemenkasvatuksen kanssa. Ihailin kyllä jossain naapurimaan blogissa maahan istutettuja jättiverbenoita, ne olivat valtavan kokoisia. Varmasti oli lämmin paikka ja lämmin kesäkin.
  Tuo kasvimaa-alueesi näyttää minusta niin ihanalta! Jättiverbenat näyttävät varmasti kauniilta siellä. Ja toivotaan myös, että ensi kesänä tulee sopivasti lämpöä ja vettä ja kaikki
  kukoistaa ennennäkemättömän kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa-alue on vielä vähän kaljunlainen, mutta ajattelin laittaa sinne lisää lavoja ja sitten noilla ruukuilla lisää rehevyyttä.
   Toivottavasti jättiverbenakokeiluni onnistuisi nyt paremmin ;)

   Poista
 6. Minullakin on jääkaapissa verbenat kylmäkäsittelyssä, mutta siellä ei ole tapahtunut vielä minkäänlaista heräämistä. Laitoin ne 26.1. Toisen setin laitoin myöhään syksyllä suoraan maahan. Halusin kokeilla onnistuuko itäminen luonnollisella kylmäkäsittelyllä. Nähtäväksi jää. En ole verbenaa ennen kasvattanut. Toivottavasti molemmat onnistumme ja saamme nauttia upeista jättiverbenoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nämä minullakaan viime vuonna näin nopeasti itäneet ;) Varmaan kylmäkäsittely onnistuu luonnollisella tavalla, mutta jättiverbena tarvitsisi esikasvatuksen ehtiäkseen kukkaan. Toisaalta jos sinulla olisi kellari yms, voisit kaivaa juurakot ulkoa talteen talveksi.
   Onnea kasvatuksiin!

   Poista
 7. En ole jättiverbenaa itse kasvattanut. Ehkä sekin innostus vielä tarttuu, kuten niin moni muukin. Aikamoista harjoittelua ja kantapään kautta oppimista näiden kasvien kasvattaminenkin on, mutta onneksi blogistaniassa saa aina hyviä ohjeita.
  Hyötytarhasi on ihastuttava. Voisin hyvin mennä sen portista sisään ja viettää siellä tuntitolkulla vain katselemalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tarttuu, niinkuin kaikki muukin täällä blogistaniassa :D
   Hyötytarhani on aika valju, mutta ehkä saan sen ensi kesänä runsaanmaksi :)

   Poista
 8. Juuri laitoin blogiin omat vannotukseni viime vuodelle, etten mitään keijunmekko -kelloköynnösjuttuja lähde edes kokeilemaan. Mutta annas olla, nyt on jo molempien siemenet mullassa... Jättiverbenat jätän edelleen muille:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit kommentoimassa :)